Barcelona, unul dintre cele mai populare orașe turistice din Europa, a anunțat că are în plan interzicerea închirierii apartamentelor către turiști începând cu luna noiembrie 2028.
Această decizie, luată de primarul Jaume Collboni, are ca scop atenuarea crizei locuințelor, scăderea prețurilor pentru rezidenți, îmbunătățirea calității vieții și creșterea numărului de locuințe accesibile din oraș.
În 2023, Barcelona a devenit destinația principală din lume pentru workations, pe baza mai multor factori precum viza de muncă la distanță, infrastructura și calitatea vieții.
Însă, accesul limitat la locuințe pentru rezidenți a devenit un factor de inegalitate. Acum, orașul își propune să elimine cele 10.101 apartamente turistice odată ce licențele lor expiră în maximum patru ani.
Se preconizează că apartamentele eliberate vor fi folosite de rezidenți, reintroducându-se pe piață ca închirieri pe termen lung sau ca oportunități de vânzare.
Lege de expropriere
Peste 3.500 de apartamente au fost deja recuperate ca locuințe principale pentru rezidenți. Autoritățile locale au declarat că vor menține un regim strict de inspecții pentru a detecta practicile ilegale după implementarea interdicției.
Acum doi ani, Parlamentul Catalaniei a adoptat o lege de urgență privind locuințele, care permite oficialilor orașului și regiunii să exproprieze forțat proprietățile locative care au fost „neocupate fără motive justificate” timp de peste doi ani.
Legea le dă dreptul oficialilor să oblige proprietarii să ofere locuințe accesibile. Interdicția privind închirierea către turiști se înscrie în aceste eforturi, deoarece nu este adoptată ca parte a unei legi noi, ci ca o consecință extinsă a acestui decret.
Deși Spania a beneficiat de avantajele economice ale turismului, clasându-se printre primele trei țări cele mai vizitate din lume, supraaglomerarea turistică a generat probleme de accesibilitate pentru rezidenții locali.
Pe lângă faptul că îi ajută pe rezidenții locali, se așteaptă ca măsurile să beneficieze și lanțurile hoteliere. Ca parte a Planului Urban Special pentru cazarea turiștilor (PEUAT), între 2015 și 2023 nu a fost aprobat niciun hotel nou în oraș, însă primarul a dat semnale că măsura ar putea fi relaxată.
Explozie de turiști
Dacă în 1990, hotelurile din Barcelona au găzduit 1,73 milioane de oaspeți, în 2023, acest număr a ajuns la aproape 7,8 milioane.
La începutul acestui an, Barcelona a fost desemnată Capitala Mondială a Arhitecturii UIA 2026 de către UNESCO, un titlu care vine în recunoașterea angajamentului său de a promova valorile arhitecturii, urbanismului și sustenabilității.
Aliniindu-se la aceste principii, autoritățile din Barcelona au început să implementeze „Superblocks”, un plan de a genera spații publice și de a reda străzile pietonilor.
Superblock e un proiect demarat în 2016 și implică o rețea stradală împărțită în 503 blocuri mari, de obicei de 400 metri pe 400 metri.
Traficul local este restricționat în interiorul acestui perimetru, mașinilor fiindu-le permis accesul doar pe străzile perimetrale cu viteză redusă (10-20 km/h). Străzile din interior sunt zone pietonale.
În felul acesta se reduce nivelul de poluare al aerului și al zgomotului din trafic, crește zona dedicată pietonilor, bicicliștilor și zonelor verzi și se îmbunătățește interacțiunea comunitară prin amenajarea de spații de joacă, piețe si zone de socializare.