Creșterea economică (a PIB-ului) este rezultatul eforturilor pe care le depun toate companiile din economie. PIB-ul este relevant, dar el nu măsoară neapărat eficienta unei guvernări, scrie economistul Bogdan Belciu pe pagina sa de Facebook.
„Pe lângă faptul că ar fi fost nevoie de stimulente pe care nu prea le-am avut, problema de fond rămâne că această creștere economică nu este folosită pentru dezvoltarea reală a României.
Pentru ca nu se pot lua bani din PIB pentru a construi spitale, scoli, grădinițe sau autostrăzi: acestea se finanțează din bugetul de stat.
La rândul sau, bugetul se alimentează din încasări, dar Romania are unul din cele mai mici niveluri de colectare a taxelor si impozitelor din Europa. Mai mic decât toate tarile din sud-estul Europei, inclusiv Bulgaria, ca să nu mai vorbim de Cehia si Polonia.
Banii la buget, fiind puțini si cheltuiți ineficient, nu rămân niciodată suficienți pentru investițiile de care avem urgentă nevoie.
Ierarhii îngrijorătoare
Din cauza inabilității de colecta taxele si impozitele datorate, de cele mai multe ori se discută despre creșterea taxelor – care nu este soluția cea mai bună în contextul actual. Și, ca urmare, Romania:
- Are al doilea cel mai mare nivel de sărăcie in Europa: circa 6 milioane de români se confruntă cu riscul sărăciei si al excluziunii sociale, problema fiind generata in special de subdezvoltarea masiva a multor județe ale României;
- Este pe penultimul loc din UE din punct de vedere al Educației: aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional. Rata de părăsire timpurie a școlii și a instituțiilor de formare profesionale este una dintre cele mai ridicate din UE: aproape 1 din 4 tineri din zonele rurale abandonează școala înainte de a finaliza învățământul secundar superior (cu o tendință de deteriorare începând cu 2019). Toate acestea sunt generate de combinația intre una din cele mai mici alocări bugetare pentru educație in EU, si modul ineficient in care sunt cheltuiți putinii banii alocați pentru educație;
- Are al treilea cel mai ridicat nivel din Europa pentru mortalitatea din cauze ce pot fi prevenite, în mare parte pentru că alocarea bugetară pentru Sănătate este prea mică, dar și din cauza modului ineficient în care sunt cheltuiți putinii banii alocați pentru Sănătate;
- Suntem pe penultimul loc din UE la infrastructură – înainte doar de Malta – din punct de vedere al kilometrilor de sosea per capita.
Toate acestea contribuie decisiv la depopularea tarii si la refuzul românilor de peste hotare de a se întoarce acasă.
Ca urmare, populația României a scăzut până la nivelul anilor ’60: ~1 din 5 români locuiește în afara țării. în ultimii 30 de ani am șters complet progresul demografic realizat în cei 30 de ani dinainte.