Kamala Harris intră în linie dreaptă ca ușoară favorită, sondajul The Hill/Decision Desk HQ oferindu-i 54% șanse de a câștiga președinția. Republicanii sunt favoriți la câștigarea Senatului, cu 71%. Lupta pentru Camera Reprezentanților este la fel de strânsă ca și cursa pentru Casa Albă, republicanii având 56% șanse să își păstreze majoritatea, scrie The Hill.
Întrucât nu sunt programate alte dezbateri între contracandidați, nu este clar ce ar putea schimba și mai mult cifrele, care au rămas aproximativ aceleași de câteva săptămâni.
„Dacă ne uităm la modul în care a decurs această campanie prezidențială până acum, singurul lucru previzibil este cât de imprevizibilă a fost”, a declarat Nicole Schlinger, strateg republican.
Ultimele patru luni au inclus una dintre cele mai importante dezbateri prezidențiale din istorie, două tentative de asasinat asupra unuia dintre candidați și un președinte în exercițiu care și-a încheiat candidatura la realegere mai târziu decât oricând în istoria modernă.
Șapte state- cheie
Preluarea de către Harris a locului președintelui Biden în calitate de candidat democrat a stimulat o nouă energie pentru partid, după ce șansele de realegere ale lui Biden păreau să se prăbușească. Ea s-a bucurat de o creștere remarcabilă a favorabilității după ce a a stagnat de câțiva ani.
Dar după ce cifrele ei au început să se stabilizeze, Harris a menținut un ușor avans în media națională și un avans mai mic în majoritatea celor șapte state-cheie.
Dar aproape toate sondajele efectuate de principalele instituții de sondare din aceste state au arătat că un candidat conduce cu cel mult câteva puncte, în marja de eroare. Unii au prezis că aceste alegeri s-ar putea dovedi una dintre cele mai strânse din istoria Statelor Unite.
„Cred că cursa este acolo unde mă așteptam să fie, adică foarte, foarte strânsă”, a declarat strategul democrat Jared Leopold. „Totul se va reduce la ultima lună și la cine va reuși să facă ceea ce trebuie să facă în câteva state importante.”
Lebede negre
În timp ce unii alegători au votat deja, votul anticipat fiind în curs de desfășurare în câteva state, în următoarele patru săptămâni se mai pot întâmpla multe lucruri care să zguduie cursa.
Doar în ultimele 10 zile, un uragan major a lovit sud- estul Statelor Unite și o escaladare semnificativă a izbucnit în Orientul Mijlociu, după ce Israelul l-a ucis pe șeful grupării militante Hezbollah, iar Iranul a răspuns trăgând cu rachete în Israel. Într-o astfel de atmosferă hiperpolarizată, fiecare eveniment a devenit politizat.
Și se știe că luna octombrie a adus o surpriză de ultim moment chiar înainte de ziua alegerilor. Cele mai recente două cicluri electorale prezidențiale, în 2016 și 2020, au fost marcate de publicarea înregistrării „Access Hollywood”, în care Trump se lăuda că a pipăit femei, redeschiderea anchetei FBI privind serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton și relatările media privind laptopul lui Hunter Biden.
O surpriză în 2024 ar putea include o conflagrație în creștere în Orientul Mijlociu, un alt dezastru natural care să provoace pagube sau publicarea neașteptată a unor înregistrări audio sau video cu discursul unui candidat. Având în vedere că au avut loc deja două tentative de asasinat, mai multă violență politică ar putea apărea.
Totuși, strategii s-au întrebat în ce măsură o altă surpriză ar putea redefini cursa, având în vedere partizanatul intens și cât de mult a trăit deja țara în acest ciclu.
Schlinger a remarcat că, în cea mai mare parte, „oamenii sunt susceptibili de a ști ceea ce trebuie să știe” pentru a lua o decizie, de unde și micile fluctuații din sondaje.
„Ne luptăm pentru câțiva centimetri”
Alți analiști au remarcat că un eveniment fie și marginal ar putea fi critic într-o cursă atât de strânsă.
„Ne luptăm pentru centimetri pe hartă, astfel încât fiecare lucru mic este amplificat atunci când vorbim despre aceste state”, a declarat strategul republican Ford O’Connell, referindu-se la principalele state swing.
O’Connell a spus că, dacă un stat precum Arizona sau Wisconsin este decis de doar 10.000 de voturi, acest lucru înseamnă o diferență de cinci voturi pe secție de votare.
Trump a câștigat statele democrate Pennsylvania, Michigan și Wisconsin cu zeci de mii de voturi în 2016, iar Biden le-a câștigat în 2020 cu puțin mai mult.
„Nu cred că vom avea acel scandal monstru care să împingă lucrurile într-o parte sau în alta, dar cred că am putea avea o serie de evenimente care, împreună, să-i convingă pe cei care nu votează în mod tradițional să vină la urne”, a spus O’Connell.
Deocamdată, ambele părți sunt optimiste cu privire la șansele lor.
Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat într-o convorbire telefonică cu reporterii, la o lună de la ziua alegerilor, că entuziasmul pentru Harris este „palpabil”. El a precizat, însă, că democrații știu că alegerile se vor „reduce la marje”.
Potrivit lui, partidul a fost pe teren cu mult înainte de acest an pentru a-și transmite mesajul către alegători.
„Nu luăm niciun vot de bun în lupta noastră împotriva lui Donald Trump, JD Vance și a agendei lor periculoase, Project 2025”, a spus Harrison.
Motive de speranță
O’Connell a remarcat faptul că, la alegerile anterioare, Trump a depășit așteptările, ceea ce ar trebui să-l facă să se simtă „destul de bine”, având în vedere că sondajele sunt mai strânse acum decât au fost în 2016 sau 2020.
El a subliniat evoluțiile subterane care ar trebui, de asemenea, să-i dea lui Trump motive de speranță.
El a spus că, în cazul în care revenirea în urma uraganului Helene este sub așteptări, în timp ce numărul morților continuă să crească, acest lucru ar putea fi critic în statele pe care furtuna le-a lovit, cum ar fi Georgia și Carolina de Nord.
El a spus că sondajul realizat de Institutul arabo-american, care arată că Trump conduce în rândul alegătorilor arabo-americani, este notabil, în special pentru că democrații au avut în mod tradițional un avantaj de 2 la 1 în rândul acestui grup.
„Deci, dacă luăm în considerare aceste două lucruri, dacă această [grevă] portuară ar fi durat mai mult de o săptămână, ar fi fost, din punct de vedere politic, cel mai bun lucru la care ar fi putut spera Donald Trump”, a spus O’Connell, făcând referire la greva pe care au făcut-o lucrătorii portuari înainte de a ajunge la un acord și de a reveni la lucru vineri.
Participare și motivație
Democrații și republicanii au fost de acord că rezultatul ar putea fi influențat în cele din urmă de participare și motivație.
„Este fie un joc de participare, fie un joc de persuasiune în acest moment”, a spus Leopold. „Trebuie atât să aduci oamenii la vot, cât și să-i convingi”.
Schlinger a subliniat că campaniile nu vor să lase pe masă voturi pe care nu le-au obținut din cauza lipsei infrastructurii.
„Când bați la uși, dai telefoane, identifici oameni și te asiguri că oamenii potriviți pe care îi identifici se prezintă la vot și nu-ți prezinți din greșeală adversarul”, a spus ea.