Sociologul Vladimir Ionaș (Center for International Research and Analysis – CIRA) consideră că cea mai mare greșeală pe care o poate face Elena Lasconi este să se raporteze la Călin Georgescu ca la un om politic.
„Domnul Georgescu nu este un om politic. Domnul Georgescu este un cult”, spune Vladimir Ionaș, într-un interviu exclusiv pentru „Independent news”.
– Domnule Vladimir Ionaș, nu aș vrea să discutăm foarte mult despre ce s-a întâmplat, ci despre ce se va întâmpla. Credeți că misiunea Elena Lasconi va fi una dificilă în turul doi al alegerilor prezidențiale?
– Da, va fi foarte dificilă. Chiar dacă la prima vedere pare că lucrurile sunt destul de simple și că avem o luptă între o forță a Binelui și una a Răului, iar majoritatea votanților se va duce către doamna Lasconi. Cred că lucrurile sunt puțin mai complicate. Toate instituțiile de sondare a opiniei publice din România au explicat lucrul acesta, chiar și analizele internaționale.
Citeam recnt un raport al Globsec, care spunea același lucru. În România există un procent important de suveraniști, undeva în jurul a 25-27%, Nu sunt toți încadrați în definiția din DEX a ceea ce înseamnă suveranism, dar sunt oameni care au nemulțumiri, frustrări, supărări legate de clasa politică mainstream din România, legate de cum se raportează Uniunea Europeană la noi sau noi la Uniunea Europeană, NATO, în general, instituțiile internaționale, și sunt mai degrabă de acord cu afirmația că României nu i se dă importanța pe care ar trebui să o aibă la nivel internațional.
– În primul tur de scrutin s-au prezentat la urne 9.242.186 de persoane. De obicei, în turul doi vin mai mulți. Care sunt estimările dumneavoastră? Se va întâmpla la fel?
– Cu siguranță vor veni mai mulți, pentru că teama, frica, ideea aceasta că un reprezentant al politicilor sau viziunii Estului, al Rusiei, ar putea câștiga alegerile probabil va crea emoția necesară ca un număr mult mai mare de cetățeni să vină la vot în turul doi. Tocmai de aceea am spus că, din punctul meu de vedere, Elena Lasconi trebuie să se uite prima dată la acel public, care nu a venit la vot în primul tur, și să-l convingă de nevoia de a participa la vot în al doilea tur.
Calculul de la care plecăm este următorul: domnul Georgescu a reușit să obțină acești 22-23%, domnul Simion a mai obținut aproximativ 14%. Cele două electorate se suprapun din toate punctele de vedere.
REZULTATELE PRIMULUI TUR AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE (NOIEMBRIE 2024)
– Electoratul domnului Georgescu include electoratul doamnei Șoșoacă?
– Exact. Electoratul doamnei Șoșoacă a plecat, atunci când domnia sa fost scoasă din cursă pentru o perioadă, undeva în neant, ulterior s-a dus către domnul Simion, dar, ulterior, tot acel electorat a venit în bazinul domnului Georgescu. Acest electorat se suprapune, din toate punctele de vedere, mult mai bine peste profilul doamnei Șoșoacă decât domnul Simion.
Deci cei 23%, plus cei 14% ai domnului Simion, înseamnă 37% de procente. Cu siguranță, plus minus, câteva procente merg către domnul Georgescu în turul al doilea.
Pe partea cealaltă, doamna Lasconi are cei 21% pe care i-a obținut. Putem considera că toate voturile domnului Orban, candidații cu voturi foarte puține și ale domnului Geoană, în cea mai mare parte, vor merge către doamna Lasconi.
– O paranteză: ați observat un grad de demobilizare mai accentuată la anumite electorate ale celor care au pierdut în primul tur?
– Ar fi existat o astfel de situație dacă în turul doi ar fi ajuns domnul Ciolacu cu domnul Ciucă sau domnul Simion. Atunci, da, am fi vorbit de o demobilizare, dar, în momentul de față, nu, pentru că emoția care se creează ca urmare a ajungerii în finală a domnului Georgescu este mult prea mare și va mobiliza electoratul. Doamna Lasconi, trebuie să uite cu mare atenție către două bazine electorale: PNL și PSD.
Către PNL, cel puțin pe urbanul mare, urbanul mic, îi va fi ușor să transmită un mesaj. Întrebarea este ce va face în rural, acolo unde va depinde foarte mult de implicarea primarilor și a oamenilor din teritoriu. Aceștia nu s-au implicat pentru domnul Ciucă. E un mare semn de întrebare dacă va exista o implicare pentru doamna Lasconi. De aceea, doamna Lasconi, până la legerile parlamentare, a doua zi, pe 2 decembrie, ar trebui să fie atât în sediul PNL, cât și în seriul PSD, pentru a discuta cu noile conduceri ale celor două partide și pentru a-i convinge de necesitatea, nevoia susținerii domniei sale.
Diaspora, o ecuație complicată
– Ați scris o postare foarte interesantă pe Facebook despre faptul că circa 6-8% suveraniști, care nu au venit la vot în primul tur, vor merge la urne în turul doi. De unde e această cifră?
– Noi avem 25-27% acest public al suveraniștilor. Acest bazin este raportat la toată populația României. La urme au venit doar 50% dintre cetățenii cu drept de vot, iar opțiunile de vot ale suveraniștilor cumulează 37%. Asta înseamnă o diferență de 6-7%, care, la o prezență de 50% poate însemna 12%, sau la o prezență mult mai mare, mai puțin. De aceea e foarte importantă prezența la vot. Probabil vor veni.
Întrebarea este dacă acest public este mai degrabă în țară sau în afară. Eu țin să cred că este în afară, în diaspora. Pentru că noi de ani de zile vorbim de diaspora românească ca de un tot, de o chestie unitară. Dar nu este. Și asta ni s-a demonstrat la ultimele alegeri. Diaspora care a ieșit pentru domnul Georgescu, care a ieșit pentru domnul Simion, sau pentru doamna Șoșoacă, nu este aceeași diaspora care a ieșit și a votat USR-ul acum mulți ani, sau cea care, să spunem, a organizat, între ghilimele, acel protest de pe 10 august.
A, diaspora cuprinde și oameni care au votat USR, dar ulterior au fost dezamăgiți. Au considerat că nimeni nu-i reprezintă. Sunt cei care au ieșit și au votat masiv Klaus Iohannis și ulterior au spus mai bine nu mă mai duc la vot.
Acum această diaspora care susține George Simion și AUR, care îl susține pe domnul Georgescu, consideră că e mult mai important să meargă la vot. E de văzut ce se va întâmpla. Probabil vom avea o cursă mult mai strânsă în diasporă, în turul doi. Cu excepția Republicii Moldova – acolo oamenii înțeleg mult mai bine sensibilitățile acestea legate de Rusia- dacă ne uităm în diaspora europeană, acolo unde oamenii văd lucrurile diferit, au cu totul alte probleme, au alte sensibilități, consideră că au plecat din țară din cauza clasei politice, USR nu mai este văzut că acel partid antisistem, ci ca unul mai degrabă mainstream, ca și PSD și PNL, care au fost la guvernare, dar nu au rezolvat anumite probleme. Și atunci e de văzut cât de strâns va fi scorul și cât de mulți oameni vor ieși la vot.
Eu mă aștept și în diaspora să fie o prezență mai mare în turul doi decât în primul tur. Va fi interesul mult mai mare, probabil campania pe rețelele sociale va fi mult mai dură.
Cea mai mare greșeală pe care o poate face USR și doamna Lasconi în momentul acesta este să se raporteze la domnul Georgescu ca la un om politic. Domnul Georgescu nu este un om politic. Domnul Georgescu este un cult.
Am și făcut această comparație. Știți cum apar din senin, în Statele Unite, acei lideri religioși care cresc până la cer, se îmbogățesc, apoi dispar, apare altul cu o altă bisericuță mică și adună adepți. Exact ăsta este sistemul în care domnul Georgescu a crescut.
– Credeți că electoratul lui nu îl ia în serios ca pe lider politic?
– Nu, îl privește ca pe ceva mai mult decât un lider politic. Îl privește ca pe un salvator, ca pe un om care poate schimba cu totul România și modul în care românii sunt priviți.
– Asta nu este o veste bună pentru doamna Lasconi, nu?
– Nu este o veste bună. Această strategie de comunicare cu „Vin rușii!” va funcționa pentru o parte a electoratului. Probabil vei scoate mai mulți oameni la vot. Marea mea întrebare este ce va face electoratul PSD? Și ce va face electoratul PNL?
Importanța banilor europeni
– Să le luăm pe rând. E evident că domnul Georgescu a avut succes și pentru că a existat o bază pe care mesajele sale să se așeze. Problemele despre care a vorbit există în societate, frustrările astea există. Doamna Lasconi, dacă vrea să câștige, trebuie să adreseze problemele astea. Cum o poate face ca să fie convingătoare pentru electoratul PSD și PNL? Dihotomia progresism -conservatorism, care o macină în interior pe doamna Lasconi, s-ar putea să fie o piedică.
– Doamna Lasconi putea puncta foarte bine la acest electorat dacă era acea doamnă Lasconi care apăruse la început, când a fost propusă pe lista de europarlamentare a USR. Am spus atunci că USR-ul a făcut o mare greșeală că a exclus-o, pentru că putea aduce un electorat pe care USR-ul nu îl va atinge niciodată. Ulterior, doamna Lasconi s-a mulat mult pe linia partidului. Acum, cred că îi va fi mai greu să se adreseze acestui electorat suveranist. De aceea, cred că are nevoie ca de aer de electoratul PSD și PNL din mediul rural. Care nu este neapărat suveranist, ci conservator clasic. Acel electorat care vrea să trăiască așa cum știe el, vrea ca statul să-i ofere lucrurile de bază: canal, apă, gaz. Probleme pe care omul din mediul rural și din urbanul mic le are. Plus investitori și locuri de muncă De aceea ar trebui să meargă, din punctul meu de vedere, cu un mesaj țintit pe urbanul mic din România. Pentru a avea credibilitate, pentru a prinde la acel public, ar trebui să comunice importanța banilor europeni și a Uniunii Europene pentru dezvoltarea urbanului mic din România. Din păcate, în România, foarte puțin primari le-au zis românilor din mediul rural „Dom’le, cu banii de la UE v-am făcut canalizarea, gazul, apa.” Le-au zis „Eu v-am făcut!” Omul simplu nu stă să analizeze de unde vin banii. E mulțumit că s-a făcut. Tipul ăsta de mesaje va trebui să-l dea doamna Lasconi pentru a convinge alegătorii din rural și urbanul mic.
– Va reuși asta având în vedere că, urmărind județele unde a câștigat domnul Georgescu, am văzut o suprapunere foarte mare cu electoratul PSD?
– Și PNL.
REZULTATELE DE LA ALEGERILE LOCALE (IUNIE 2024)
REZULTATELE PRIMULUI TUR AL ALEGERILOR PREZIDENȚIALE (NOIEMBRIE 2024)
– Da, ambele partide. Va reuși doamna Lasconi?
– Are o misiune foarte, foarte grea În primul rând, trebuie să-și convingă propriul partid că trebuie să schimbe linia de comunicare. Mă uitam la agresivitatea cu care ies anumiți lideri USR cu mesaje la adresa PSD și PNL, a modului în care au guvernat ș.s.m.d. Nu o va ajuta, ba din contră, va enerva electoratul acestor partide. Vom vedea duminică, la alegerile parlamentare. Vom vedea cum vor arăta rezultatele Ce ne facem dacă – e un scenariu, dar nu se bazează pe cifre- ce ne facem dacă un eventual partid susținut de domnul Georgescu, cum este cazul POT, va lua un scor asemănător cu AUR. Și cele două partide, plus SOS, ajungă să aibă un 40-40% din parlament. Nu cred că își vor mai permite liderii USR să fie atât de agresivi De aceea lucrurile trebuie luate treptat E foarte greu săptămâna asta ca USR-ul și doamna Lasconi să aștepte un sprijin în teritoriu din partea PNL și PSD, pentru că cele două partide au un obiectiv clar această săptămână: să obțină scoruri foarte mari pentru propriile partide Să-și revină din șoc pentru alegerile parlamentare. În teritoriu este o săptămână de campanie. Dură.
– Dar dacă doamna Lasconi pune pe masa PSD și PNL o ofertă de intrare la guvernare. Poate mobiliza cele două partide, poate mobiliza primarii lor?
– Este posibil. Singura soluție pentru o guvernare pro-democratică va fi ca toate forțele – PSD, PNL, USR, UDMR – să se unească și să facă un guvern de coaliție. Din păcate va fi extrem de dificil pentru noi ca țară. Vom ajunge într-un scenariu asemănător cu Bulgaria, pentru că mie mi-e foarte greu să cred că toate aceste partide vor putea sta la masă pe subiecte importante Nu au reușit PNL și USR să stea foarte mult timp împreună. Vom vedea dacă se va întâmpla lucrul ăsta. Mă îndoiesc, vă spun sincer. Dar poate electoratul acolo ne va duce. Să avem o astfel de majoritate
– Cu un președinte rusofil și un parlament pro-european lucrurile pot funcționa?
– Va fi extrem de dificil, pentru că, dacă domnul Georgescu ar câștiga alegerile prezidențiale, iar AUR, SOS și celelalte partide care vor încerca să se lipească de domnul Georgescu vor avea un scor de peste 40% vor forța intrarea la guvernare. Și cred că există posibilitatea să rupă din anumite locuri, puțin câte puțin, și să formeze o coaliție, sau chiar să încerce să guverneze cu un guvern minoritar. Ar fi o situație pe care nu cred că și-o dorește nimeni. Ar fi dezastruos din toate punctele de vedere. La nivel european, credibilitatea României nu va mai exista. Cu SUA, partenerul strategic al României, de asemenea nu știu cine ar putea comunica. A fi în situația Bulgariei. Uitați-vă care au fost reacțiile pe bursă, reacția piețelor internaționale, a investitorilor după turul întâi.
De aceea, alegerile parlamentare, din punctul meu de vedere, sunt mai importante decât turul doi al prezidențialelor. E important să avem un parlament cu forțe pro-europene.
– Am scris o analiză zilele trecute care se intitula „Alba ca zăpada are nevoie de cei șapte pitici”. Ideea era ca doamna Lasconi să mobilizeze electoratul tuturor partidelor democratice, inclusiv cele mici: DREPT, REPER, SENS etc. E posibilă o astfel de mobilizare?
– Doamna Lasconi ar trebui să vorbească cu reprezentanții tuturor acestor partide. Să se așeze la masă, să le ofere locuri, eventual, în viitorul guvern. Să ajungă la un consens, pentru că altfel voturile se vor rupe. Uitați-vă la legile prezidențiale. Am avut 0,5% care l-au votat pe Ludovic Orban cu toate că s-a retras. Va fi foarte greu.