Dosarul privind potențialele intervenții în Justiție ale foștilor șefi SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă ia turnuri din ce în ce mai neașteptate. După declarațiile și denunțul făcut la DNA de către omul de afaceri Cătălin Hideg, procurorii merg acum pe firul întâlnirilor lui Florian Coldea, scrie Aleph News.
Așa că l-au audiat pe omul de afaceri chinez, Wang Yan. E o situație foarte complicată, s-au făcut acte de procedură penală.
La DNA au venit o parte din avocații celor 4 inculpați, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Dan Tocaci și Doru Trăilă, avocatul interferat ca paravan în toată această poveste.
Wang Yan e altă poveste. E începutul practic al acestei povești.
În iulie 2013, omul de afaceri Cătălin Hideg spune că tot încerca să dea de Coldea.
A încercat prin prietenul său, trimițându-l pe Tocaci să vorbească cu Bogdan Neidoni, care este fostul coleg de cameră al lui Coldea, când și Neidoni era la SRI, la Academia de Informații, dar a vrut să se vadă față în față cu Coldea și a reușit prin acest Wang Yan.
Întâlnirea de la tavernă
Wang Yan este un om de afaceri chinez care, spune Hideg, i-a făcut lui „lipeala” cu Coldea la o tavernă în București, undeva în nordul Bucureștiului, Coldea se știa cu Wang Yan, la fel și Hideg, de vreo 2 ani, de la Constanța. Asta declara și Hideg aseară.
Lucrurile sunt foarte interesante în legătură cu acest om de afaceri; în 1999 și-a luat cetățenia română, și s-a numit Ion Alexandru, mai era poreclit „Senatorul”.
În 2012, pe vremea chiar când Coldea era prim-adjunct al SRI, șeful operativ, șef militar, chiar SRI ar fi făcut o plângere în Justiție și i-a fost retrasă cetatenia acestui Wang Yan, pe motiv că pune în pericol securitatea națională a României. Wang Yan a dispărut de pe teritoriul României, mai mulți ziariști au scris de povestea asta, pentru că apare în mai multe anchete.
Cazul Shanghai
Dar cine este Wang Yan și care a fost rolul lui în ”afacerea Shanghai”, un caz în care justiția a mușamalizat felul în care 10 oficiali ai statului român au protejat o rețea chinezească de exploatare de minore și de trafic de persoane către UE, rețea care a operat în România?
Cazul Shanghai a fost o afacere de trafic de minore, trafic transfrontalier și spionaj descoperită de SRI, MAI și DIICOT în 2005. Mai mulți cetățeni chinezi prezenți în România au exploatat sexual fete, unele dintre ele minore. Paravanul era un salon de masaj al restaurantului Shanghai, de pe strada Ion Minulescu 38 din Sectorul 3, București, scrie Hotnews.ro
Sumele mari de bani au fost însă obținute de către banda de mafioți nu din prostituție, ci din traficul transfrontalier de cetățeni chinezi care au fost transportați cu sutele în Europa Occidentală.
De câteva ori, disperate din cauza exploatării și închise cu gratii în apartamente, unele dintre fete au sunat la poliție. Patrulele au venit până la ușa apartamentului și la fel au plecat. Nu s-a întâmplat nimic.
Rețeaua a fost protejată de ofițeri români!
Zeci de ofițeri de poliție, comisari de gardă financiară, magistrați și ofițeri SRI au protejat rețeaua, conform mărturiilor descoperite de jurnaliștii de investigație în dosarul penal. Chiar procurorii DIICOT au constatat că ”au sprijinit grupul de criminalitate organizată”. Aici îi puteți vedea pe cei 10 ofițeri și inspectori, recunoscuți de fete, de pe planșele foto, chiar în fața procurorilor.
Cei zece oficiali ai statului român care au fost recunoscuți de fetele exploatate, la audieri.
În schimbul serviciilor făcute rețelei de chinezi, oficialii statului român au primit bani și favoruri sexuale de la fete sechestrate de chinezi. Unele dintre fete erau minore și majoritatea proveneau din orașe îndepărtate sau sate izolate și din familii cu o situație financiară precară. Erau aduse în București și închise în apartamente cu gratii la ferestre. Apoi duse la clubul „Shanghai” din Sectorul 3 ca să „servească” clienții.
Cum au fost prinși și cum au fost făcuți scăpați
Alți ofițeri SRI, polițiști și procurori DIICOT au investigat, au documentat, au filat rețeaua și au prins-o în decembrie 2005.
Dar numai câțiva chinezi și „peștii” au fost trimiși în instanță și condamnați.
Restul dosarului, care îi privea pe ofițerii români complici și pe alți chinezi „grei”, a fost mușamalizat, dar redescoperit de reporterii de investigații la începutul lui 2018.
Ofițerul SRI Gabriel Predoiu, fratele șefului SIE Silviu Predoiu, a fost și el recunoscut de fete
Pe parcursul întregului an 2018, echipa de jurnaliști care astăzi lucrează la HotNews și de asemenea, împreună cu alți jurnaliști independenți, pregătește un site nou de investigații, a publicat documente oficiale și mărturii despre acest caz.
Printre cei recunoscuți de victimele feminine era și ofițerul SRI Gabriel Predoiu, fratele șefului executiv al SIE, Silviu Predoiu.
Cetățenie retrasă
Dar în 2017, 2018, Wang Yan revine în România fără niciun fel de problemă, și apare într-un dosar al DIICOT foarte puturos cu acuzații foarte grave, în care Wang Yan nu a fost trimis în judecată.
Chiar Ambasada Chinei face referire că Wang Yan era președintele Camerei de Comerț româno-chinez in această speță, mai ales cand i s a retras cetățenia la propunerea SRI, dar ulterior revine în România, stă în București. În prezent e în București și face tot felul de lucruri, intermedieri. E foarte ciudată povestea cu Wang Yan.
Wang Yan a fost audiat azi la DNA; lucrurile continuă la DNA pentru că procurii trebuie să stabilească exact implicarea lui Florian Coldea în povestea lui Hideg.
Ca o noutate, până mâine au termen Coldea și Dumbravă și și-au plătit cauțiunile de 100.000 de euro / 500.000 de lei, sunt în prezent sub control judiciar pe cauțiune, astăzi inclusiv avocații lor au declarat că niciunul din 4 inculpați nu contestă măsura preventivă a controlului judiciar, ceea ce nu s-a intamplat aproape niciodată în dosarele DNA. Cumva, ei recunosc că au facut ceva, dar nu doresc sa meargă cu acest caz mai departe în instanță. Odata contestată, ar fi ajuns pe mâinile unui judecător. Deocamdată ei cred că ancheta trebuie să stea safe, pe masa procurorilor DNA.