Deputații au adoptat marți, proiectul de lege care stabileşte cadrul legal pentru folosirea semnăturii electronice în actele juridice. Cu alte cuvinte, persoanele fizice, dar și firmele vor putea transmite cereri, solicitări și diverse acte instituțiilor folosind semnătura digitală.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 265 voturi pentru şi patru abţineri și reglementează cadrul juridic pentru folosirea semnăturii electronice.
Astfel, actul normativ stabileşte condiţiile utilizării semnăturii electronice, sigiliului electronic, mărcii temporale electronice şi documentelor electronice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală electronică sau un sigiliu electronic, precum şi condiţiile prestării serviciilor de încredere şi atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice în acest domeniu.
Totodată se creează un cadru juridic al utilizării fiecărui tip de semnătură electronică (electronică, calificată, electronică avansată şi electronică simplă).
Promovarea utilizării semnăturilor electronice între persoane fizice și persoane juridice de drept privat și în cadrul administrației publice va determina pe termen lung o reducere semnificativă a utilizării hârtiei nu doar în cadrul proceselor de business și administrative, dar și a deplasării și a prezenței fizice a cetățeanului la ghișeu, aspecte care vor avea un impact semnificativ în sensul reducerii poluării”, se arată în nota de fundamentare a legii.
Practic, instituțiile și autoritățile publice vor avea obligația de a accepta documente electronice semnate cu semnătură electronică.
Camera Deputaților este forul decizional, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.