Potrivit ANI, în timpul campaniei electorale de acum patru ani, Fritz ar fi primit un împrumut de la o persoană fizică, iar ulterior, în calitate de primar, a semnat un act administrativ în beneficiul societății reprezentate de acea persoană.
„Persoana evaluată a contractat un împrumut în campania electorală de la o persoană fizică.
Ulterior, în perioada exercitării mandatului de primar, în luna noiembrie 2020, a întocmit un act administrativ în folosul societății reprezentată de persoana fizică, încălcând regimul juridic al conflictelor de interese.
Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. b) din O.U.G. nr. 57/2019”, se arată în comunicatul ANI.
Reacția lui Fritz
Într-o postare pe Facebook, primarul Fritz a descris acuzațiile ANI drept „absurde și complet neacoperite”, menționând că va contesta în instanță decizia:
„Mi-au făcut și mie un dosărel. Agenția Națională de Integritate consideră că în noiembrie 2020 m-am aflat într-o situație de conflict de interese administrativ și propune să mi se înceteze mandatul.
Bineînțeles că tot demersul este absurd și complet neacoperit de fapte. Iar eu voi combate în instanță toată bizareria menită să mi se lipească și mie o etichetă de pătat politic.
E ca la Radio Erevan: ei spun că am participat la elaborarea unui PUZ pentru un beneficiar care mi-a împrumutat bani – doar că nu am participat, nu a fost beneficiar și nu mi-a împrumutat mie bani.
Un arhitect a elaborat documentația tehnică pentru PUZ-ul unui client. Acel PUZ a trecut toate etapele înainte să ajung eu primar, cu tot cu semnătura predecesorului meu.
Când am preluat mandatul, lipsea doar votul din Consiliul Local. Ca să nu intre o documentație semnată de fostul primar în noul consiliu, m-au rugat colegii în primele zile de mandat să semnez încă o dată referatul de aprobare care trimite documentația, fără să fie schimbată o virgulă, în CL.
Arhitectul, care NU este beneficiarul PUZ-ului cum susține ANI, ci doar l-a elaborat pentru un client, fără să beneficieze în vreun fel de votarea sau ne-votarea lui, este și consilier local USR. A împrumutat campania de primar din 2020 cu 25.000 lei, sumă din care eu personal nu am văzut niciun leu și care au fost restituiți în momentul în care AEP a returnat banii de campanie (așa se finanțează campaniile electorale în România).
Asta este povestea pe scurt. O să auziți multe atacuri în următoarele zile. O să atac la rândul meu raportul ANI în instanță și nu am niciun dubiu că voi primi dreptate. O să-mi apăr onoarea și integritatea indiferent cui i s-a pus pată pe mine. Mulțumesc că îmi sunteți alături.”
Context
Potrivit relatărilor presei din august 2021, Răzvan Negrișanu, consilier local USR PLUS, i-a împrumutat lui Fritz 25.000 de lei în campanie.
Răzvan Gabriel Negrișanu, asociat al societății RD Sign SRL, ar fi beneficiat de pe urma acestui împrumut, deoarece Fritz a semnat un referat de aprobare pentru un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal „Modificare PUZ aprobat prin HCL nr. 453/21.11.2017, str. Pictor Ioan Zaicu, nr. 5, Timișoara”.
Proiectul „Park Plaza” a fost elaborat de RD Sign SRL, iar Fritz a semnat referatul de aprobare al proiectului.