După întâlnirea de ieri de la Casa Albă cu administrația Trump, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în Marea Britanie pentru a participa la summitul cu liderii europenii, care va avea loc duminică, la Londra.
Unul din principalii aliați ai Ucrainei, premierul britanic Keir Starmer, îl primește sâmbătă separat pe liderul de la Kiev, în Downing Street nr 10.
Summitul de de duminică a căpătat o amploare și mai mare, după neînțelegerile din Biroul Oval dintre Volodimir Zelenski, pe de o parte și Donald Trump și JD Vance, pe de alta. Liderul de la Kiev a mers la Washington pentru a semna acordul privind accesul americanilor la resursele naturale ale Ucrainei. Cu toate acestea, în urma disputei catalogată de mulți drept „fără precedent”, Trump a refuzat să mai parafeze acordul.
Imediat după au urmat mai multe reacții în mediul online, iar Zelenski a avut un interviu la Fox News, unde a cerut încă o dată garanții de securitate din partea Statelor Unite.
Actuala administrație ezită să le ofere explicit, întrucât consideră că prezența firmelor americane în Ucraina ar fi suficientă să asigure siguranța acelei țări. Acesta pare să fie mărul discordiei, iar conducerea ucraineană insistă pentru un acord concret privind apărarea țării. Ei își motivează poziția cu explicația că au existat nenumărate încetări ale focului în ultimii zece ani pe linia frontului care însă nu au rezistat.
Starmer a cerut și el garanții de securitate pentru Ucraina
Premierul britanic Keir Starmer a fost joi în capitala americană. Acolo, a cerut, la rândul său, o formă explicită de angajament din partea SUA legată de Ucraina, mai ales în contextul în care este pregătit să trimită trupe de menținere a păcii în acea țară.
Cel puțin la nivel public, majoritatea șefilor de stat din Europa și-au exprimat sprijinul pentru Zelenski și eforturile țării sale. Atât Starmer, cât și Giorgia Meloni au făcut apel la a colabora în continuare cu SUA pe această temă. Ambii încearcă să se poziționeze drept aliatul principal al Statelor Unite pe continentul european.
Au apărut, între timp, nenumărate dubii cu privire la ajutorul militar al americanilor, dacă vor acorda în continuare armament Ucrainei. Momentan, Casa Albă declară pe surse că nu dorește să mai semneze înțelegerea de exploatare a bogățiilor din Ucraina. Rămâne de văzut în ce formă vor urma să evolueze negocierile. De cealaltă parte, presa rusească jubilează de bucurie.