La ediția de toamnă a Salonului Imobiliar București, am vrut să verificăm dacă se confirmă în continuare trendul legat de atracția românilor față de tranzacțiile imobiliare pe piața din Dubai. Emiratele Arabe Unite se numără printre cele mai sigure țări, pe locul 3 la nivel global, conform The World Economic, iar Dubai este un oraș cu o dezvoltare economică accelerată.
Am discutat cu Răzvan Pascu, ambasadorul Sobha Properties Dubai în România și am aflat care sunt, în prezent, principalele diferențe între piața imobiliară de acolo și România.
- În timp ce piața din România a ajuns la cca 1 miliard de Euro anul trecut, piata din Dubai atinge astfel de cifre în doar 3 zile;
- Mulți investitori din România cumpără un apartament în Dubai pentru a-l da spre închiriere; prețurile au crescut destul de mult și nu mulți dintre cei care locuiesc în Dubai își mai permit să fie proprietari;
- Cei care se mută în Dubai nu au în plan să rămână acolo o viață întreagă, ci doar pe durata contractului de muncă (2-3 ani);
- Sunt multe companii care oferă angajaților din Dubai vouchere prin care se pot acoperi o parte din costurile de cazare, iar asta face ca piața închirierilor să fie în creștere;
- Dacă în România avem anual 4 milioane de turiști, în Dubai sunt peste 20 milioane de turiști, iar ei reprezintă, de asemenea, o piață pentru închirierile de scurtă durată;
- Expații care locuiesc în Dubai nu aleg centrul deoarece este foarte aglomerat, așa că în loc de Dubai Marina, unde chiriile sunt foarte mari, aleg periferia unde locuințele sunt de două ori mai mari, la același preț, unde au toate condițiile necesare unei comunități: o lagună, mall-uri, policlinici, școli și grădinițe.
Cine sunt românii care investesc în Dubai?
Conform lui Răzvan Pascu, cei care investesc în Dubai sunt persoane cu venituri peste medie, care au economii pe care aleg să nu le mai țină în bancă și care cumpără un imobil pentru a-l închiria.
Preturile apartamentelor din Dubai pornesc de la 350.000 eur și ajung să depășească 700.000 euro pentru apartamente cu 4 camere în zonele de periferie.
Potrivit lui Răzvan Pascu, suma investită într-o tranzacție imobiliară în Dubai se recuperează în cca 10-12 ani, versus România unde pentru o investiție similară e nevoie de cca 20 de ani.
Un detaliu util pentru cei interesați să facă astfel de investiții este faptul că românii pot plăti în rate, după ce au achitat avansul de 40% din depozitul aferent valorii casei (în cazul locuințelor care sunt în construcție, avansul este de 50%):
Mai multe opțiuni, mai multe șanse de câștig
Tot la Salonul Imobiliar București am mai discutat și cu Andrada Ion, consultant în cadrul agenției Imobiliare Dubai. Agenția lucrează cu mai mulți dezvoltatori din Dubai și are birouri nu doar în România ci și acolo.
Acest avantaj competitiv le permite să ofere un pachet extins de servicii, începând de la consultanță în cumpărarea proprietății potrivite bugetului, până la mobilarea ei și închirierea acesteia pe termen scurt/lung, eventual și revânzarea imobilului dacă se urmărește un profit imediat.
Trei motive pentru care să investesti in piața imobiliară din Dubai:
- Populație în continuă creștere
In ultimii 30 de ani, populatia emiratului arab a crescut cu 569% și continuă să crească anual cu cca 10%. Peste 120 de naționalități trăiesc acum în Dubai.
- Taxa zero pe proprietate
În Dubai nu plătești impozit anual pe proprietate și impozit pe profit. Odată ce proprietatea este achiziționată, nu se mai plătesc taxe adiționale către stat. Cumpărarea direct de la dezvoltator reprezintă de asemenea un avantaj, datorită dobânzii de 0%.
- Viza pentru investitor
Guvernul Emiratelor Arabe Unite încurajează dezvoltarea pe piața imobiliară în Dubai, astfel încât cei care investesc într-o proprietate de cel putin 1,000,000 AED (241.644 euro) vor obține o viză de ședere sau chiar cetățenie, în funcție de suma investită.
Citește și:
Imobilele sunt cu 17,9% mai ieftine în prezent, comparativ cu anul 2014
De ce e importantă chestiunea locuințelor în SUA și de ce va conta în alegerile prezidențiale