Anul trecut, importurile de gaze naturale pe cale maritimă au scăzut cu o cincime în Europa, față de 2023. În principal, este vorba despre gazul natural lichefiat (LNG).
În ciuda scăderii considerabile, care în unele țări a fost chiar și mai consistentă, așteptările rămân ca guvernele naționale să continue dezvoltarea terminalelor de LNG. Specialiștii de pe piața energiei spun că există planuri de investiții în valoare de miliarde de euro în următorii ani.
Trendul descrescător este unul surprinzător, în condițiile în care gazul lichefiat era văzut ca o alternativa bună față de alte tehnologii, sau resurse mai dăunătoare pentru mediu.
Totodată, se înregistrase o creștere în anii precedenți în contextul războiului din Ucraina. Statele europene au apelat tot mai mult la LNG, fie din SUA, dar și din alte părți, pentru a evita importurile prin conductele dinspre Rusia.
Prognoză
Conform prognozei, capacitatea de a prelua gaz natural lichefiat a Europei va crește cu 60%, până în 2030. Franța, Germania, Olanda, Turcia, Italia, Grecia, Finlanda, Polonia sau Croația vor inaugura în tot acest noi proiect de infrastructură în domeniu.
Viziunea a fost de a se dezvolta surse alternative la importurile din Rusia și de a nu mai depinde așa de mult de Kremlin. Chiar și așa, o parte din gazul lichefiat luat de europeni vine chiar din Rusia. Anul trecut, această cifră a crescut chiar cu 18%, după ce Franța a înregistrat un număr record.
Aproape jumătate din tot LNG-ul adus pe „bătrânul continent” a fost din Statele Unite. Rămâne de văzut în ce măsură va crește ponderea, întrucât planul europenilor este de a negocia cu noua administrație american pe subiectul respectiv. Ei speră că vor reuși astfel să îl înduplece pe Donald Trump.