În perioada mandatelor de președinte ale lui Klaus Iohannis, George Gabriel Bologan a avut o carieră fulminantă în diplomație. El este foarte apropiat de șeful statului.
George Gabriel Bologan este, în prezent, consilier prezidențial pe politică externă. El a fost numit în februarie 2024, în locul lui Bogdan Aurescu, ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, semn că se bucură de un sprijin puternic din partea lui Klaus Iohannis.
Anterior, Bologan a fost consul general la Milano (2012- 2016). ambasador al României în Italia (2016-2022) și ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024), ambele poziții obținute la propunerea actualului președinte.
Nuntă pe repede înainte
Înainte de a fi ambasador în Spania, George Bologan a mai avut o tentativă de a fi numit pe lângă Sfântul Scaun. În 2022, spun surse diplomatice pentru „Independent news”, numele său a fost trimis neoficial la Vatican pentru a primi agreementul (o procedură specifică- n.red.), dar a fost refuzat, deoarece nu nu era… căsătorit.
Așa se face că, în 2022, a plecat la post la Madrid. În vara aceasta, cu sprijinul puternic al președintelui Iohannis, Bologan a avut o a doua tentativă de a fi numit ambasador la Vatican, de data aceasta cu succes.
Nu înainte, însă, de a se căsători, la mijlocul lunii mai, la Catedrala Greco- Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea.
Ceremonia religioasă a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, P.S. Virgil Bercea, alături de omologii săi din Cluj și Blaj.
Printre cei prezenți s-au numărat și oficiali locali, în frunte cu primarul de Oradea, Florin Birta, viceprimărița Antonia Nica, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, europarlamentarul Vasile Blaga, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul de stat în același minister, Andrei Baciu, primarul de Sânmartin, Cristian Laza, președintele PSD Bihor, Aurel Mohan, șeful Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Cristian Buzlea, și alții.
Reacția ambasadorului
Într-un schimb de mesaje SMS cu „Independent news”, Bologan a negat că ar fi fost respins inițial de Sfântul Scaun, informație pe care „Independent news” a confirmat-o din două surse independente.
„Cred ca este vorba despre o confuzie sau diversiune și vă mulțumesc că întrebați. Nu am mai fost niciodată, nici propus, nici nominalizat la Sf. Scaun. Se poate verifica cu MAE și cu Președinția. Nu s-a făcut niciodată nicio propunere cu numele meu și, implicit, nici nu s-a cerut agreement-ul pentru a fi respins”.
Ministerul AFacerilor Externe ne-a trimis un răspuns în care s-a referit exclusiv la demersuri oficiale, nu informale, de numire:
„La nivelul Ministerului Afacerilor Externe nu există informații referitoare la o presupusă propunere de numire a domnului George Bologan ca ambasador pe lângă Sfântul Scaun în anul 2022.”
Relație proastă cu ambasadoarea la Roma
Sursele „Independent news” din mediul diplomatic au explicat contextul: „Nu au ajuns să facă propunerea oficială, pentru că se trimite la destinație solicitarea pentru a primi agrement. Procedurile sunt altfel. Nu se numește cineva direct ambasador pe lângă Sfântul Scaun”.
Ele subliniază că George Bologan a renunțat după doar doi ani la mandatul de ambasador în Spania, o țară extrem de importantă pentru România, unde locuiesc foarte mulți conaționali, pentru a prinde un mandat întreg de 5 ani.
Aceleași surse precizează că poziția de ambasador la Vatican a fost dintotdeauna obiectivul lui Bologan, din care nu a făcut un secret.
O problemă ar fi, potrivit surselor noastre, relația foarte proastă dintre George Bologan și actuala ambasadoare a României la Roma, Gabriela Dancău. Cei doi va trebui să aibă o relație funcțională, să colaboreze în viitor pe anumite dosare, un lucru destul de dificil în aceste condiții.
Biografie
E drept, George Gabriel Bologan are un CV impresionant, care-l recomandă pentru postul de ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun. El a studiat filosofia și teologia la diferite universități pontificale romane (Gregorian, Institutul Pontifical Oriental, Urbanian și Sant’Anselmo), absolvind în anul 2000 cu o diplomă de licență.
De asemenea, a absolvit Facultatea de Științe ale Comunicării la Universitatea Liberă „Maria Santissima Assunta din Roma” (2009).
O perioadă a activat ca jurnalist pe lângă Sfântul Scaun.
La numirea în funcția de consilier prezidențial, Administraţia Prezidenţială a precizat că George Bologan are „o bogată carieră în diplomaţie şi a parcurs toate etapele profesionale, de la ataşat până la cea de reprezentant al României cu gradul diplomatic de ambasador”.
Ca ambasador în Italia, a organizat prima vizită de stat după 46 de ani în anul aniversării a unui veac de unitate naţională (2018), consolidând relaţiile bilaterale şi creând o punte solidă între cele două ţări.
Ca ambasador în Spania, a organizat prima şedinţă comună a celor două Guverne din istoria celor două ţări, în cadrul căreia partea spaniolă a făcut anunţul deschiderii pentru semnare a unui Acord privind dubla cetăţenie. Acest lucru nu s-a concretizat până în momentul de față.