Pare-se că decidenții politici vor să acapareze întreg anul 2024 în acest aer al incertitudinii și al confuziei.
Alegerile comasate din 9 iunie au fost, de departe, o mare greșeală dat fiind faptul că mulți dintre români au fost poate prea puțin informați despre eveniment în ansamblu. Pe plan național, promovarea a fost una precară, iar de plan internațional, din păcate, am continuat să fim cât se poate de desprinși.
Uniunea Europeană ca entitate suprastatală joacă un rol vital în existența și prosperitatea noastră actuală, fie că ne place sau nu. Adevărul este că, tocmai din cauza lipsei de transparența și uneori a neglijării voite de transmitere a unor informații relevante pentru populație, uităm despre rolul pe care aceasta îl joacă în societatea noastră.
Avem convingerea că mult prea puțini dintre noi au fost just și corect informați despre toți candidații ce se vor a fi votați în localitățile și județele unde candidează și precar ori deloc despre europarlamentari. Aceasta este trista realitate cu care ne confruntăm în 2024.
Este deosebit de important să înțelegem că democrația este absolut indisolubilă de Parlament. A vota marionete și cetățeni ce nu au interesul superior al României la inimă în camerele sale presupune, fundamental, a aduce o insultă însăși democrației.
Similar, întrucât Uniunea Europeană funcționează și ea sub atenta ei privire, a nu fi pe deplin informați despre materialul din care sunt croiți candidații la europarlamentare ori despre realele lor intenții reprezintă un pericol major pentru viitorul nostru.
Din nefericire, toate acestea au trecut (pentru moment). Va trebui să trăim cu faptul că actualmente suntem reprezentați de unele persoane, care au potențialul să producă mai mult rău decât bine în marea schemă a lucrurilor.
Revenind la relevanța Parlamentului și la contactul său intransigent cu democrația, în calitate de principal organ legislativ al statului, nu poate fi mai vădită imperativitatea alegerii unor candidați onorabili și intelectuali din rândurile noastre care pot înfăptui ceea ce promit.
O succintă privire aruncată în trecut dovedește fără nicio urmă de dubiu că persoanele mandatate să ne reprezinte interesele și implicit democrația în sine au prezentat carențe majore apropo de abilitățile lor de a aduce un aport pozitiv societății românești. Din asemenea scenarii a luat ființă eternul adagiu „fapte, nu vorbe”.
Dacă organizarea alegerilor din 9 iunie a fost, din nou, un uriaș fiasco, presărat cu voturi anulate, scandaluri și alegeri anulate spre a fi reorganizate cu totul, se pare că în aceeași direcție ne îndreptăm și cu cele care au mai rămas.
Nu putem vota având certitudinea faptului că acea persoană se va ridica la măsura așteptărilor noastre dacă informațiile ce o privesc nu sunt suficient de eficient diseminate în rândul cetățenilor.
În această ordine de idei, de curând coaliția a anunțat faptul că alegerile prezidențiale, dar și cele parlamentare vor avea loc în trei duminici consecutive. Confuzia e o piedică la adresa alegerilor pur democratice.
În acest context, entitățile din societatea civică implicate direct în prezervarea democrației românești avertizează asupra faptului că suprapunerea tuturor aceste perioade electorale nu va aduce nimic bun.
Sesizarea mai multor ONG-uri și persoane implicate în acest fenomen către AEP stă mărturie:
„Anticipăm că organizarea a două tipuri de alegeri intercalate cu reguli și proceduri diferite va crea confuzie în rândul electoratului. [….] Suprapunerea campaniilor electorale va afecta posibilitatea alegătorilor de a face o alegere informată, iar subiectele de interes public din programele partidelor, respectiv candidaților vor fi mai greu de urmărit.”
Mai presus de orice, în actualul context geopolitic și vizând parteneriatul geostrategic cu SUA, România trebuie să își aroge singură statutul de putere regională. Nu putem face acest lucru decât prin realizarea a două mari deziderate ce nu mai pot aștepta:
1. Creionarea unui sistem administrativ intern funcțional, fluid și general fundamentat temeinic pe meritocrație și interes;
2. Reprezentarea calitativă pe plan extern de către cei împuterniciți să o facă, cu precădere Președintele României, europarlamentarii precum și alte autorități cu atribuții concrete în acest sens.
Această joacă de-a „șoarecele și pisica” dintre aleși și alegători nu mai poate continua astfel.
Paradigma trebuie schimbată din temelii – toate aceste mijloace dolosive, mașinațiuni, false reprezentări ale realității, uneltiri, comploturi și multe altele trebuie să devină, din ce în ce mai mult, de domeniul trecutului.
Noi, românii, ne-am săturat. Vrem să fim reprezentați de către oameni cu carte, aleși corespunzător. Vrem să primim toate informațiile necesare alegerii acestor persoane în timp util și în integralitate.