Un oficial britanic a precizat că țara discută cu 20 state care ar putea fi implicate în garanțiile de securitate acordate Ucrainei, după ce se ajunge la pace. Este vorba atât despre țări europene, cât și țări Commonwealth.
La summitul de Londra de weekendul trecut, premierul Keir Starmer (foto) a adus în discuție o coaliție a „celor dornici” (coalition of the willing).
A fost o aluzie directă la alianța încropită de SUA pentru a interveni în Irak. Atunci, președintele George W. Bush a folosit același termen ca Starmer, când s-a referit la grupul de țări care s-au alăturat Statelor Unite în efortul militar de la vremea respectivă.
Marea Britanie și Franța sunt țările europene în „avangarda” tentativei de a asigura garanții după un eventual armistițiu în Ucraina.
Liderii celor două state au vorbit inclusiv despre posibilitatea de a trimite militari la fața locului pentru a veghea încetarea focului. În afara acestora, Suedia și Turcia au mai declarat public că sunt dispuși să ia o măsură asemănătoare.
Oficialul britanic citat de presă s-a oferit să dea numele celor 20 abordate de britanicii. Acesta a catalogat tatonările drept un semnal pozitiv, numai că el crede că este încă prea devreme pentru a spune dacă se va ajunge la ceva concret.
Știrea apare inclusiv în contextul în care francezii ar oferi „umbrela de protecție nucleară” țărilor europene. Atât balticii, cât și polonezii s-au bucurat de inițiativă de la Paris.