Cele mai mari puteri militare ale Europei elaborează planuri pentru a prelua de la SUA responsabilități mai mari pentru apărarea continentului, inclusiv o propunere către Administrația Trump pentru un transfer gestionat în următorii 5 până la 10 ani, scrie Financial Times.
Discuțiile reprezintă o încercare de a evita haosul unei retrageri unilaterale a SUA din NATO, o temere provocată de amenințările repetate ale președintelui Donald Trump de a slăbi sau de a se retrage din alianța transatlantică care a protejat Europa timp de aproape opt decenii.
Marea Britanie, Franța, Germania și țările nordice se numără printre țările implicate în discuțiile informale, dar structurate, potrivit a patru oficiali europeni implicați.
Scopul acestora este de a elabora un plan care să transfere povara financiară și militară către capitalele europene și de a-l prezenta SUA înainte de summitul anual al liderilor NATO de la Haga din iunie.
Propunerea ar include angajamente ferme privind creșterea cheltuielilor europene pentru apărare și consolidarea capacităților militare, într-un efort de a-l convinge pe Trump să accepte o predare treptată, care ar permite SUA să se concentreze mai mult asupra Asiei.
SUA, care cheltuiesc pentru apărare mai mult decât toți ceilalți aliați NATO la un loc, sunt indispensabile pentru securitatea europeană.
În plus față de descurajarea nucleară, care este angajată în apărarea Europei, mai multe forțe aeriene europene transportând arme nucleare americane, SUA furnizează capacități militare pe care aliații continentali nu le dețin, administrează baze aeriene, navale și de trupe și au 80 000 de soldați staționați în Europa.
Repoziționări
De la alegerea lui Trump, țări precum Germania, Franța și Regatul Unit au luat măsuri pentru a-și crește cheltuielile pentru apărare sau pentru a accelera creșterile deja planificate, în timp ce UE a lansat inițiative pentru ca statele sale membre să accelereze creșterea investițiilor militare.
Oficialii au declarat că ar fi nevoie de aproximativ cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a ridica capacitățile europene la un nivel la care acestea ar putea înlocui majoritatea competențelor SUA, fără a include descurajarea nucleară a SUA.
„Creșterea cheltuielilor este singura soluție pe care o avem: împărțirea poverii și deplasarea de la dependența de SUA”, a declarat unul dintre oficiali. „Începem aceste discuții, dar este o sarcină atât de mare încât mulți sunt copleșiți de amploarea ei”.
În timp ce diplomații americani i-au asigurat pe omologii lor europeni că Trump rămâne angajat față de apartenența la NATO și față de clauza de apărare reciprocă prevăzută la Articolul 5, multe capitale europene sunt îngrijorate că Casa Albă ar putea decide să reducă rapid desfășurarea de trupe sau echipamente sau să se dezangajeze de sarcinile comune ale NATO.
Reticență
Unele capitale nu au fost dispuse să se angajeze în discuțiile privind transferarea sarcinilor de teamă să nu încurajeze SUA să acționeze mai rapid, au declarat oficialii, crezând că – în ciuda retoricii – Trump nu intenționează să facă schimbări semnificative în ceea ce privește prezența țării în Europa. Alții sunt sceptici că administrația sa ar fi chiar de acord cu un proces structurat, dată fiind natura sa imprevizibilă.
„Ai nevoie de o înțelegere cu americanii și nu este clar dacă vor fi dispuși să o facă”, a declarat un alt oficial. „Puteți avea încredere în ei că se vor ține de el?”
Oficialii indică discuțiile în curs de desfășurare și regulate, conduse de Franța și Regatul Unit, cu privire la formarea unei „coaliții de voință” să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei și să investească în apărarea europeană, ca indicator al direcției de deplasare. Aceste discuții între mai multe puteri europene de apărare nu implică SUA.
Pilon european
Întrebat ce înseamnă un pilon european în cadrul NATO și dacă este posibil, un al treilea înalt oficial occidental a răspuns: „O vedem chiar acum: Marea Britanie și Franța iau inițiativa [privind o forță de reasigurare pentru Ucraina] fără americani”.
Oficialii NATO susțin că menținerea alianței cu o implicare mai redusă sau inexistentă a SUA a fost mult mai simplă decât crearea unei noi structuri, având în vedere dificultatea recreării sau renegocierii planurilor sale militare existente pentru apărarea continentului, a obiectivelor și regulilor sale privind capacitățile, a structurii sale de comandă și a articolului 5.
Apărarea de bază a Europei ar necesita întotdeauna Marea Britanie și alte puteri navale atlantice, țările nordice pentru nordul continentului și Turcia pentru apărarea sud-estică, au declarat oficialii: membri pe care NATO îi are deja.
„Chiar și fără Statele Unite, NATO oferă o structură pentru cooperarea în domeniul securității în Europa”, a declarat Marion Messmer, cercetător principal pentru securitate internațională la Chatham House.
„Există aspecte care ar trebui înlocuite în cazul dezangajării SUA. Cu toate acestea, acesta oferă o structură și un cadru de infrastructură cu care europenii sunt foarte familiarizați. Acesta face o mare parte din munca pe care ar trebui să o faci de la zero dacă ar trebui să creezi un alt tip de structură doar pentru membrii europeni”, a adăugat Messmer.