Dosarul referitor la existența, la nivelul MApN, a „Comitetului de inițiativă pentru realegerea președintelui Traian Băsescu”, deschis urmare a plângerii col. (r) Doru Paraschiv, nu a avut nicio șansă în justiția militară, controlată de serviciul secret al Armatei, DGIA, care a inițiat și coordonat „Comitetul”.
La 19 aprilie 2022, col. (r) Doru Paraschiv, ofițerul de contraspionaj militar care a investigat fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)- Secția Parchetelor Militare plângerea penală împotriva celor care au făcut parte din „Comitetul de inițiativă pentru realegerea președintelui Traian Băsescu”, despre care „Independent news” a scris aici:
Nu este primul demers pe care col. (r) Doru Parschiv l-a făcut în Justiție, el fiind, începând cu 2014, inițiatorul a numeroase plângeri penale ignorate de magistrați, inclusiv a două memrorii, adresate președinților Traian Băsescu și Klaus Iohannis, pe care s-a așternut praful.
Cei vizați au fost:
- gen. Hăpău Marian, șeful DGIA
- cmdr. Gheorghe Mihai
- col. Vasile Mugurel
- col. Ungureanu Petrișor
- col. Spirache Marian
- col. Voinea Adrian (toți din cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării)
- amiral Marin Gheorghe, din cadrul UM 02515
- gen. mr Tabarcia Niculae, din cadrul UM 02515
- gen. de brig. Gabor Gabriel, din cadrul UM 02515
- cmdr. Dănilă Ștefan, din cadrul UM 01961 Otopeni
- gen. mr. Zisu Cătălin Ștefăniță, din cadrul UM 02574.
- gen. (r) Ciucă Nicolae.
Col. Paraschiv a povestit, în cadrul campaniei de dezvăluiri „Singur în inima SIstemului”, făcute în exclusivitate „Independent news”, că actualul președinte al PNL, Nicolae Ciucă, potențial candidat la Președinție, a făcut pare din Comitetul de sprijin pentru realegerea președintelui Traian Băsescu”.
Detalii aici:
Infracțiunile sesizate sunt enumerate în facsimilul de mai jos:
În denunț, col. Paraschiv a relatat procurorilor militari ce s-a întâmplat înainte și în timpul alegerilor prezidențiale din 2009.
În ziua imediat următoare, pe 20 aprilie 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)- Secția Parchetelor Militare trimite denunțul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, care înregistrează dosarul cu nr. 68/P/2022.
Ping- pong între parchetele militare
După o lună, pe 18 mai 2022, Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel îl scoate din dosar pe Nicolae Ciucă, prin disjungere, și declină competența către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)- Secția Parchetelor Militare, de unde venise inițial dosarul.
Peste încă 5 luni,, pe 5 octombrie 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)- Secția Parchetelor Militare clasează dosarul împotriva lui Nicolae Ciucă.
În baza ordonanței de declinare de la ÎCCJ, Parchetul Militar de pe lângă Curtea MIlitară de Apel reînregistrează dosarul, din care Nicolae Ciucă a fost scos, sub nr. 159/P/2022.
Pe 12 octombrie 2022, Parchetul Militar de pe lângă Curtea MIlitară de Apel începe urmărirea penală in rem, împotriva faptelor, nu a persoanelor.
Opt zile mai târziu, pe 20 octombrie 2022, este schimbată încadrarea juridică.
Pe 15 noiembrie 2022, dosarul se judecă pe procedură, iar avocații intimaților invocă tardivitatea formulării plângerii și inadmisibilitatea plângerii, deoarece petentul nu ar avea calitate procesuală activă. Toate argumentele aduse de col. (r) Doru Paraschiv sunt ignorate de completul de judecată.
Pe 12 decembrie 2022, Curtea Militară de Apel clasează dosarul având ca obiect săvârșirea de către gen. (r) Hăpău Marian a infracțiunii de fals în declarații.
Pe 18 ianuarie 2023, col. (r) Doru Paraschiv depunere plângere împotriva clasării din luna precedentă, iar Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel constată că nu s-au efectuat cercetări față de persoana civilă Stănișoară Mihai. Pe 2 februarie 2023, procurorul general al CMA a dispus redeschiderea urmăririi penale.
Curtea militară de Apel aprobă, în Cameră preliminară, redeschiderea urmăririi penale.
Pe 1 martie 2023, Curtea Militară de Apel trimite dosarul la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)- Secția Parchetelor Militare, declinându-și competența.
Din nou ping-pong între parchete
Noul dosar primește nr. 5/P/2023. Pe 24 martie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)- Secția Parchetelor Militare disjunge o parte din dosar și îl retrimite din nou Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
Pe 25 mai 2023, procurorul general militar al CMA consființește clasarea plângerii col. (r) Doru Paraschiv, respingând ca neîntemeiată plângerea sa împotriva ordonanței de clasare din 18 aprilie 2023.
Col. Paraschiv nu renunță și formulează plângeri atât Curții Militare de Apel București, cât și Tribunalului Militar București.
În data de 1 noiembrie 2023, Tribunalul București declină competența în favoarea Curții Militare de Apel.
Pe 13 decembrie 2023, CMA respinge ca tardivă plângerea col. (r) Doru Paraschiv și îl obligă la plata a 500 de lei către Stat și a 1.500 de lei către gen. mr. Zisu Cătălin Ștefăniță, reprezentând cheltuieli de judecată.
În episodul de mâine, col. (r) Doru Paraschiv povestește calvarul prin care a trecut urmare a faptului că a investigat, din proprie inițiativă, intervenția ilegală a serviciului secret al Armatei în viața politică din România, calvar declanșat de fostul său șef de la DGIA, gen. Marian Hăpău.
Citește și:
SINGUR ÎN INIMA SISTEMULUI (EPISODUL 1) : „Traian Băsescu era conectat la interesele rusești”