Doru Costea, avocatul lui Călin Georgescu, este doctor in Drept, avocat pledant în Baroul București și membru fondator al International Media Lawyers Association (Oxford, 2002), potrivit profilului său de pe Juridice.ro.
IMLA este o inițiativă a Open Society Justice Initiative, parte a rețelei Open Society Foundations, a lui George Soros.
De asemenea, el a predat și la Centrul Român pentru Jurnalism de Investigații (CRJI), care a beneficiat de sprijin financiar din partea fundațiilor din România ale miliardarului american.
Altfel spus, Doru Costea este un sorosist, după „standardele” suporterilor lui Georgescu, care luptă cu oamenii miliardarului american.
Miercuri seară, când a ieșit de la Parchetul General, Călin Georgescu era urmat îndeaproape de avocatul Doru Costea.
Avocatul lui SOV și al angajaților săi jurnaliști
Potrivit Defapt.ro, Doru Costea a fost angajatul lui Sorin Ovidiu Vântu în trustul Realitatea-Cațavencu.
El l-a reprezentat pe Sorin Ovidiu Vîntu în procese cu Traian Băsescu, pe vremea când când acesta din urmă era președintele României.
Doru Costea a lucrat timp de decenii, scrie defapt.ro, pentru „Academia Cațavencu”, săptămânalul de investigații și satiră, cumpărat în 2006 de Sorin Ovidiu Vântu.
Unul dintre angajații lui SOV a fost jurnalistul Felix Rache. În 31 martie 2009, Doru Costea l-a reprezentat pe Rache, alături de jurnalistul Sorin Ozon, într-un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Cei doi pierduseră în România un proces de insultă și calomnie intentat de frații Ioan și Viorel Micula, patronii European Drinks. „La momentul faptelor, reclamanţii erau jurnalişti la săptămânalul de satiră Academia Caţavencu. La 28 septembrie 1999, aceştia au publicat un articol intitulat „O poveste cu gaze, cu ţepe şi cu fraţii M.”. Articolul viza activitatea societăţii comerciale E.D., unul dintre principalii producători naţionali de băuturi carbogazoase şi apă minerală, care avea ca acţionari majoritari şi administratori pe fraţii I.M. şi V.M”, se arată în documentele CEDO.
Consilier la Geoană
Felix Rache a fost consilierul lui Mircea Geoană în campania electorală pentru alegerile prezidențiale de anul trecut. În 2009, pe când lucra la „Academia Cațavencu”, patronul său, Sorin Ovidiu Vîntu l-a sprijinit în alegerile prezidențiale tot pe Mircea Geoană.
Interesant este că, pe vremea când era ministru de Externe, Mircea Geoană l-a luat pe Călin Georgescu consilier personal, fără „implicații financiare”.
„Din data de 1 septembrie 2004, domnul Călin Georgescu a fost angajat cu contract individual de muncă pe perioada nedeterminată, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în funcția și gradul diplomatic de secretar I și a fost numit, cu aceeași dată, în funcția de director în cadrul Direcției Organizații Economice Internaționale”, potrivit MAE, la solicitarea G4 Media.
Georgescu și-a dat demisia la 26 iunie 2005, în perioada în care Răzvan Ungureanu a ocupat postul de conducere al ministerului de Externe.
Întrebat de jurnaliști cum l-a cunoscut pe Georgescu, Mircea Geoană a declarat că cei doi s-au văzut la întâlnirile BNR, iar ca urmare l-a luat consilier în acea zonă.
„De la Clubul de la Roma, unde a fost secretar general, Mircea Malița l-a adus în discuție. Avea o agendă de protecția mediului în perioada în care la ONU începea să se pună accentul pe această temă. L-am cunoscut la întâlniri la BNR și l-am luat consilier pe această zonă. Cred că a fost pe la conferințe pe zona asta, era consilier onorific. Părea dintr-o zonă foarte legitimă la acel moment, spre deosebire de preocupările de acum”, a afirmat Geoană.