Cursa pentru Președinția României a intrat pe ultima sută de metri. Așa cum par lucrurile acum, există probabilitatea ca în turul doi să treacă Simion și Ciolacu.
Dacă la Ciolacu e de înțeles de ce are șanse să ajungă în turul doi, la Simion o să detaliez un pic ca să înțeleagă și cei care se uită mai puțin la scena politică.
Simion are un electorat fidel, compact, nu are niciun competitor în mod real pe segmentul lui și a reușit să mobilizeze o parte din electoratul lui Șoșoacă, după ce aceasta a fost scoasă din cursă de CCR.
Simion pleacă cu un mare avantaj, este liderul anti-sistem, suveranist, anti-guvernare, vocal și radical.
Ceilalți contracandidați cu care se bate Simion: Ciucă, Geoană și Lasconi au diverse dezavantaje față de liderul AUR. Dar, în special se cam bat cam pe același segment de public, după ce scoți din total votanți pe cei ai lui Ciolacu și ai lui Simion.
Nu am date exacte ca să pot vedea profilurile de alegători și nici alte sondaje decât cele publice, dar din tot ce se poate vedea până acum, precum și din evoluția campaniilor, e cam ușor de prezis la această oră că lupta este închisă. Greu să mai apară ceva, vreo lebădă neagră, care să schimbe total jocul.
În aceste condiții, doar o retragere a vreunui candidat dintre cei trei: Lasconi, Geoană, Ciucă mai poate schimba cumva tabloul.
Lasconi pare că a fi de acord cu susținerea unui candidat unic. Ea a declarat acum câteva săptămâni: „Acum, mai mult ca oricând, ar trebui să fim uniţi, să nu ne ţinem de orgolii şi i-aş propune lui Nicuşor Dan următorul lucru, să aleagă trei case de sondare, să facem trei sondaje diferite şi practic să se retragă candidatul care se consideră de dreapta care este cel mai prost plasat şi toată dreapta să se unească, fără combinaţii, fără interese personale, fără locuri în Parlament, pur şi simplu pentru ţara asta.”
Geoană a cerut și el coalizarea forțelor în spatele unui singur candidat: „Dacă azi ar fi alegeri, turul întâi la prezidențiale, finala ar fi Ciolacu-Simion. Dacă în aceste două săptămâni avem cu toții minte și dorință de a ajuta această țară, putem să găsim formule ca cel mai bine plasat și cel care are șanse să câștige în turul doi. Singurul care îl bate pe Ciolacu și pe Simion în turul doi sunt eu. Niciunul din ceilalți nu au șanse, chiar dacă intră în turul doi, să câștige în turul doi și din acest punct de vedere fac un apel pentru cei care sunt candidați democrați, euroatlantici, care vor să împiedice acest scenariu nefast pentru România.”
Este clar că și Geoană și Lasconi percep faptul că au șanse mici să ajungă în turul doi și că scoaterea din cursă a lui Șoșoacă a schimbat total campania.
Singurii care ar putea ajunge la o retragere și o aliniere a forțelor în spatele unui singur candidat sunt Geoană și Lasconi. PNL nu poate intra în povestea aceasta din mai multe motive.
Dar cine să se retragă în favoarea cui? Geoană pentru Lasconi sau Lasconi pentru Geoană?
Teoretic, ai putea spune că cel mai fezabil ar fi ca liderul fără partid să facă acest gest în favoarea celui cu partid. Adică, Geoană să se retragă în favoarea lui Lasconi. Asta pentru că Lasconi ar avea nevoie de acordul partidului, de susținerea deciziei politice de către membri, pe când Geoană nu trebuie să întrebe pe nimeni și nici să ceară acordul cuiva.
Dacă obstacolul deciziei și a susținerii este depășit, vin următoarele:
Primul obstacol; Poți determina mai ușor electoratul USR să voteze Mircea Geoană? Sau e mai ușor să convingi electoratul lui Geoană să o susțină pe Lasconi.
Al doilea obstacol; Cine are șansa reală să intre în turul doi?
Al treilea obstacol: Cine are șansa să îl bată pe Ciolacu,
Conform sondajului Verifield făcut de USR, Mircea Geoană are cele mai mari șanse să intre în doi și să îl bată pe Ciolacu.
INSCOP a confirmat acest lucru.
Rămâne însă obstacolul numărul unu: Cine poate convinge electoratul mai ușor să îl susțină pe adversarul de până acum.
USR a fost partidul care și-a făcut strategia în funcție de fanii de pe Facebook. Este extrem de greu ca liderii să vină acum și să ceară acestora să îl voteze pe Geoană. „Proiectarea pericolului: Ciolacu președinte” poate fi un motiv bun pentru a-i determina pe aceștia să îl voteze pe Geoană.
Transmiterea mesajului: susținerea candidatului nostru în turul doi poate însemna un scor mai mare la parlamentare pentru USR poate fi un al doilea cârlig pentru propriul electorat.
Este clar că Geoană are un electorat al lui care vine din zona PSD. Acesta este incompatibil cu electoratul USR și cu susținerea lui Lasconi. Pentru aceștia nu este neapărat un pericol faptul că Ciolacu ar câștiga președinția. E mai greu să îi convingi și să faci transferul de voturi.
Așadar, pare că este mult mai ușor să convingi electoratul USR să îl susțină pe Geoană și să accepte pe acesta, pentru a evita pericolul Ciolacu. Este car că nu îi vei duce pe toți, dar e de ajuns dacă muți jumătate din electoratul lui Lasconi la Geoană.
Vor ajunge cei doi lideri la un astfel de aranjament? Posibil, dar puțin probabil dacă te gândești câte orgolii sunt în joc și faptul că ai nevoie mult curaj pentru un astfel de gest.