Un studiu al Comisiei Europene arată că cel puțin 1 din 10 europeni se simte singur în cea mai mare parte a timpului, scrie „The Guardian”.
România se numără printre țările cu cele mai ridicate procente, cu 14-16% din populație declarând că se simte singură. Irlanda înregistrează cel mai mare nivel al singurătății, cu 20% dintre respondenți afirmând acest lucru iar la polul opus este Olanda, cu 10%.
Singurătatea este asociată cu un risc crescut de boli cardiace, demență, accident vascular cerebral, depresie și anxietate, având un impact asupra mortalității similar fumatului a 15 țigări pe zi, avertizează experții.
Tony Prescott, profesor de robotică cognitivă la Universitatea din Sheffield, susține că inteligența artificială (IA) poate juca un rol important în combaterea singurătății. Asemenea relației pe care o dezvoltăm cu animalele de companie sau cu păpușile în copilărie, ar trebui să fim deschiși la valoarea pe care o poate aduce IA adulților, spune acesta.
„Într-o eră în care mulți oameni descriu o viață solitară, compania inteligenței artificială poate oferi o interacțiune socială personalizată,” scrie Prescott în cartea sa „Psihologia Inteligenței Artificiale.”
Remediu pentru izolarea socială
Prescott consideră că IA ar putea deveni un instrument util pentru persoanele aflate în pragul izolării sociale.
Conversațiile purtate cu IA ar contribui la creșterea încrederii în sine și, prin urmare, ar reduce riscul ca oamenii să se retragă complet din societate.
„Singurătatea umană este adesea caracterizată de o spirală descendentă în care izolarea duce la o stimă de sine scăzută, descurajând interacțiunea ulterioară cu oamenii,” scrie Prescott.
„Este posibil ca prietenia cu IA să ajute la ruperea acestui cerc vicios, consolidând sentimentul de valoare personală și contribuind la menținerea sau îmbunătățirea abilităților sociale. În acest fel, relațiile cu IA ar putea ajuta oamenii să găsească companie și în rândul semenilor.”
Dacă inteligența artificială poate sau ar trebui să facă parte din soluție este o dezbatere continuă. Murali Doraiswamy, profesor la Duke University din North Carolina reamintește că: „Până în prezent, toate dovezile indică faptul că a avea un prieten apropiat este cea mai bună soluție pentru singurătate. Însă până când societatea nu va prioritiza conectarea socială, roboții reprezintă o soluție pentru milioanele de oameni care nu au prieteni.