Ei bine, până de curând, în familia mea era exact invers. Nu risipeam mâncare, dar cheltuiam o grămadă pentru că ne decideam în ultimul moment ce preferăm la cină și apoi dădeam fuga la magazinul din colț unde totul era scump peste măsură.
Nu mai spus că luată pe „nepregătite” ajungeam să ne învârtim în doar câteva rețete pe care le știam pe de rost și puteam scrie repede lista de shopping.
Vorba reclamelor: acum nu mai e așa deoarece viața mea s-a schimbat imediat ce am trecut la un stil de viață frugal. Acum am niște obiceiuri noi care sunt sănătoase și reduc bugetul alocat de o familie pentru mâncare.
Hai să explorăm câteva trucuri simple pentru a deveni un luptător împotriva risipei alimentare:
✅ 1. Planifică-ți mesele: eu prefer pentru familia noastră cu 3 copii un plan de mese pentru 3 zile și o listă de cumpărături bazată pe el. Dacă e ușor să planifici chiar pentru o săptâmână e perfect pentru că vei evita achizițiile inutile. Important, sparge bugetul lunar alocat pentru mâncare în patru, astfel încât să știi cât ai la dispoziție săptămânal. Sursa mea preferată de inspirație este newsletterul scris de Georgiana Ilie (link aici).
✅ 2. Cumpără inteligent: Respectă-ți lista de cumpărături și începe cu secțiunea „SAVE THE FOOD sau vânzare accelerată. Verifică atent datele de expirare și cumpără doar cantitatea de care ai nevoie. Nu uita că alimentele pot fi consumate și câteva zile după data de expirare.
În plus, mi-am format un nou obicei mergând de două ori pe săptămână la piața.
✅ 3. Ajută restaurantele să reducă risipa alimentară! Există aplicații pentru asta! În România, poți verifica BonApp.eco și Munch, care te conectează la oferte pentru surplusul de mâncare din restaurante, adesea la jumătate de preț. Scopul nu sunt prețurile mici, ci să ajuți un bistro pe care îl placi să evite risipa alimentară, în timp ce mănânci ceva ce îți place la prețuri reduse.
✅ 4. Congelatorul este prietenul tău: Gătești o porție mai mare? Congelarea restului rămas este o modalitate simplă de a păstra prospețimea mâncării. Am câțiva prieteni care gătesc în weekend pentru toată săptămâna următoare. Eu nu sunt atât de avansată, dar astfel economisești mult timp.
✅ 5. Fii creativ în bucătărie: Ţi-a rămas jumătate de broccoli? Adaugă-l într-o omletă, supă sau fă un pesto delicios. Gătitul creativ transformă resturile în delicii culinare! Pe mine mă stresează să improvizez la masă, dar am un prieten care mi-a spus că poate face ceva delicios din doar câteva ingrediente rămase!
De când am început să lupt împotriva risipei alimentare, am observat o schimbare uriașă. Nu doar că economisesc bani la cumpărături, dar am și mâncare mai variată și mai gustoasă. Și cel mai important, știu că fac un bine mediului. Încearcă și tu aceste trucuri simple și fii parte din comunitatea celor care salveaza alimentele!
Foto: Vincent Rivaud/Pexels.com