Manipularea secretă a alegerilor din UE de către Rusia a fost o operațiune obscură, diferită de sprijinul deschis acordat populiștilor pro-ruși, a declarat un oficial de rang înalt al NATO, scrie „The EUobserver”.
Descriind modus operandi al Rusiei la scrutinul din noiembrie anul trecut din România, James Appathurei, adjunctul secretarului general adjunct al NATO pentru războaie hibride, a declarat: „Ceea ce am văzut în România au fost conturi de social media latente de mult timp, care au fost plasate acolo cu ani în urmă, activate, nu atribuite, dar folosite pentru a afecta rezultatul”.
Appathurei a vorbit, de asemenea, „bani plătiți unor microinfluenceri, care au 2.000 de urmăritori, 100 de urmăritori, 5.000 de urmăritori, 10.000”, care au dat direcția în sprijinul [candidatului pro-rus]”.
„Deci, aceasta este înșelăciune. Aceasta este o campanie lungă pregătită pentru a afecta alegerile într-un mod ascuns”, a declarat el, pentru EUobserver. la sediul NATO din Bruxelles.
„Acest lucru [operațiunea Rusiei în România] este un animal foarte diferit și care s-ar putea întâmpla oricăreia dintre țările [NATO] noastre și, prin urmare, ne uităm cu atenție la lecțiile care decurg din aceasta”, a spus el.
Pericolul persistă
Între timp, Rusia a reprezentat, de asemenea, o amenințare mai gravă deoarece a desfășurat „operațiuni de informații răuvoitoare” în Europa, cum ar fi acte de sabotaj, pe lângă interferența sa în alegeri, a adăugat oficialul NATO.
„Ceea ce am văzut a fost o diminuare pentru o vreme a capacității lor [a serviciilor de informații rusești] de a desfășura operațiuni de informații răuvoitoare în țările noastre. A fost însă reconstituită”.
„Vedem cu siguranță un apetit mai mare al Rusiei pentru risc, ceea ce înseamnă dorința de a-și asuma riscuri mai mari pentru a-și atinge obiectivele, și prin aceasta mă refer la riscul pentru cetățenii noștri”, a adăugat Appathurei, referindu-se la un complot rusesc de asasinare a directorului general al firmei germane Rheinmetall, care a aprovizionat armata ucraineană.
„Există un risc crescut în propriile noastre țări, precum și o amenințare militară în creștere din partea Rusiei [în războiul din Ucraina]”, a conchis James Appathurei.