Daniel Funeriu, fost ministru al Educației și candidat independent la Președinție, a declarat, la B1 TV, că se consideră un suveranist, diferit însă de Călin Georgescu, pe care l-a catalogat un „guru cu zorzoane”.
„Al patrulea cuvânt din Constituția României este cuvântul suveranitate. Articolul 2 al Constituției vorbește despre suveranitatea poporului exercitată prin vot. Când am jurat credință țării, atunci când am preluat funcția de ministru, am jurat să apăr suveranitatea țării.
Președintele României jură să apere suveranitatea țării. Este o obligație constituțională. Când văd, iată, acum avem această mare discuție despre suveranism… ori președintele României este obligat prin Constituție să apere suveranitatea țării.
Eu pe Călin Georgescu îl numesc un guru cu zorzoane, nimic altceva. Vorbește de suveranism când, de fapt, suveranismul este o obligație constituțională”, a declarat Daniel Funeriu în emisiunea „Talk B1”, moderată de Nadia Ciurlin.
El a vorbit despre „amatorismul” contracandidaților lui Călin Georgescu și George Simion de a explica aceste lucruri electoratului.
„Eu consider că cei care l-au votat pe Călin Georgescu au făcut-o pentru că, pur și simplu nu au avut o persoană care să-i asculte. Ăsta este unul dintre motivele pentru care intru în această competiție: să o câștig prin vot popular”, a spus Funeriu.
În context, Funeriu a apreciat că Victor Ponta „încearcă să se cațere, în stilu-i caracteristic, pe valul suveranist, sperând că lui Călin Georgescu nu i se va permite să candideze, iar el ar putea profita de asta”.
„Victor Ponta, ca și Crin Antonescu, se închină la moaștele Sfântului USL. Nu vor avea succes”, a adăugat el.
„Partidele s-au decredibilizat total”
Candidatul independent a pledat pentru „recredibilizarea funcției de președinte”, prin oferirea de „alternative serioase”.
„În momentul de față, vedem că partidele politice și-au pierdut total credibilitatea. Ăsta este unul din motivele pentru care eu cred că un candidat realmente independent, așa cum sunt eu, are șanse majore de a câștiga Președinția.
Electoratul român s-a emancipat, nu mai răspunde comezilor de partid”, a punctat Funeriu.
El a lansat o „provocare celorlalți contracandidați: să prezinte un bilanț public”. „Ce au făcut până acum în viața publică? Bilanțul unui candidat la legile prezidențiale este esențial. Lumea trebuie să știe ce au făcut aceste persoane.
Eu, cât am condus Ministerul Educației, am dat o direcție. De aceea, semnul meu electoral va fi busola. Am început o reformă morală a României prin corectitudinea examenilor naționale, prin scoaterea la iveală a tot ce înseamnă flagelul plagiatelor. Am dat direcție și, nu întâmplător, în mandatul meu, România a avut cel mai mare salt a mediei europene la testele PISA”, a punctat Daniel Funeriu.