Percepția generală conform căreia oamenii care nu se culcă până la orele mici nu reușesc să facă nimic productiv în timpul zilei ar putea necesita o revizuire.
Cercetătorii conduși de academicieni de la Imperial College London au studiat date de la peste 26.000 de persoane care au efectuat teste de inteligență, logică, timp de reacție și memorie, scrie „The Guardian”.
Ulterior, aceștia au examinat modul în care durata somnului, calitatea somnului și cronotipul participanților (care determină la ce oră din zi ne simțim cel mai alerți și productivi) afectează performanța creierului.
Studiul a constatat că persoanele care stau treji până târziu și cele clasificate drept „intermediare” aveau „funcții cognitive superioare”, în timp ce restul aveau cele mai mici scoruri.
Creativii
Obiceiul de a merge la culcare târziu este asociat puternic cu tipurile creative (Henri de Toulouse-Lautrec, James Joyce, Kanye West și Lady Gaga).
În timp ce politicieni precum Margaret Thatcher, Winston Churchill și Barack Obama erau renumiți pentru faptul că păreau să funcționeze cu puțin somn, studiul a constatat că durata somnului este importantă pentru funcția creierului, persoanele care dorm între șapte și nouă ore pe noapte având cele mai bune performanțe la testele cognitive.
Dr. Raha West, autor principal și cercetător clinic la departamentul de chirurgie și cancer de la Imperial College London, a declarat: „Înțelegerea și lucrul cu tendințele naturale de somn sunt esențiale, însă este la fel de important să ne amintim să dormim suficient, nu prea mult sau prea puțin. Acest lucru este crucial pentru a ne menține creierul sănătos și funcționând la capacitate maximă.”
Prof. Daqing Ma, co-conducător al studiului, care este de asemenea de la departamentul de chirurgie și cancer de la Imperial, a adăugat: „Am descoperit că durata somnului are un efect direct asupra funcției creierului și credem că gestionarea proactivă a tiparelor de somn este cu adevărat importantă pentru stimularea și protejarea modului în care funcționează creierul nostru. În mod ideal, ne-ar plăcea să vedem intervenții politice pentru a ajuta la îmbunătățirea tiparelor de somn în populația generală.”
Prudență
Cu toate acestea, unii experți au îndemnat la prudență în interpretarea rezultatelor. Jacqui Hanley, director de finanțare a cercetării la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Fără o imagine detaliată a ceea ce se întâmplă în creier, nu știm dacă faptul de a fi o persoană ‘de dimineață’ sau ‘de seară’ afectează memoria și gândirea sau dacă un declin cognitiv provoacă modificări ale tiparelor de somn.”
Jessica Chelekis, expertă în somn la Brunel University London, a declarat că studiul are „limitări importante” deoarece cercetarea nu a luat în considerare nivelul de educație sau nu a inclus în rezultate ora din zi la care au fost efectuate testele cognitive. Valoarea principală a studiului a fost aceea de a contesta stereotipurile din jurul somnului, a adăugat ea.
Foto: Stefan Stefancik/Pexels.com