Antreprenorii români cu brutării, fabrici de bere, fabrici de înghețată și alte firme de procesare a produselor agricole vor putea obține fonduri europene de maximum 10 milioane de euro pe proiect, în anumite condiții, printr-o linie de finanțare scoasă în consultare publică de AFIR scrie startupcafe.ro
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat în dezbatere proiectul de Ghid al solicitantului pentru DR 23 „Investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare şi produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a tratatului de funcţionare a Uniunii Europene”.
Pe scurt, e vorba de fonduri europene pentru procesatorii de produse agricole care fabrică astfel produse alimentare neagricole.
Granturi pentru procesatori: valoarea ajutoarelor și cofinanțarea proprie
Rata sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
1. Maximum 10 milioane euro/proiect pentru proiectele de investiții de înființare în sectorul panificaţie. Sectorul de panificație cuprinde produsele obținute în cadrul grupei 107 – Fabricarea produselor de brutărie şi a produselor făinoase, cu clasele CAEN aferente:
1071 – Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie,
1072- Fabricarea biscuiţilor şi pişcoturilor; fabricarea prăjiturilor şi a produselor conservate de patiserie,
1073- Fabricarea macaroanelor, tăieţeilor, cuşcuşului şi altor produse făinoase similare.
respectiv
2. Maximum 3 milioane euro/proiect pentru celelalte tipuri de investiții. Aici intră:
105 – Fabricarea produselor lactate. 1052 – Fabricarea îngheţatei – fabricarea îngheţatei şi altor produse asemănătoare îngheţatei, cum este sorbetul
106 – Fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi a produselor din amidon. 1061- Fabricarea produselor de morărit, din care: fabricarea amestecurilor de făină şi făină mixtă preparată şi a aluaturilor pentru pâine, prăjituri, biscuiţi sau cozonac; fabricarea produselor din cereale pentru mic dejun. 1062- Fabricarea amidonului si a produselor din amidon.
108- Fabricarea altor produse alimentare. 1082- Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase: fabricarea ciocolatei şi a specialităţilor de ciocolată; fabricarea produselor zaharoase: caramele, nuga, fondante, ciocolată albă; fabricarea dulciurilor sub formă de tablete şi pastile.
1084- Fabricarea condimentelor şi ingredientelor: maioneză, fabricarea mirodeniilor, sosurilor şi condimentelor, făină şi pudră de muştar; muştar preparat etc.
1085- Fabricarea de mâncăruri preparate: fabricarea de pizza congelată sau altfel conservată.
1086 – Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate şi a alimentelor dietetice: fabricarea alimentelor pentru utilizări nutriţionale speciale; lapte praf pentru sugari; lapte şi alte alimente speciale pentru copii mici; alimente pentru sugari; alimente cu aport scăzut şi redus de calorii, pentru controlul greutăţii; alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale; alimente cu conţinut scăzut de sodiu, inclusiv sare fără sodiu sau sare dietetică fără sodiu; alimente fără gluten; alimente destinate consumului în cazul efortului muscular intens, în special pentru sportivi; alimente pentru persoane care suferă de tulburări ale metabolismului carbohidraţilor (diabet).
1089- Fabricarea altor produse alimentare n.c.a: fabricarea produselor din ouă, a albuminei din ouă; fabricarea drojdiei de bere; fabricarea alimentelor perisabile-pizza proaspătă (necoaptă); fabricarea de supe și ciorbe; fabricarea laptelui obţinut în afara lăptăriilor şi a înlocuitorilor de brânză; fabricarea adaosurilor alimentare și altor produse alimentare***
110- Fabricarea băuturilor. 1105 – Fabricarea berii: fabricarea băuturilor din malţ, cum sunt berea, berea neagră; fabricarea berii cu conţinut redus de alcool şi a berii fără alcool.
Antreprenorii trebuie să asigure cofinanțare din surse proprii de cel puțin 35% din valoarea cheltuielilor eligibile. La un proiect cu 10 milioane EUR fonduri nerambursabile, beneficiarul trebuie să aducă de acasă 5,4 milioane de euro, cofinanțare. Plus toate cheltuielile neeligibile.