O influenceriță online susține că hormonul stresului – cortizolul – poate schimba forma feței, făcând-o rotundă, ca atunci când este umflată. Hai să vedem și opiniile avizate ale unor experți medicali (dermatolog, endocrinolog, nutriționist și un psiholog) care se regăsesc într-un material din The New York Times.
„Nu ești urâtă, ai doar față de cortizol”, a declarat Mandana Zarghami într-un videoclip viral pe TikTok.
În vârstă de 28 de ani, ea a explicat că obiectivul său pe TikTok a fost să educe oamenii despre efectele nivelului ridicat de cortizol, deși are o afacere de wellness, prin care vinde un „ceai de echilibrare hormonală”.
Când a început să experimenteze umflarea vizibilă a feței și a abdomenului în 2020, Zarghami a consultat un medic, care a sugerat că stresul ar putea fi de vină.
Zarghami a împărtășit aceste sfaturi online, susținând că „fața de cortizol” poate fi tratată fără medicamente sau produse scumpe. „Am făcut multe cercetări despre cum să repar asta în mod natural”, a spus ea.
Rețeta Zarghami
Zarghami a făcut schimbări în stilul de viață iar acestea au dus la reducerea atât a nivelului de cortizol, cât și a umflării persistente a feței.
Concret, a adăugat în dietă oțet de mere diluat cu apă, băut pe stomacul gol, apoi 2-3 cești de ceai verde pe tot parcursul zilei. De asemenea, a început să meargă pe jos 10.000 de pași în fiecare zi.
„Cred că tendința „feței de cortizol” încearcă să explice o problemă estetică percepută, cum ar fi o față rotundă, și să o ‘medicalizeze’, pentru a putea promova o serie de remedii ale acesteia”, a declarat dr. Cristina Psomadakis, dermatolog cu sediul în Londra.
Rolul Cortizolului
Cortizolul este cunoscut ca „hormonul stresului” deoarece reglează răspunsul organismului la amenințările percepute, fie că este vorba de pericol fizic sau presiuni la locul de muncă. Este vital pentru reglarea tensiunii arteriale, glucozei și metabolismului și pentru multe alte procese corporale cruciale.
Dar asocierea sa cu stresul cronic i-a adus hormonului o reputație proastă. Online, oamenii au identificat cortizolul ridicat ca fiind cauza oboselii, balonării stomacului, pielii lipsite de strălucire.
Nivelurile de cortizol ar putea fi mai mari atunci când ești stresat, „dar acest lucru nu înseamnă neapărat o boală sau un proces de boală”, a spus dr. Psomadakis.
Nivelurile de cortizol fluctuează în mod natural pe parcursul zilei, crescând temporar ca răspuns la stres și alți declanșatori, cum ar fi lipsa somnului, alcoolul și consumul excesiv de alimente sărate sau zaharoase.
Asta înseamnă că te poți trezi cu o față ușor umflată în dimineața următoare unei zile intense sau a unei ieșiri nocturne. Dar corpul dumneavoastră are modalități de a menține sub control cortizolul și, de cele mai multe ori, efectul va trece cu revenirea la rutine sănătoase.
Ce anume duce la umflarea feței
„Ar trebui să fie niveluri foarte, foarte ridicate de stres pentru a avea un efect mai vizibil, ne-trecător”, a declarat dr. Rajita Sinha, psiholog clinician licențiat și director al Centrului Interdisciplinar de Stres Yale.
Umflarea feței poate fi cauzată și de o varietate de alte probleme. Poate fi legată de sistemul limfatic sau circulator, o reacție alergică sau o infecție sinusală sau pur și simplu de dormitul sau statul întins pe spate pentru o perioadă prelungită, ceea ce poate provoca acumularea de lichid în jurul feței, a spus dr. Psomadakis.
Nivelurile medicale ridicate de cortizol sunt distincte de cortizolul care este pur și simplu ridicat și trebuie diagnosticate prin teste de sânge. Într-o afecțiune rară, dar gravă, cunoscută sub numele de sindrom Cushing, organismul produce în exces cortizol, ceea ce poate duce la o față umflată și rotundă, pe lângă alte simptome.
Sindromul Cushing este de obicei cauzat de administrarea de medicamente cu steroizi pentru o altă afecțiune – sau, mai rar, o tumoare – nu de un stil de viață nesănătos sau de stresul cotidian, a declarat dr. Roberto Salvatori, endocrinolog și director medical al Centrului Pituitar Johns Hopkins.
„Hipersensibili” la fețele noastre
Dr. Psomadakis a spus că „fața de cortizol” a fost doar cea mai recentă dintr-o serie de preocupări generate de social media pe care le-a văzut ca dermatolog. De multe ori, oamenii supraevaluează un simptom aparent – sau un defect fizic perceput.
Vanessa Oly, nutriționist certificat și fondator al Root & Remedy Wellness din Toronto a declarat că a mai auzit și de clienți concentrați pe nivelul de cortizol și nu neapărat pe sănătatea lor generală. „Este o practică foarte obișnuită în prezent să spui: „Hormonii mei sunt problema, poți să rezolvi asta pentru mine?””, a spus ea.