Coaliţia s-a răzgândit în privinţa alegerilor prezidenţiale. Deşi au hotărât să organizeze scrutinul în septembrie, PNL şi PSD vor acum să îl mute spre finalul toamnei, scrie știripesurse.ro.
Liberalii şi social-democraţii vor să îi dea timp lui Klaus Iohannis să îşi negocieze o altă funcţie într-o instituţie europeană, după ce şansele de a mai fi secretar general al NATO au scăzut dramatic.
Liderii coaliției au avut deja o discuție legată despre varianta în care alegerile prezidențiale să fie amânate pentru finalul acestei toamne și să nu se desfășoare pe 15 și 29 septembrie, așa cum au stabilit inițial.
Potrivit unor surse politice citate de Antena 3, este foarte posibil să vedem desfășurarea acestor alegeri prezidenţiale în luna noiembrie, pentru că, spun aceleași surse, președintele Klaus Iohannis, după încheierea mandatului de la Palatul Cotroceni, ar putea să nu preia funcția de secretar general al NATO, despre care s-a tot discutat în ultima perioadă.
Preferat pentru această funcție este Mark Rutte, iar președintele Klaus Iohannis ar trebui să negocieze o altă funcție la nivel european.
Decizia se va lua după 10 iunie
Pe 9 iunie se încheie alegerile europarlamentare și alegerile locale, iar după acestea vor fi negocieri intense, la nivel european, pentru preluarea unui portofoliu important.
Pe de altă parte, amânarea alegerilor prezidenţiale ar putea fi motivată de faptul că PNL și PSD ar putea să meargă cu candidați separați. În aceste condiții, cele două partide nu au niciun interes ca viitoarea campanie electorală să se desfășoare pe perioada de vară, pe timpul concediilor.
Iohannis a promulgat deja legea de devansare a prezidențialelor
Legea care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale în România a fost promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.
Este vorba de legea care prevede ca alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul şefului statului.
Inițiată de 129 de senatori și deputați UDMR, legea a fost adoptată de Camera Deputaților pe 5 martie. Ulterior, CCR a respins sesizarea USR și a decis că devansarea alegerilor prezidenţiale este constituţională.