O analiză bazată pe datele diviziei de profil a OBB, Path, relevă ce candidat la Președinție a avut cea mai eficientă prezență din punct de vedere electoral în mediul online. Rezultatele acestor măsurători au stat la baza unei analize publicate de Adrian Anghel, pe canalul său de Substack „#peinterneți”.
„Am făcut un dashboard interactiv, actualizat la zi, cu tot ceea ce a însemnat activitatea candidaților la prezidențiale din ianuarie și până acum (…) Ne-am uitat exclusiv la cei mai prezenți oameni din spațiul online: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion, Elena Lasconi, Mircea Geoană & Călin Georgescu”, a scris Adrian Anghel pe Substack.
Ca metodologie, au fost culese date din tot mediul online, însemnând rețele sociale (accesul a fost via API), forumuri, Disqus, YouTube, Reddit, bloguri, ziare, TV/radio, online news outlets și altele. Au fost luate în considerare și articolele comandate din presă, fermele de trolli etc.
Perioada de culegere a datelor a fost 1 ianuarie 2024 – 14 noiembrie 2024 pentru primele patru, respectiv 25 octombrie 2024 – 14 noiembrie 2024 pentru ultimele două.
Instrumentul de monitorizare folosit a fost „Talkwalker”, recomandat celor care lucrează cu volume mari de data și care au nevoie de „online listening & monitoring”.
„Talkwalker” a fost antrenat, timp de 2 ani de zile în limba română, pe un set de date predefinit din alte căutări, dar și pe expresii în limba română care să diferențieze ce e pozitiv, de ce este neutru sau negativ.
A fost măsurat cât de prezenți au fost candidații în mediul online (share of voice), câte interacțiuni au generat postările lor (share of engagement), care a fost raportul între expunere și interacțiune (reach vs. engagement), și ce tip de reacție au avut cei care au interacționat cu postările (analiza de sentiment, pozitic, negativ etc.)
„Fiecare grafic de mai jos trebuie luat cum grano salis, deoarece ele nu reprezintă totalitatea internetului românesc absolut(…) A rezultat ceva interesant, dar ce vreau să spun e că aceste statistici nu sunt decât niște statistici. Ele pot foarte bine să reprezinte și să fie în armonie cu rezultatele finale ale alegerilor, dar pot foarte bine să nu spună nimic referitor la soarta țării. De asemenea, trebuie să menționez că e online, nu offline. Iar mediul rural este mult mai puțin conectat față de urban”, avertizează autorul analizei.
Share of voice

Călin Georgescu a ales o altă rută
Marcel Ciolacu conduce lupta la nivel de vizibilitate, urmat de Elena Lasconi și Nicolae Ciucă, diferența fiind de câteva 0,%.
Ciolacu a avut ad-uri targetate mult mai agresiv și și-a anunțat candidatura înaintea celorlalți.În plus, este prim-ministrul României și are o expunere mai mare.
Share of engagement

Tot Marcel Ciolacu e pe primul loc și în ceea ce privește interacțiunea cu postările, dar, surpriză, pe locul 2 este Elena Lasconi.
Oamenii au interacționat foarte mult cu materiale realizate de echipa sa de comunicare, sau despre ea. „Asta arată un interes crescut pentru ceea ce ar putea fi prima femeie președinte a țării noastre”, scrie autorul analizei.
În cazul lui Nicolae Ciucă, s-au activat „toate paginile dubioase de Facebook, dar mai ales cele ale TNL și PNL locale + pagini personale ale membrilor de partid care-l elogiază”. Cu toate acestea, Ciucă este abia pe locul 4 ca engagement.
Mircea Geoană este pe locul 3, la 5% în spatele Elenei Lasconi și la 11% după Marcel Ciolacu.
Sentiment pozitiv…

În ciuda tuturor așteptărilor bazate pe graficele precedente, nu Marcel Ciolacu este pe primul loc, ci Nicolae Ciucă. „Avem și foarte multe postări de elogiere ale acestuia venite din tot felul de zone și conturi dubioase. Cel puțin pagina personală a unei foste colege de liceu a fost transformată în postări dedicate lui Ciucă. Ceva sinistru”, punctează Adrian Anghel.
Imediat după Nicolae Ciucă urmează Marcel Ciolacu și Călin Georgescu. „E suficient să intrați pe TikTok ca să vedeți ce spălare pe creier în masă e acolo. O fermă puternică de trolli cu „Votez Călin Georgescu” a fost activată de la început de noiembrie și invadează aproape orice clip cu referință politică.
Ce vreau, totuși, să observați e că aceste procente sunt în mare măsură foarte apropiate, dar și foarte scăzute”, punctează analiza.
… și negativ

Raportul sentimente pozitive vs. negative este câștigat de Călin Georgescu, care este cel mai puțin vizibil în online-ul mare: Călin Georgescu. Nicolae Ciucă este foarte aproape.
„Cei doi au cea mai bună rată prin comparație și produc cel mai mic procent de reacții negative.
În schimb, campioana reacțiilor negative e și singura femeie dintre candidații analizați: Elena Lasconi. Despre ea s-a scris și se vorbește foarte negativ față de restul, dar trendul este în scădere față de unde se afla la începutul lui noiembrie.
Lasconi are o luptă dură de dus, iar internetul nu pare convins de ea. Desigur, nici USR-ul nu are cea mai fidelă galerie, dar când PSD-ul și PNL-ul își activează electoratul, n-are cum să iasă pozitiv”, punctează analiza.
Pe trend de creștere este Mircea Geoană, deși „a reușit să-și dinamiteze campania cu 3-4 declarații” controversate în ultimele săptămâni.
Concluzie: datele „indică o luptă pe vizibilitate și interacțiuni mult mai apropiată între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, lor alărutându-se și Nicolae Ciucă”.
Ce s-a întâmplat de când a început oficial campania

Campania electorală a debutat pe 25 octombrie a.c. „Mircea Geoană avea totul la momentul când și-a anunțat candidatura. El a luat fața tuturor când a spus oficial că va candida la Președinție”, punctează autorul, care menționează 435.4k (435.000) de interacțiuni la acel moment.
„Ce s-a întâmplat ulterior? S-a prăbușit. Interesul pentru conținutul generat de el sau despre el a fost tot mai scăzut, iar acum se află în spatele lui Ciolacu, Lasconi & Ciucă. Bineînțeles că acest grafic va tot fluctua spre alegeri”, a adăugat Adrian Anghel.
Reacții

Au fost analizate peste 60.000 de postări, comentarii, apariții în presă, articole etc, și a reieșit că Elena Lasconi a produs cel mai mare procent de reacții negative. Mircea Geoană se apropie vertiginos.
La sentiment pozitiv, Nicolae Ciucă conduce, urmat de Marcel Ciolacu și Călin Georgescu. La finalul clasamentului se află George Simion, la o diferență de 0,2% față de Lasconi.
Concluzie: Lupta pe Internet se dă între Ciolacu, Ciucă și Lasconi. Cei trei produc cel mai mare interes în online și stârnesc cele mai multe reacții.