Datele publicate zilele acestea de Crunchbase scot la iveală ascensiunea în SUA a femeilor fondatoare de startup-uri în domeniul Inteligenței Artificiale (IA).
Din cele șapte startup-uri unicorn fondate de femei, trei (Adept AI, Replit și Imbue) sunt dedicate exclusiv dezvoltării tehnologiei IA iar altele două (Metropolis și Zum) o folosesc ca tehnologie de bază pentru produsele lor. La nivel global, 1 din 5 startup-uri unicorn din 2023 se bazează pe Inteligența Artificială.
Revenind la distribuția prezenței feminine in companiile unicorn, cele mai impresionante cifre au fost în 2021, când în Europa, dintr-un total de 595 de companii unicorn, 83 au avut fondatoare sau co-fondatoare (o creștere considerabilă de la doar 18 în 2020).
Privind și mai în urmă, poate părea ironic, dar termenul de unicorn a fost lansat în 2013 de Aileen Lee, investitoare care conduce în prezent Cowboy Ventures. Prima analiză dedicată unicornilor arăta că doar 5% din campanii erau fondate sau co-fondate de femei. “Mai ales în perioadele de recesiune economică, femeile și minoritățile au făcut mai mult cu mai puțin.”
Dacă ne uităm la România, chiar dacă nu le vezi pe toate copertele revistelor de business, femeile din startup-urile românești au rezultate impresionante. Studiile arată că firmele fondate sau co-fondate de femei sunt mai profitabile. Pe scurt, știu să facă banii să muncească pentru ele!
Firmele cu acționariat 100% feminin au o rată medie a profitului net de 15%, aproape de două ori mai mare decât cele cu acționariat exclusiv masculin (8,3%). Suma totală accesată de startup-uri fondate de femei sau cu co-fondatori femei a fost de 40 de milioane de euro, reprezentând doar 17% din suma totală ridicată pe piață (235 milioane de euro) la finalul anului 2022. Studiul a fost făcut de Impact Hub și Bravva Angels cu susținerea ING Bank Romania.
La nivel global, sub 3% din volumul anual de finanțări ajunge la femei acționare în companii din tehnologie și până la 15% în echipe mixte.
Așadar antreprenoarele au dificultăți majore în accesarea investițiilor de la fondurile de capital de risc. Date din 2021, arată că acestea au obținut doar 1% din totalul investițiilor acordate de VC-uri în Europa. Ca să avem tabloul complet, mai menționăm că doar 15% din partenerii generali ai fondurilor de investiții din Europa sunt femei.
Sunt antreprenoare și cunosc destul de bine ecosistemul de startup-uri din România. Deseori numeri pe degetele de la o mână antreprenoarele din sălile de eveniment, așadar mai este drum de parcurs pentru a ajunge la un mediu de afaceri incluziv. Cred însă că fix perioada aceasta, în care companiile vor supraviețui cu prețul conversiei la profit, e cea în care am putea vedea mai multe femei care beneficiază de investițiile fondurilor VC.
Photo: Sora Shimazaki/pexels.com