Primul lucru pe care Judecătoria Răcari (Dâmbovița) l-a făcut în cazul dosarului tragediei de la Crevedia a fost să revoce și măsura controlului judiciar pentru Ionuț Doldurea. Acesta este unul dintre cei doi patroni ai firmei, al cărui punct de lucru GPL a explodat anul trecut în Crevedia. Reamintim că explozia din 26 august 2023 a dus la decesul a cinci persoane, vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea totală a 8 case și 80 parțial.
Dacă Ionuț Doldurea scapă, astfel, nu la fel de „norocos” se poate considera și partenerul acestuia în firma în cauză, Stîngă Ionuț, pentru care judecătoria Răcari a menținut controlul judiciar pentru încă 60 de zile. Acesta a contestat, în ceea ce-l privește, măsura luată de instanța din Dâmbovița.
Tip soluție
Solutia pe scurt: În temeiul art. 348 alin. 1 C. pr. pen. rap. art. 242 alin. 1 C. pr. pen. cu ref. la art. 202 si art. 211 C. pr. pen., revocă măsura controlului judiciar prelungită faţă de inculpatul DOLDUREA IONUT-DANIEL, (…), prin Ordonanta nr. 462/76/P/2023 din data de 11 aprilie 2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În baza art. 348 alin. (1) din C. de proc. pen. rap. la art. 207 alin. (7) din C. de proc. pen., constată că subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul STÎNGĂ COSMIN-IONU?, (…), prelungită prin Ordonanţa nr. 462/76/P/2023 din data de 11 aprilie 2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi dispune menţinerea controlului judiciar până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 60 de zile.
Viziunea sistemului judiciar
Se pare că pentru instanța din Răcari nu a contat impactul tragediei din Crevedia și nici faptul că Ionuț Doldurea, audiat la Parchetul General, a recunoscut că la stația GPL din Crevedia, care era oficial închisă, se efectuau operațiuni ilegale.
Pe rănd, patronii staţiei GPL de la Crevedia, Ionuţ Daniel Doldurea şi Cosmin Ionuţ Stîngă, au scăpat inițial și de arestul la domiciliu iar acum, primul dintre ei și de controlul judiciar.
În februarie, magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au decis să-i scape pe cei doi de arestul la domiciliu, iar acum, cei de la Judecătoria Răcari, de controlul judiciar.
Infracțiune de distrugere calificată
La aproape un an de la explozia devastatoare din Crevedia, dosarul întocmit de procurori a ajuns pe 10 iunie, anul acesta, la Judecătoria Răcari, Cei doi patroni ai stației GPL au fost acuzați de trei infracțiuni, dintre care cea mai gravă este pentru distrugere calificată.
Celelalte două acuzații sunt neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și, respectiv, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, conform Parchetului General.
Ionuţ Doldurea și Cosmin Stîngă sunt acuzați că „în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia”.
Filiera PSD
Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli. Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie, ceea ce s-a și întâmplat.
Stația GPL aparținea firmei Flagas SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile comunelor conduse, în principal, de primari PSD. Printre acestea se numărau primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman), notează Hotnews.
Firma lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.
Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din și între cisterne, deși nu mai avea nici un fel de autorizație pentru desfășurarea acestei activități.
Reamintim că la alegerile din 9 iunie atât Florin Petre, primarul din Crevedia, cât și Ion Doldurea, primarul din Caracal și tatăl unuia dintre cei doi proprietari ai firmei responsabile de explozie, au obținut un nou mandat ca primari PSD.