Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf de război din lume, imaginile sale din timpul Războiului Crimeii fiind un adevărat tezaur istoric. A fost fotograf pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru regele Carol I al României. Pictor și litograf talentat, lucrările sale reflectă cultura și viața din România secolului al XIX-lea, oferind o adevărată fereastră în timp.
Născut pe 11 ianuarie 1812, în Cluj, Carol Popp de Szathmáry a început ca pictor și litograf, dar moștenirea sa este reprezentată de lucrările sale pionieristice în arta fotografiei. El deține titlul onorific de primul fotograf de război din lume, datorită lucrărilor sale din timpul primului an al Războiului ruso-turc, cunoscut mai târziu sub numele de Războiul Crimeii (1853-1856). Fotografiile sale din această perioadă au oferit o privire vie și nefiltrată asupra realităților războiului.
Szathmáry a decis să își ia aparatul foto pe câmpul de luptă. Folosind un vagon special echipat cu o cameră obscură pentru prelucrarea plăcilor de sticlă cu colodiu umed, a mers pe malurile Dunării și în diverse alte locuri pentru a documenta războiul. Pe lângă peisaje, fortificații și câmpuri de luptă, a fotografiat diverse trupe, atât turcești, cât și rusești, și pe comandanții acestora.
Fotograful domnitorilor și al regilor
Dincolo de câmpul de luptă, Szathmáry a servit și ca fotograf oficial pentru domnitorul român Alexandru Ioan Cuza și pentru regele Carol I al României. Contribuțiile sale la cultura românească se extind dincolo de fotografia sa; picturile și litografiile sale captează, de asemenea, esența României din secolul al XIX-lea.
Lucrările lui Szathmáry nu sunt doar o realizare artistică, ci și un tezaur istoric. Fotografiile sale oferă o perspectivă asupra unei ere pivotale în istoria europeană și stau ca mărturie a puterii povestirii vizuale.
La Muzeul Internațional de Fotografie și Film de la George Eastman House, din Rochester, New York, există trei fotografii ale lui Szathmáry din acea perioadă. Acestea sunt: „Tabăra de lăncieri ruși din Craiova”, „Bombardamentul de la Silistra” și portretul generalului-locotenent Soimonoff, comandantul Diviziei 104 ruse, ucis în bătălia de la Inkermann. Toate sunt legate pe carton, înconjurate de un ornament litografiat, iar descrierile în limba franceză sunt scrise cu cerneală neagră, chiar de mâna autorului.
Primul fotograf de război din lume
Și-a expus fotografiile, legate într-un album la Expoziția Universală din 1855. Deoarece fotografiile lui Szathmáry au fost primele imagini din timpul războiului, înainte de marea colecție de fotografii realizate de Roger Fenton aproape un an mai târziu, albumul său a fost foarte apreciat și a primit numeroase distincții. Și-a oferit lucrările reginei Victoria, împăraților Napoleon al III-lea și Franz Josef I, dar și altor familii regale din Europa.
A fost primul fotograf certificat din România, fiind și unul dintre primii 10 fotografi din Europa.
Carol Popp de Szathmáry a trecut în neființă pe 3 iulie 1887, în București, lăsând în urmă un moștenire care continuă să inspire fotografi și istorici deopotrivă, ca parte esențială a patromoniului cultural mondial.