Părea un film science-fiction, mi-a spus un prieten libanez. Aproape exact în același moment, ieri la ora 3:30 p.m., pagerele au explodat în tot Libanul, lăsând urme și răni hidoase pe capul, mâinile și șoldurile proprietarilor lor, scrie „The Atlantic”.
Semnificația atacului a devenit repede clară: pagerele erau folosite de membri ai Hezbollah, mișcarea militantă libaneză care duce un război nedeclarat cu Israelul din octombrie.
Israelul utilizează de luni de zile tehnologii digitale pentru a viza membrii Hezbollah, însă atacul de astăzi nu seamănă cu nimic din ceea ce s-a mai văzut până acum și pare să fi dat o nouă lovitură.
Acesta a mutilat mii de luptători și este posibil să fi paralizat capacitatea de reacție a grupării în cazul izbucnirii în curând a unui conflict mai amplu. De asemenea, a dezvăluit identitatea victimelor, spulberând eforturile atente ale Hezbollah de a păstra anonimatul membrilor săi.
Chiar și într-o țară care a fost mult timp obișnuită cu războiul, natura intimă a acestui atac a fost profund tulburătoare.
VIDEO CU EXPLOZIA DINTR-UN SUPERMARKET LIBANEZ AICI (SURSA: BBC)
Elementul- surpriză
Clipuri video din Liban au arătat scene de viață cotidiană liniștită care s-au transformat instantaneu în oroare. Într-o piață de fructe și legume, un bărbat purtând o șapcă de baseball albastră și un tricou cu mânecă scurtă cumpără prune verzi când o explozie îl aruncă la pământ și începe să țipe de durere. Într-un alt clip, o femeie numără bani la o casă de marcat când bărbatul din fața ei este aruncat violent la pământ.
Spitalele din țară au fost rapid copleșite de atât de multe victime care sângerau, încât unele au fost întinse pe podea și pe coridoare. Ministerul libanez al Sănătății a declarat marți seară că nouă persoane au fost ucise și 2.750 au fost rănite, dar sute se aflau în stare critică, iar numărul morților părea să crească. Oficialii Hezbollah au declarat că cel puțin șase membri se numără printre morți.
Amal Saad, un analist libanez care a studiat gruparea timp de decenii, a declarat că susținătorii Hezbollah sunt „extrem de demoralizați” de atac. Liderul grupării, Hassan Nasrallah, și-a îndemnat adepții, în februarie, să nu mai folosească telefoane mobile. Mulți se pare că au trecut la pager, care poate părea mai sigur. În conflictele anterioare, Hezbollah s-a mândrit cu eficiența rețelei sale simple de comunicații, care se baza parțial pe pager.
Un atac mai amplu?
Mulți libanezi sunt speriați că atacul asupra pagerelor este preludiul unui război la scară largă în țara lor.
Oficialii israelieni spun de luni de zile că atacurile cu rachete ale Hezbollah, care au forțat aproximativ 20.000 de israelieni să fugă din partea de nord a țării, sunt inacceptabile și că va fi necesară distrugerea Hezbollah.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că perspectivele slabe ale diplomației lasă acțiunea militară drept singura opțiune.
Dar momentul atacului a ridicat semne de întrebare cu privire la intențiile Israelului. „De ce ar dezvălui Israelul această carte acum, în loc să o folosească în timpul unui război?” a întrebat Saad.
„Evident, Hezbollah își va schimba acum întregul sistem de telecomunicații”. Ea a spus că atacul pagerului ar putea indica faptul că Israelul nu intenționează să înceapă un război la scară largă, în ciuda amenințărilor sale recente.
O altă posibilitate este ca Israelul să se fi temut că pagerele modificate urmau să fie descoperite și a fost forțat să lanseze atacul mai devreme.
Atacul ar fi putut fi, de asemenea, menit să satisfacă presiunile interne din Israel sau să prevină un atac Hezbollah pe care Israelul l-ar fi putut considera iminent. Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului, a declarat astăzi că a dejucat un complot de asasinare al Hezbollah împotriva unui fost înalt oficial israelian.
Tehnologie modificată
Tehnologia utilizată pentru detonarea pagerelor a fost subiectul unor speculații intense printre libanezii chestionați de „The Atlantic”.
Unele zvonuri sugerau că hackerii ar fi de vină sau că ar fi vorba despre o defecțiune în masă. Dar majoritatea observatorilor păreau convinși că Israelul a găsit o modalitate de a compromite pagerele, care par să fi ajuns în Liban în ultimele luni. Bateriile utilizate în pager pot lua foc, dar nu sunt capabile să provoace exploziile mortale care au avut loc astăzi.
Fotografiile postate pe site-urile libaneze de socializare arată pagere arse care par să fi fost fabricate de o mică companie cu sediul în Taiwan numită Gold Apollo. Compania a negat, însă, că ar fi producătorul acestora.
Am fost informat de Mohammed al-Basha, un analist al Navanti Group, o companie internațională de cercetare și securitate, că pagerul ar fi putut fi modificat sau că i s-ar fi putut adăuga explozibili în orice punct al lanțului de aprovizionare.
Indiferent de explicație, atacul de astăzi a atins unul dintre cele mai importante obiective ale Israelului: A lăsat dușmanilor săi sentimentul că nicăieri nu este în siguranță.