Venitul mediu al celor mai bogaţi 10% dintre români este de aproape 5 ori mai mare decât al celor mai săraci 10%. Asta înseamnă că Romănia înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei. (link aici)
Ce putem face pentru a ne crește veniturile? O cale ar fi să găsim un job mai bine plătit, dar nu e chiar așa simplu pentru că implică mult timp și incertitudine, alimentată în special de faptul că tot mai multe companii anunță, mai curând, restructurări de posturi și concedieri în masă.
Soluția la care mă gândesc eu, tot mai populară, de altfel, e cea a găsirii unor surse suplimentare de venit, pe care să le generezi în afara orelor de program, cu un efort rezonabil și fără costuri prea mari.
La început vei avea un venit pasiv pe care în timp îl poți transforma în soloprenoriat, adică în propria ta afacere, fără angajați sau parteneri.
Un soloprenor este un antreprenor independent care își gestionează singur toate aspectele afacerii, de la concept de business și marketing, până la operațiuni și finanțe.
Deși poate părea o provocare la prima vedere, această abordare oferă o libertate și flexibilitate semnificative.
Avantajele soloprenoriatului
- îți alegi singur proiectele pe care dorești să le realizezi și lucrezi în ritmul tău,
- deții controlul complet asupra afacerii tale, dezvoltând-o conform viziunii tale,
- satisfacția personală adusă de faptul că ești responsabil de succesul afacerii tale,
- deoarece nu ai angajați, economisești semnificativ la capitolul cheltuieli de personal.
Dezavantajele soloprenoriatului
- lipsa unui venit stabil, acesta variind în funcție de proiectele pe care le ai și de performanța afacerii,
- trebuie să gestionezi toate aspectele afacerii, ceea ce poate duce la supraîncărcare și stres,
- lipsa interacțiunii cu echipa sau colegii poate duce la un oarecare sentiment de singurătate.
Este posibil să fii soloprenor fără economii?
Deși este ideal să ai o plasă de siguranță financiară înainte de a te aventura în soloprenoriat, este posibil să pornești o afacere și fără economii.
Există diverse strategii care pot fi utilizate pentru a reduce costurile și a genera venituri. Uite ce idei de lifestyle business poți lua în calcul pentru a avea venituri suplimentare:
- E-commerce:
Nu te gândi la depozite imense cu stocuri și curieri care așteaptă la ușă să ridice coletele pe care le-ai pregătit noaptea pentru clienții site-ului tău. Aș spune că asta e imaginea clasică a comerțului online.
În prezent ai cel puțin 2 alternative care merită puțin research și o minimă investiție pentru a testa: afilierea și dropshipping-ul.
În ambele situații tu generezi comenzi pentru selecția de produse pe care o ai pe site, apoi cu ceva integrări inițiale, restul de operațiuni revine în grija celor care dețin stocurile. Tu percepi doar un comision la fiecare comandă generată pe site-ul tău.
2. Content creator
TikTok este o platformă populară care are și soluții de monetizare dar dacă o percepi ca fiind supraaglomerată cu junk content, atunci îți poți construi un canal de Youtube.
Să fii content creator implică un efort constant pentru generarea de material video (idei și editare), dar partea cea mai dificilă e de fapt să îți găsești o nișă neexplorată de nimeni sau o perspectivă diferită prin care să prezinți conținut într-un segment cu creatori consacrați care au deja un public.
3. Newsletter
Substack este platfoma cea mai folosită de scriitorii de conținut deoarece vine la pachet cu opțiunea de a avea abonați plătitori. E o sursă de venit recurent, care poate crește de la o lună la alta dacă reușești să generezi conținut relevant care să atragă o comunitate.
Cum să-ți găsești nișa? Inventariază pentru un timp ce fel de conținut consumi. Asta arată nivelul de interes dar și potențialul de a căpăta expertiză în timp pe acel topic.
Eu personal adaug saptămânal articole în newsletter-ul Frugal Call și sunt abonată pe Substack la newslettere de știri, meal planning, sport, styling, design și productivitate.
4. Cursuri online
Dacă ai expertiză sau un interes crescut într-un domeniu, construiește o structură în care să livrezi acest conținut fie sub forma unui e-book sau a unui curs online video.
Sunt variante care îți garantează un venit recurent pe o perioada mai lungă de timp.
Poți testa „nevoia” care există în piață lansând un landing page apoi dacă simți că este cerere poți merge la nivelul următor cu un pic de investiție în mai multe formate derivate: un curs video filmat într-un studio profesionist care oferă servicii complete de la set-up și filmare până la montaj și editare apoi un podcast care să atragă sponsori dornici să se asocieze cu temele pe care le prezinți și implicit cu tine, pentru că la acest nivel poți considera că ai personal branding.
Pentru unii, confortul adus de salariul care vine la final de lună e mai mare decât dorința de a mai face altceva în timpul liber.
E o mentalitate cu care eu personal mă lupt în perioada asta. Ce mă ajută cel mai mult e faptul că dincolo de zona profesională am niște pasiuni pe care imi place să le cultiv și să dau mai departe ceea ce descopăr și experimentez. Iar dacă așa generez și un venit suplimentar atunci e chiar extraordinar.
Foto: Pexels.com