Mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că viitorul președinte al României ar trebui să fie un lider politic independent, conform unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro.
Rezultatele arată că 54,4% dintre respondenți preferă un președinte independent de partidele politice, în timp ce 38,7% cred că acesta ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. Aproximativ 4,6% nu sunt hotărâți, iar 2,2% nu au oferit un răspuns.
Distribuția preferințelor pe categorii de vârstă și mediu
Preferința pentru un președinte independent variază în funcție de vârstă și mediu de rezidență. Astfel, 54% dintre tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani și 58% dintre cei cu vârste între 30 și 44 de ani preferă un lider independent.
Această opinie este împărtășită de 59% dintre cei cu vârste între 45 și 59 de ani și de 49% dintre cei de peste 60 de ani.
De asemenea, 57% dintre bucureșteni și 58% dintre locuitorii orașelor cu peste 90.000 de locuitori optează pentru un președinte independent, comparativ cu 60% dintre cei din orașele mai mici și 49% dintre locuitorii mediului rural.
Preferințele alegătorilor partidelor politice
În ceea ce privește preferințele alegătorilor partidelor politice, sondajul arată că 40% dintre votanții PSD, 44% din cei ai PNL, 49% dintre cei ai AUR și 58% dintre cei ai USR doresc un președinte independent.
Pe de altă parte, 55% dintre votanții PSD, 49% dintre cei ai PNL, 48% dintre votanții AUR și 35% dintre cei ai USR consideră că viitorul președinte ar trebui să fie un reprezentant al unui partid politic.
Comentariile experților
Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat că preferința pentru un președinte independent este mai puternică decât pentru un reprezentant al unui partid politic, indiferent de categoria de vârstă sau tipul de localitate.
Singurele excepții sunt populația cu vârsta de peste 60 de ani și locuitorii din mediul rural, unde opiniile sunt mai echilibrate.
„Aceste date explică de ce aproape toți candidații partidelor măsurați pentru alegerile prezidențiale au o intenție de vot mai mică decât cea a partidelor pe care le reprezintă”, a afirmat Ștefureac.
Metodologie
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro, în perioada 19 – 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice).
Volumul eșantionului simplu, stratificat, a fost de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.