„Există un interes tot mai mare din partea investitorilor și a instituțiilor financiare pentru investiții sustenabile în România”, a declarat miercuri Ana Nedea, director de strategie și dezvoltare de business în cadrul companiei „SIMTEL”.
Ea a avut vorbit în cadrul unei dezbateri, din cadrul „Climate Change Summit”, dedicate sustenabilității (ESG), respectiv a modului în care compania sa, dar și alte entități economice din domeniul energiei, contribuie, prin produsele și serviciile sale, la dezvoltarea durabilă.
„Băncile și fondurile de investiții încep să ofere produse financiare “verzi” și să prioritizeze finanțarea proiectelor care respectă criteriile ESG.
Citește și:
Autoritățile române au început să colaboreze cu sectorul privat pentru a promova sustenabilitatea, inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care include componente de mediu și tranziție verde”, a spus Ana Nedea.
Puncte slabe
Ea a enumerat însă, la capitolul „Puncte slabe”, „lipsa de conștientizare și educație în rândul IMM-urilor în ceea ce privește sustenabilitatea.”
„Mulți manageri nu cunosc beneficiile pe termen lung ale integrării acestor practici, iar resursele sunt uneori limitate pentru implementare”, a adăugat Ana Nedea.
Ea a insistat că, pentru a accelera adoptarea politicilor pro-sustenabilitate, „este necesară o colaborare mai strânsă între sectorul public și cel privat, inclusiv prin stimulente fiscale pentru companiile care își adoptă strategii de sustenabilitate și raportare non-financiară.”