Aleasă președinte al USR și desemnată candidat la Președinție, gruparea pe care Elena Lasconi o conduce în partid nu deține majoritatea în Biroul Național (BN), forul politic de conducere, și, astfel, plaja de acțiune și decizie este destul de mică.
Situația sa este similară cu cea a fostului premier Dacian Cioloș, care a fost ales președinte al USR, dar a fost nevoit să-și dea demisia din această poziție, deoarece nu deținea majoritatea în Biroul Național și, deci, pârghiile de putere în partid.
În momentul de față, taberele din USR arată astfel:
Gruparea Elena Lasconi
Deține 8 locuri din 24 în Biroul Național.
Vicepreședinți: Radu Mihaiu, Lucian Stanciu-Viziteu și Adrian Wiener.
Membri: Cristina Prună, Silvia Dinică, Claudiu Năsui, George Gârbacea, Cezar Mihail Drăgoescu.
Gruparea Vlad Voiculescu
Deține 7 locuri în Biroul Național.
Vicepreședinți: Dominic Fritz și Allen Coliban.
Membri: Vlad Voiculescu, Oana Țoiu, Oana Murariu, Clotilde Armand și Flavia Boghiu.
Gruparea „nicușoriștilor”
Deține 6 locuri în Biroul Național.
Vicepreședinți: Stelian Ion și Ionuț Moșteanu.
Membri: Radu Miruță (deputat), Cristian Ghica, Adrian Echert și Daniel Horia (Diasporă)
Membri neafiliați taberelor din partid: Liviu Mălureanu, Anisia Costescu și Cristian Baciu.
Asaltul taberei Voiculescu
Planurile grupărilor adverse, în special ale taberei conduse de Vlad Voiculescu sunt, potrivit unor surse din partid citate de „Independent news”, ca USR cu Elena Lasconi la conducere să obțină în alegerile parlamentare un scor mai bun decât la locale, dar Lasconi să nu intre în turul doi de scrutin de la prezidențiale.
Într-un astfel de caz, Lasconi ar putea avea o șansă să ajungă la Palatul Cotroceni și să-și lase un moștenitor în fruntea USR, cel mai probabil pe Lucian Stancu- Viziteu, primarul Bacăului, un apropiat al său.
În momentul de față, Vlad Voiculescu încearcă să blocheze competiția internă deschisă de desemnare a celor care vor alcătui lista partidului pentru alegerile parlamentare.
Competiție deschisă
Dacă o astfel de competiție ar fi deschisă tuturor membrilor de partid i-ar permite Elenei Lasconi să își impună oamenii pe listă, având în vedere că se bucură de o susținere mai mare la baza partidului decât la vârful său.
Surse din USR au declarat „Independent news” că Vlad Voiculescu a stabilit o listă de delegați la Conferința municipală București, care să voteze componența listei pentru parlamentare. În acest mod el ar urma să controleze întregul proces și să evite „surprizele” de orice fel.
Drept reacție, a fost inițiată în partid o petiție care solicită alegerea celor care vor candida la Parlament prin votul tuturor membrilor de partid, așa cum se întâmplă în cazul alegerii președintelui USR și a membrilor Biroului Național.
Acest lucru a stârnit nervozitate în rândul membrilor simpli de partid care sperau să poată candida și ei pentru un loc eligibil pe lista pentru parlamentare.
De altfel, organizația USR București fierbe în aceste zile, după ce sediile din Capitală ale partidului au fost împânzite cu afișe anti-Vlad Voiculescu. Fostul ministru al Sănătății este acuzat că a numit-o pe Oana Sivache la ASSMB, deși este anchetată pentru corupție.
Între ciocan și nicovală
Elena Lasconi este, în prezent, prinsă într-un cerc vicios în partid. Sursele noastre spun că ea ezită să confrunte taberele adverse, pentru a nu crea tensiuni înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, când are nevoie de sprijinul întregului partid.
În aceste condiții, Lasconi este nevoită să facă concesii grupărilor adverse, chiar dacă asta înseamnă limitarea puterii ei în partid. Practic, ea are nevoie de aprobarea Biroului Național pentru a lua deciziile în partid, chiar și pe cele mai puțin importante.
Spre exemplu, Lasconi nu a reușit să rupă contractul de 6.000 de euro lunar cu fostul europarlamentar Cristian Ghinea, cel care, în prezent, este responsabil cu redactarea programului de guvernare al partidului pentru alegerile parlamentare.
Peste aceste tensiuni se suprapun și cele de natură ideologică, deoarece Elena Lasconi este exponenta taberei conservatoare, în timp ce ceilalți sunt progresiști.