Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a cerut militarizarea totală a sudului Siriei. Cererea vine după ce israelienii au ocupat în decembrie zona tampon unde existau forțe de pace ale ONU.
În Orientul Mijlociu ar putea izbucni un nou conflict armat, după ce Netanyahu a rostit un discurs în fața cadeților militari israelieni, unde a precizat că nu le va permite forțelor siriene să staționeze în zona din sudul Damascului.
El s-a referit atât la Hayat Tahrir al-Sham, gruparea islamistă care l-a dat jos pe Bashar al-Assad, cât și noua armata a Siriei.
Israelul a cucerit Înălțimile Golan în 1967. În 1973, după războiul de Yom Kippur, a existat o forță de menținere a păcii, sub egida ONU, care a controlat inclusiv o zonă tampon. Pe fondul colapsului regimului Assad și a marșului spre Damasc al forțelor opoziției, armata israeliană a pătruns în zona tampon și a obținut controlul ei.
Odată cu respectiva operațiune, noile poziții capturate permit artileriei israeliene să poată trage direct asupra Damascului. Dacă până acum varianta oficială a Tel-Aviv-ului a fost că zona demilitarizată este ocupată temporar, noua variantă este că vor rămâne acolo atâta timp cât e necesar.
Noul lider sirian, Ahmed al-Sharaa a încercat să îi convingă pe israelieni că nu va încălca armistițiul din 1973 și că țara sa nu va permite niciunei grupări să lanseze atacuri împotriva vecinilor săi.
Netanyahu a mai adăugat că nu va accepta sub nicio forme orice acțiune de discriminare sau intimidare a minorității religioase druze din sudul Siriei.
Dincolo de valoare strategică militară a Înălțimilor Golan, acolo există mai multe izvoare care sunt surse de apă vitale într-o regiune deșertică.
Anexarea Înălțimilor Golan de către Israel, în 1967, nu a fost recunoscută pe plan internațional de către celelalte state suverane. Cu toate acestea, în 2019, Donald Trump, aflat la primul mandat, a făcut acest pas.