La patru ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, în SUA se aduc acuzații extrem de grave de falsificare a adevărului de către oamenii de știință, iar dr. Fauci este arătat cu degetul pentru că a ținut cu „Big pharma”. Virusul care a omorât milioane de oameni a fost creat de om.
Un articol de opinie publicat recent în New York Post susține că există noi dovezi care ar putea clarifica originile pandemiei de COVID-19, sugerând că oamenii de știință au ascuns adevărul despre virus. Conform articolului, investigațiile actuale indică faptul că virusul SARS-CoV-2 ar fi fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan, China, în ciuda declarațiilor anterioare care susțineau originea naturală a acestuia.
Articolul pune sub semnul întrebării credibilitatea unor cercetători de renume și acuză anumite instituții științifice că ar fi manipulat informațiile, pentru a evita responsabilitatea și pentru a proteja anumite interese.
Criticii acestei perspective argumentează că astfel de afirmații ar putea submina încrederea publicului în comunitatea științifică și în eforturile globale de a combate pandemia. Cu toate acestea, susținătorii teoriei laboratorului cer transparență totală și investigarea amănunțită a tuturor posibilităților privind originea virusului.
Această controversă reaprinde dezbaterea privind importanța transparenței și integrității în cercetarea științifică, subliniind necesitatea unor standarde etice stricte, pentru a preveni manipularea informațiilor și pentru a asigura corectitudinea datelor comunicate publicului.
Virusul creat de om
SARS-CoV-2, care a ucis 1,1 milioane de americani și a distrus viețile și mijloacele de trai a altor zeci de milioane, este un virus creat de om, care a scăpat dintr-un laborator chinez finanțat parțial de guvernul SUA”, spun jurnaliștii americani.
China a încercat imediat să devieze vina, spunând că virusul ar fi început într-o piață de carne de animale din Wuhan. La rândul lui, dr. Anthony Fauci a susținut la rândul lui, în mod repetat, că virusul „a evoluat în natură și apoi a sărit peste specie, direct la om” în primăvara anului 2020.
De atunci, atât investigațiile de lungă durată, cât și rapoartele guvernamentale, au concluzionat că virusul este creat de om, iar, într-un final, Fauci a recunoscut cu părere de rău că „ar putea fi” adevărat.
Oricine a pus la îndoială această afirmație – inclusiv publicația The Post – a fost cenzurat online în 2020. În mai 2021, Fauci a declarat fără echivoc că SUA „nu au finanțat niciodată și nu finanțează cercetarea Institutului de Virusologie din Wuhan”.
Cine este EcoHealth Alliance
Directorul adjunct al NIH Lawrence Tabak (om de știință în domeniul biomedical, fost director adjunct principal al National Institutes of Health între 2021 și 2023), a contrazis direct acest lucru, declarând că: „Contribuabilii americani au finanțat EcoHealth, care lucra la o cercetare virusologică în Wuhan”.
EcoHealth Alliance este o organizație neguvernamentală americană, a cărei misiune declarată este de a proteja oamenii, animalele și mediul înconjurător de bolile infecțioase emergente. Organizația nonprofit se concentrează pe cercetări menite să prevină pandemiile și să promoveze conservarea în regiunile cu risc ridicat din întreaga lume.
Astfel, în prezentarea EcoHealth Alliance, aceasta declară că se concentrează inclusiv pe bolile cauzate de interacțiunea crescută dintre oameni și animalele sălbatice. Organizația a cercetat apariția unor boli precum sindromul respirator acut sever (SARS), virusul Nipah, sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), febra din Valea Riftului, virusul Ebola și COVID 19.
Organizația oferă, de asemenea, consultanță Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește comerțul mondial cu animale sălbatice, amenințările legate de boli și daunele pe care acestea le provoacă mediului.
EcoHealth și Institutul de Virusologie din Wuhan
Se cunoștea foarte bine că EcoHealth lucra și desfășura diferite experiemente pe coronaviruși în mod special în China, deoarece o astfel de activitate nu era permisă în Statele Unite. De asemenea, se știa faptul că ceea ce făceau cercetătorii de la EcoHealth și cei de la institutul chinez cu coronavirusurile era foarte periculos, cu atât mai mult cu cât unul dintre coronavirușii cercetați era chiar COVID 19.
În urma izbucnirii pandemiei COVID-19, legăturile dintre EcoHealth și Institutul de Virusologie din Wuhan au fost puse sub semnul întrebării în legătură cu investigațiile privind originea COVID-19. Invocând aceste preocupări, Institutele Naționale de Sănătate (NIH) au retras finanțarea organizației în aprilie 2020. Critici semnificative au urmat acestei decizii, inclusiv o scrisoare comună semnată de 77 de laureați ai premiului Nobel și 31 de societăți științifice. Ulterior, în august 2020, NIH a restabilit finanțarea organizației ca una dintre cele 11 instituții partenere în cadrul inițiativei CREID (Centers for Research in Emerging Infectious Diseases), însă toate activitățile finanțate prin subvenție au rămas suspendate.
În 2022, NIH a reziliat subvenția acordată de EcoHealth Alliance, declarând că „EcoHealth Alliance nu a fost în măsură să predea cercetările de laborator și alte înregistrări de la partenerul său din Wuhan, care se referă la experimente controversate care implică virusuri modificate pe liliac, în ciuda mai multor solicitări.” În 2023, un audit al Biroului Inspectorului General al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane a constatat că „NIH nu a monitorizat în mod eficient și nu a luat măsuri în timp util pentru a rezolva” problemele de conformitate cu EcoHealth Alliance. În decembrie 2023, EcoHealth Alliance a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi facturat dublu NIH și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională pentru cercetări în China, iar, în mai 2024, Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite a interzis orice finanțare federală pentru EcoHealth Alliance.
„Minciuna secolului” – mușamalizarea originii COVID
Unul dintre cele mai influente think tank-uri din Statele Unite și anume Fundația Heritage a numit mușamalizarea originii COVID „Minciuna secolului”. Suntem de acord. Acesta este un scandal de amploare colosală, unul care necesită o revizuire completă a întregului National Institutes of Health.”
Fundația Heritage, denumită uneori simplu Heritage este un think tank conservator american cu sediul în Washington, D.C. Înființată în 1973, a preluat un rolul de lider al mișcării conservatoare în anii ’80, în timpul președinției lui Ronald Reagan, ale cărui politici au fost preluate din studiile Fundației Heritage.
Fundația Heritage a avut o influență semnificativă în elaborarea politicilor publice din SUA și a fost clasată, de-a lungul timpului, printre cele mai influente organizații de politici publice din Statele Unite. În 2010, a fondat o organizație soră, Heritage Action, o forță extrem de importantă în politica conservatoare și republicană americană.
„Au mințit în legătură cu o armă care ne-a devastat țara. Nu li se poate permite să scape cu asta… Este culmea iresponsabilității ca SUA să fie implicate.”