Succesul are mulți părinți, iar eșecul este întotdeauna orfan, ca să-l cităm pe fostul președinte american John F. Keneddy. Așa se face că Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi au devenit principalii responsabili pentru aceste abuzuri. Lucru care nu este neapărat incorect. Dimensiunea dezastrului nu a fost, însă, cea pe care au zugrăvit-o dușmanii anticorupției.
Marele merit al lui Coldea și Kovesi a fost să decupleze Justiția de influența politicului. Chiar dacă anihilarea corupților nu s-a petrecut prin metode tocmai legale. Existența celebrelor protocoale dintre SRI și instituțiile din sistemul judiciar, care au adăugat la lege și au încălcat flagrant drepturile și libertățile individului, a făcut posibilă existența derapajelor. De asemenea, sub conducerea operativă a lui Florian Coldea, SRI a devenit un serviciu secret respectat de partenerii strategici ai României. În special de americani.
În ultimii 13 ani, cât Florian Coldea a fost șeful operativ al SRI, România a fost în război. Intern și extern. În război cu corupția generalizată și endemică. Într-un război hibrid declanșat de la Răsărit.
Comisia SRI
Comisia parlamentară de control a activității SRI a derulat o serie de verificări pe marginea unor presupuse abuzuri al binomului SRI- DNA, după ce a fost sesizată de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir.
Acesta a furnizat Comisiei o listă cu 65 de nume, oameni care, potrivit lui, pot confirma existența acestor abuzuri. Pe lista lui Dragomir figurează ofițeri din SRI, politicieni, angajați din sistemul judiciar și din media sau oameni de afaceri.
Audierea acestor persoane a început în octombrie 2017, iar cele mai importante declarații au fost următoarele:
– Pe 4 octombrie 2017, omul de afaceri Sorin Strutinsky a declarat că a fost interceptat pe Legea privind siguranţa naţională, dar nu a fost acuzat niciodată de infracţiuni de siguranţă naţională. În dosarul său, la beneficiari ai interceptărilor erau trecute două unități ale SRI.
– Pe 12 octombrie 2017, Ioan Țăranu, fost șef al SRI Alba, a vorbit despre sute de numere de telefon ascultate abuziv şi despre încălcarea regulamentelor interne.
– Pe 24 octombrie 2017, Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, a oferit Comisiei detalii despre metoda „Coperta“, prin care dosarele erau transmise completelor de judecată unde se dorea ca ele să ajungă și a prezentat o listă de judecători apropiați de „sistem“. El a mai afirmat că ofiţerul SRI din conducerea Serviciului care se ocupă de „câmpul tactic“ s-a întâlnit cu judecătorul din cazul său.
– Pe 1 noiembrie 2017, Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group, a acuzat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituțiilor media, a vorbit despre prezenţa perturbatoare a SRI în câmpul mass-media, în perioada 2010-2016, și despre interesul SRI pentru Realitatea TV. Patronul Mediafax a relatat și un moment în care fostul prim-adjunct Florian Coldea a spus, în prezența sa, că are o soluţie pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa în dosarul patronului Intact.
– Pe 15 noiembrie 2017, Horia Georgescu, fost șef al ANI, a relatat că George Maior şi Florian Coldea îşi sărbătoreau zilele de naştere la sediul SRI K2, petreceri la care luau parte politicieni de la PSD, PDL, PNL, dar şi persoane din zona justiţiei.
Independent de audierile din Comisia SRI, pe 24 septembrie 2018, avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu a dezvăluit că președintele Senatului a fost interceptat pe mandate de siguranță națională, la solicitarea SRI, timp de 6 ani, în perioada 2007- 2013, în Dosarul „Microsoft” și în dosarul de mărturie mincinoasă, disjuns din dosarul „Ferma Băneasa”. În niciunul din aceste dosare procurorii nu au reușit, deocamdată, să dovedească vinovăția acestuia. Tăriceanu a fost achitat de acuzația de mărturie mincinoasă, iar în dosarul ”Microsoft” nu a fost pus sub acuzare.
Cel mai răsunător eșec al DNA este punerea sub acuzare a unui judecător al Curții Constituționale a României (CCR), Toni Greblă. El a fost inculpat în zilele în care CCR respingea ultima din cele trei legi „Big Brother“, după ce, în prealabil, le invalidase pe primele două. Greblă a fost găsit nevinovat în primă instanță.
Fostul judecător de la Curtea Constituțională a fost pus sub acuzare de DNA în data de 20 ianuarie 2015 și achitat în primă instanță de ÎCCJ, în 11 mai 2018.
După o percheziție la ferma sa de struți, procurorii l-au acuzat de fals în declaraţii în formă continuată, trafic de influenţă, coordonarea unui grup infracţional şi operaţiuni economice incompatibile cu funcţia.
DNA i-a imputat suma de 100.000 de euro, investită de omul de afaceri Mihai Prundianu în ferma de struţi. În schimbul banilor, Greblă ar fi intervenit pe lângă unele instituţii ale statului pentru ca acesta să câștige contracte. În plus, ar fi intermediat o legătură comercială pentru ca finul său, Ion Bîrcină, să exporte prin Turcia produse agro-alimentare către Federaţia Rusă, în ciuda embargoului instituit de UE.
Ghiță, interviu pentru Cristoiu din Serbia
Fugit în Serbia, Sebastian Ghiță i-a acordat, în 2018, un interviu lui Ion Cristoiu, în care a povestit despre cum se raporta Florian Coldea la abuzurile binomului.
„Sebastian Ghiță: Conducerea Serviciului, directorul şi primul adjunct şi adjuncţii, vin, dau mâna, schimbă câteva vorbe preţ de o oră sau două cu cei din Comisia de control SRI (Ghiță era membru- n. red.) care îşi termină mandatul. Am mers şi eu la acea întâlnire, căutând să mă mai uit încă o dată în ochii lui Florin.
Ion Cristoiu: Ştiaţi că el era capătul tuturor acţiunilor?
– Nu suntem niciunii naivi. Gândiţi-vă că timp de 2-3 ani, poate şi mai bine, naiv poate – eu – i-am spus, i-am explicat şi lui, şi lui Kovesi, şi lui Marius Iacob, şi lui Maior şi altora şi celor din Comisie: <<Domne, ce se întâmplă cu omul ăsta de la Ploieşti (procurorul Portocal[- n. red) şi cu oamenii ăştia>>. Nici nu ştiam atunci că toţi procurorii stăteau la o masă, că falsifică înregistrări, dar vedeam că sunt lucruri în neregulă. Povesteau toţi martorii aceştia falşi, acoperiţi: <<Domn’e, ne pun ăştia să facem nişte lucruri rele. Domn’e, e în neregulă>>. Şi eu tot îi povesteam lui Coldea şi îi explicam şi el zâmbea, râdea, făcea pe miratul. Şi am mai vrut să mă mai uit o dată în ochii lui atunci.
Citește și:
Președintele Statului Paralel. Episodul 2: Florian Coldea, în sufrageria lui Oprea
Președintele Statului Paralel. Episodul 3: Relația lui Florian Coldea cu Sebastian Ghiță
– Eu vă întreb partea omenească…
– Omeneşte vorbind, eu nu mi-am închipuit că, totuşi, după 2-3 ani nu o mă bage în seamă măcar un pic după atâtea lucruri întâmplate între noi.
– Acţiunea împotriva dumneavoastră, în rafale, a început în data de 17 februarie 2015. Când v-au chemat? Când v-au chemat atunci, ştiaţi că Florian Coldea e la butoane?
– Cunosc Sistemul destul de bine. Ce nu puteam să accept era replica pe care o spunea tuturor: <<Domn’e nu ştiu, ăştia de la DNA. Aştia de la DNA au înnebunit şi nu ştiu ce fac>>.
– Aţi avut de atunci până aţi plecat vreo discuţie cu el? Că îl ştiaţi.
– O sută.
– Şi de fiecare dată zicea <<ăia de la DNA>>?
– Da. El e un tip foarte serios, abil şi bine pregătit şi în general pe toată lumea reuşeşte să convingă.
– La reuniunea aceea era şi Maior. Maior ce zicea?
– Că lucrurile trebuie verificate.
– Şi Coldea spunea că ăia sunt nebuni. Dumneavoastră îl credeaţi?
– Nici eu şi nici Maior nu îl credeam, dar ce puteai să îi zici sau să îi faci? Au existat şi momente mai aprige, mai tensionate, încercând şi eu şi Maior să-i deschidem ochii, să îi spunem că lumea gândeşte şi altfel. Că sunt din ce în ce mai mulţi oameni, jurnalişti, oameni de afaceri, doctori, şefi de spitale. Câţi nu au venit să semnaleze: <<Domn’e, totuşi situaţia devine mult prea agresivă, prea apăsătoare. Dacă furăm ceva să fim prinşi, dar să nu inventeze de dragul dosarelor hoţii pe care nu le facem>>. Şi aici vreau să separ lucrurile pentru că mulţi tind să îi pună pe George Maior şi pe Florian Coldea în aceeaşi oală. Nu sunt în aceeaşi situaţie.”
DNA, în zodia achitărilor
Victor Ponta și Dan Șova, achitați în primă instanță (10 mai 2018)
Fostul premier Victor Ponta a fost achitat de ÎCCJ, alături de Dan Șova, în dosarul „Turceni- Rovinari“. El a fost acuzat de către DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Procurorii au susținut că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinetul individual de avocatură, Victor Ponta ar fi obţinut de la SCA Şova şi Asociaţii peste 181.000 lei, pentru activități fictive. SCA Șova și Asociații avea contracte de consultanță juridică în valoare de 1.665.717, 41 de lei, atribuite direct, cu Complexurile energetice Turceni și Rovinari.
Ludovic Orban, achitat definitiv (5 martie 2018)
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru acuzația de folosire a influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite. Procurorii au acuzat faptul că, pe 1 martie 2016, Ludovic Orban l-ar fi contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu și i-ar fi solicitat 50.000 de euro în numerar pentru campania electorală la alegerile locale. La acea vreme, Orban era candidatul PNL la funcția de primar al Capitalei. Banii ar fi fost destinați pentru unele posturi tv, care să promoveze imaginea lui Ludovic Orban.
Călin Popescu Tăriceanu, achitat în primă instanță (22 mai 2018)
Magistraţii ÎCCJ l-au achitat, în primă instanță, pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în dosarul privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa. Judecătorii au schimbat chiar încadrarea din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă. În 2016, DNA Braşov l-a acuzat pe Tăriceanu că a mințit când le-a declarat procurorilor că nu știa de retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului) și de implicarea lui Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi în această afacere.
Alte achitări în primă instanță: Tudor Chiuariu– fost ministru al Justiției (9 mai 2018), Viorel Hrebenciuc– fost deputat PSD (9 mai 2018), Sebastian Ghiță– fost deputat PSD (9 noiembrie 2017), Vasile Blaga– fost președinte PDL (30 octombrie 2017), Sorin Blejnar– fost șef al ANAF (13 martie 2018), Lucian Diniță – fost șef al Poliției Rutiere (22 mai 2018).
Achitări definitive: Gabriela Bârsan– fostă judecătoare la ÎCCJ (3 mai 2018);
Dosar clasat: Ovidiu Silaghi– fost ministru al Transporturilor (11 martie 2018), Tiberiu Nițu– fost Procuror General (2 mai 2018);
Dosar rejudecat: Mircea și Vlad Cosma– fost președinte CJ Prahova, respectiv, fost deputat PSD (26 martie 2018)
Lăudat de americani
Generalul Florian Coldea s-a bucurat întotdeauna de aprecierile partenerilor americani de la conducerea unor instituții care au lucrat îndeaproape cu SRI.
Acest lucru i-a determinat pe contestatarii săi să țese o veritabilă mitologie pe acest subiect. S-a vehiculat inclusiv ideea că el, împreună cu Laura Codruța Kovesi, ar fi obținut cetățenie americană, drept garanție că nu vor răspunde în fața legii din cauza abuzurilor săvârșite de binomul SRI- DNA. Informații în sprijinul cărora nu au apărut, până în momentul de față, niciun fel de dovezi care să susțină veridicitatea lor.
Pe 3 martie 2015, cu ocazia numirii lui Eduard Hellvig în funcția de director al acestui serviciu secret, la București a venit șeful FBI de la acea vreme, James Comey.
Cu acest prilej, Comey l-a lăudat pe generalul Florian Coldea, un semnal că trebuie menținut în funcție. „Țin totodată să adresez mulțumirile mele domnului prim- adjunct Coldea, cu care am avut ocazia să discut la Washington la începutul mandatului meu de director, precum și domnului director adjunct Grosu și domnului director adjunct Cocoru, cu care am avut o colaborare fructuoasă”, a spus șeful FBI, cu ocazia primei și ultimei sale vizite în România.
Comey a remarcat faptul că „criminalitatea cibernetică este unul dintre subiectele de pe agenda comună a celor două servicii secrete”, ca de altfel și „combaterea terorismului”.
Coincidență stranie
Ironia sorții, pe 12 ianuarie 2017, în ziua în care SRI a anunțat că generalul Florian Coldea va fi suspendat și anchetat în legătură cu acuzațiile aduse de Sebastian Ghiță, James Comey intra în atenția Departamentului de Justiție din SUA, care a început să ancheteze modul în care FBI, dar și alte instituții de peste Ocean, au acționat înaintea alegerilor prezidenţiale din 2016.
Cercetările s-au concentrat în special pe rolul jucat de directorul FBI, James Comey, în anchetarea lui Hillary Clinton. Era debutul celebrei anchete referitoare la presupusa implicare a Rusiei în acest scrutin, care a făcut multe victime la Washington, atât printre apropiații lui Donald Trump, cât și printre adversarii săi.