O grădiniță acreditată nu este doar rezultatul unor formalități administrative îndeplinite. Este rezultatul a trei ani de angajament continuu, de implicare și de dragoste pentru educație. Pentru copilărie.
În spatele fiecărei zile liniștite, în care copiii sunt primiți cu zâmbete și căldură, stă o echipă bine pregătită și funcțională.
Acreditarea presupune mai multe aspecte: grădinița a trecut de primul pas (autorizarea), a funcționat trei ani (desigur, cele mai multe au în spate alți ani în care au funcționat sub alte forme, tot în domeniul educației), are o echipă stabilă, cu școală, cu grade, cu entuziasm și rutine deja consacrate, cu dinamică.
Educatoarele și educatorii știu să aplice planuri, să improvizeze, să se adapteze realității, să îmbunătățească, să ducă cu bine o zi grea la bun sfârșit, cu răbdare și căldură.
O astfel de grădiniță vrea să meargă mai departe – vrea să educe, să crească, să îngrijească, să ofere bucurie, joacă, timp și spațiu adecvat pentru devenirea celor mici.
Viața de grădiniță în proces de acreditare presupune o „bucătărie” mai puțin vizibilă pentru părintele care lasă copilul în fiecare dimineață la intrare. De exemplu, existența a cel puțin 120 de documente, care reflectă 120 de realități bine puse la punct, și sute de ore petrecute pentru asta, spații îngrijite și utile (nu doar conforme standardelor), atenția pentru dotările necesare, mai mult decât suficiente, pentru securitate (a tuturor, nu doar a copiilor), igienă (a tuturor, nu doar a copiilor), hrană bună (da, nu doar a copiilor, dar a copiilor în primul rând).
Nu e vorba doar de acreditarea instituției, a „unității de învățământ”, e vorba de validarea oamenilor dedicați îngrijirii, supravegherii, curățeniei, a oamenilor cu vocația și dedicația de a vedea potențialul copiilor, chiar și atunci când ei vin înainte de a stăpâni vreo competență (în afară de aceea de a fi copii, de a fi fericiți, deschiși și curioși, în afară de aceea din fabricație: de a iubi).
Da, e vorba de oameni. De oameni cu răbdarea și profesionalismul de a urmări pas cu pas fiecare urmă de dezvoltare la fiecare dintre copii și de a o sprijini cu naturalețe și dragoste.
De alți oameni din spatele tuturor proceselor – fie educative, fie administrative sau birocratice, oameni care înțeleg nu doar să „aplice legea”, ci să scoată din ea ce e mai bun pentru toți cei implicați.
Și e vorba de valori, iar aici lista e lungă. Last but not least: comunicare, comunitate, simțul realității, spirit de echipă, bunăvoință, opt până la zece ore pe zi. Un loc special îl ocupă creativitatea și hotărârea de a pune lucrurile nu doar în practică, ci la treabă.
Vizita
Acreditarea presupune prezența unei comisii care petrece în grădiniță atât timp cât e necesar să vadă cum decurge viața acolo, care e atmosfera, care e starea lucrurilor, care e dispoziția ce se întâmplă.
Dincolo de verificarea meticuloasă a actelor, de contactul cu educatorii, de sesiunea de feedback cu părinții, de inspectarea realității spațiilor și procedurilor, ei văd calmul și bucuria zilei, asistă la grupe și văd tot.
Se conving că acel tot e ce trebuie. Își fac treaba, așa cum ne-o facem îndeobște noi cei din educație (mai ales din cea timpurie). Vizita „de acreditare” merită să fie una relaxată. E încă o zi concentrată pe copii, ca fiecare zi de altfel. Apoi viața de grădiniță merge pașnic mai departe, cu provocările și rezolvările ei minunate.