Un scandal de proporții a zguduit Serviciul Român de Informații (SRI) la începutul anului electoral 2009, când un ordin intern emis de generalul Florian Coldea a stârnit controverse majore.
Colonelul Ion Dedu, un nume greu din serviciu, a considerat că ordinul era neconstituțional și încălca drepturile cetățenești, raportând situația directorului SRI de atunci, George Maior.
Aceasta a dus la marginalizarea și execuția profesională a lui Dedu.
Zilele trecute, jurnalistul de investigații Cornel Ivanciuc a dezvăluit conținutul ordinului controversat, pe baza informațiilor furnizate de rezervistul Dedu.
Ordinul misterios și consecințele sale
Conform dezvăluirilor făcute de Cornel Ivanciuc, ordinul aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) prevedea supravegherea operativă a întregului Parlament al României.
Scandalul a ieșit la iveală public în 2014, printr-o interpelare parlamentară a senatorului PSD Valer Marian, care a detaliat acțiunea în justiție a colonelului Dedu împotriva măsurilor punitive luate de Coldea, Maior și alți oficiali SRI.
Colonelul Dedu a fost eliberat din funcția de șef sector în cadrul UM 0318 București și trecut pe o poziție de execuție, fără a se preciza perioada.
Acesta avea o vechime de 18 ani în SRI și fusese apreciat anual cu calificativul „foarte bun”. Dedu a contestat ordinele, considerându-le nelegale și neîntemeiate, iar procedura de cercetare a fost considerată viciată.
Dezvăluirile lui Cornel Ivanciuc
Într-un podcast recent al EVZ Play, Cornel Ivanciuc a dezvăluit că intenția lui Coldea era de a monitoriza întregul Parlament al României.
Fiecare membru al Parlamentului urma să fie supravegheat informativ pentru a putea fi șantajat. Potrivit lui Ivanciuc, colonelul Dedu i-a confirmat indirect această informație.
„Problema cea mai mare pe care a creat-o el (Coldea), de unde și cele două victime pe care le cunoaștem, cei doi ofițeri pe care i-a dat afară, pe Florea (Daniel Florea – n.red.) și pe Dedu, a plecat de la intenția Serviciului, exprimată clar de Coldea, de a monitoriza întregul Parlament al României.
Urma ca fiecare membru al Parlamentului să fie monitorizat și să i se deschidă o acțiune de urmărire informativă pentru a putea fi șantajați,” a declarat Ivanciuc.
Comisia SRI nu a luat încă măsuri, iar scandalul pare să fie ignorat de instituțiile relevante.
În 1995, jurnalistul Cornel Ivanciuc, pe atunci sef al Departamentului de Investigatii de la „Academia Catavencu“, a recunoscut că a colaborat cu Securitatea în perioada regimului comunist.
Precedent de poliție politică
Nu este prima dată când Florian Coldea este acuzat că a făcut poliție politică. Un astfel de incident grav a avut loc în mai 2007, odată cu prima tentativă de demitere prin referendum a președintelui Traian Băsescu.
Florian Coldea a fost acuzat că a întocmit note scrise, cu scopul de a șantaja și compromite trei judecători ai Curții Constituţionale, pe tema colaborării lor cu Securitatea ceaușistă.
Detalii aici: Președintele Statului Paralel
Este vorba de Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu. Aceștia au votat favorabil în plenul CCR solicitarea Parlamentului de suspendare a președintelui Băsescu în aprilie 2007. Semn că presupusul șantaj nu a produs efecte. Avizul CCR a fost, însă, negativ, pentru că restul judecătorilor nu au susținut suspendarea.