„Când Donald Trump avea întrebări despre Europa, Orban Viktor era cel care vorbea cu el și el era cel pe care Donald Trump îl suna pentru a lua pulsul situației sau pentru a-și dezvolta punctul de vedere”.
Acest lucru a fost devoalat, într-un interviu pentru Euronews, de francezul Thierry Breton, fost comisar european responsabil cu piața internă a UE. El a povestit că a avut recent o întâlnire tete-a-tete cu Orbán, iar liderul maghiar i s-a confesat în acest sens.
Potrivit lui Breton, „odată Trump revenit la putere, premierul ungar Orbán Viktor ar putea fi principalul interlocutor al președintelui american în Europa.”
„Știm că el va juca un rol important. S-ar putea ca unora să nu le placă, dar va fi o realitate, cel puțin de ieri, este o nouă realitate”, a adăugat Breton.
Politicianul francez a vorbit cu jurnaliștii Euronews la Budapesta, unde liderii UE s-au adunat la summitul Comunității Politice Europene, a cărei agendă a fost dominată de modul în care Europa ar trebui să răspundă miercuri la victoria lui Trump.
UE nu e pregătită pentru Trump
„Uniunea Europeană ar fi trebuit să fie mai bine pregătită pentru revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Nu cred că Europa a fost atât de pregătită pe cât ar fi trebuit să fie”, a adăugat fostul comisar european responsabil cu piața internă a UE. Deci, da, trebuie să fim pregătiți. Și nu avem nicio secundă de pierdut”, a punctat Thierry Breton.
În timpul campaniei electorale, Trump i-a îngrijorat pe liderii europeni cu promisiuni că va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore” și că va impune tarife generale pentru toate produsele fabricate în străinătate care intră în Statele Unite. „Poate că nu ne place, dar este o lume nouă în care ne aflăm acum”, a spus Breton.
Asigurarea că Europa răspunde unei președinții Trump cu leadership și unitate este „absolut existențială pentru Europa”, a punctat el.
Fostul comisar european responsabil cu piața internă a UE consideră că Europa va trebui să pună în aplicare apelul, inclus în raportul fostului președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, de a investi 800 de miliarde de euro pe an și de a stabili o datorie comună dacă dorește să supraviețuiască viitoarei „lupte uriașe” dintre SUA și China.
Raportul lui Draghi, care a fost publicat în urmă cu două luni, a solicitat „emiterea regulată și considerabilă de către UE a unui activ comun sigur și lichid pentru a permite proiecte comune de investiții” în întreaga Uniune.
Meloni, „interlocutorul natural”
Premierul italian și liderul ECR, Giorgia Meloni, este considerată „interlocutorul natural” al președintelui american reales Donald Trump în Europa, a declarat, pentru Euractiv, Antonio Giordano, membru al Fratelli d’Italia, partidul lui Meloni, și secretar general al ECR.
Acesta consideră că leadership-ul său puternic și capacitatea de a dialoga cu Trump ar putea influența abordarea acestuia cu privire la migrație, inspirându-se potențial din centrele de procesare la distanță.
Giordano a oferit două argumente în sprijinul ipotezei sale.
Pe lângă faptul că consideră că Meloni este o persoană cu care se poate raționa și care poate aduce oamenii la punctul său de vedere prin dialog și înțelegere, Giordano spune că statutul său o face „cel mai stabil lider din Europa”, după cum au demonstrat rezultatele alegerilor europene din iunie.
Cu ani în urmă, Meloni a participat în mod regulat la evenimente politice americane în care a vorbit Trump, lăudându-l ca pe o sursă de inspirație pentru politica italiană.
Ea chiar l-a invitat pe fostul consilier strategic al lui Trump, Steve Bannon, să vorbească la conferința partidului Fratelli d’Italia în 2018.
Moderație
Cu toate acestea, de când a devenit prim-ministru, poziția lui Meloni a trecut la o abordare mai moderată, pro-europeană și atlantică, potrivit analiștilor, despre care unii spun că republicanii americani ar putea fi frustrați.
Giordano, care a participat la Convenția Națională Republicană din această vară în calitate de reprezentant al Fratelli d’Italia, crede că Trump nu va avea „nicio îndoială” cu privire la poziția lui Meloni, pe baza acțiunilor sale.
În plus față de relația sa de lungă durată cu cercurile republicane ale lui Trump, Meloni și-a consolidat recent legăturile și cu Elon Musk, pe care Trump l-a ales să conducă „reformele drastice” ale guvernului american.
„În discursul său introductiv, Trump îl numește pe Elon Musk un geniu. Musk se exprimă în termeni atât de clari și, în același timp, Musk are o relație excelentă cu Meloni. Este un instantaneu, o imagine, nu-i așa? Ce se va întâmpla mai departe rămâne de văzut, dar cu siguranță este un instantaneu grozav”, a adăugat Giordano.