Alexandru Pișcan, acuzat de spionaj pentru Rusia, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 5 ani şi şase luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trădare, în formă continuată. DGIA este unul dintre serviciile secrete care au ajutat la prinderea lui. Pișcan și șeful DGIA au un prieten comun: pe Cornel Dinicu, de la „Ferma Dacilor”. Un tip prins în interesele de afaceri rusești.
Alexandru Pişcan, arestat preventiv în luna mai, a beneficiat de o pedeapsă redusă după ce şi-a recunoscut vinovăţia în timpul procesului, scrie Agerpres. El a fost acuzat de DIICOT că a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO,
Bărbatul a fost arestat preventiv pe 23 mai, măsura fiind prelungită ulterior de mai multe ori.
DIICOT susţine că, începând cu anul 2022, Alexandru Pişcan a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.
Potrivit Codului penal, infracţiunea de trădare se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, însă Alexandru Pişcan a beneficiat de o pedeapsă redusă după ce şi-a recunoscut vinovăţia în timpul procesului.
Arbori comemorativi
Alexandru Pișcan este un apropiat al patronului de la „Ferma Dacilor”, Cornel Dinicu.
Atunci când Dinicu a ieșit din arest, după incendiul în care și-a pierdut viața și propriul său fiu de doar 9 ani, Pișcan a mers să planteze împreună cu el arbori la „Ferma Dacilor”.
„Astăzi ne-am strâns la Ferma Dacilor, să plantăm arbori în memoria celor care nu mai sunt printre noi, odată cu ei am plantat și speranța și promisiunea că mereu vom fi alături de Dinicu Cornel și nu ne vom dezice de el și nici de acest loc.
Cornel este un luptător și va avea puterea să meargă înainte și să ridice înapoi din cenușă acest loc. Pe lângă familie și prieteni, ce m-a impresionat a fost că au venit și oameni care nu l-au cunoscut niciodată pe Cornel.
Dacă am învățat ceva din toată această întâmplare este că, în cele mai grele momente din viață, vei vedea cu adevărat cine îți sunt prieteni și cei care îți vor fi alături necondiționat… unii sunt ca frunzele, la primul vânt cad, alții sunt precum crengile, rezistă o vreme, dar după se rup și cad, alții sunt ca rădăcinile, indiferent de vreme sau cât de greu va fi, vor rămâne acolo, neclintiți.
Copacii plantați astăzi sunt exact dovada acelei rădăcini, astăzi a fost vorba despre rădăcini și cât de puternice sunt”, a scris pe facebook Alexandru Pișcan.
Afaceri rusești cu diamante
Numele lui Cornel Dinicu este legat inclusiv de o dubioasă afacere cu diamante derulată în Africa, fiind recunoscut la începutul anilor 2000 drept un temut „recuperator”, consacrat grație intervențiilor sale în forță de tip racket, conform „Evenimentului zilei” din anul 2007.
Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor
Prezența lui Dinicu a fost semnalată în Guineea, districtul Kono – renumit pentru minele sale de diamante. Potrivit sursei citate, Dinicu era însărcinat să prospecteze o exploatare diamantiferă.
Premisele afacerii au atras atenţia, iar Cornel Dinicu a fost trimis în Sierra Leone. El reprezenta Total Asset Management GmbH, o companie elveţiană cu interese majore în România – conectată la gruparea Boris Golovin-Anatoli Patron-Iuri Ustinov.
Total Asset Management (TAM) intenționa să preia un sfert din mina diamantiferă, investind în firma concesionară.
Cornel Dinicu s-a mutat în Prahova după această misiune în Africa. Și-a deschis pensiunea „Ferma Dacilor” de la Tohani, inițial o mică afacere de familie, dar care s-a extins în timp.
Fiul șefului DGIA, victima incendiului de la Ferma Dacilor
În incendiul de la Ferma Dacilor și-a pierdut viața și Vlad Băiceanu, în vârstă de 21 de ani,
El era singurul fiu al generalului Petru Băiceanu, actualul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei (DGIA), serviciul secret al MApN.
Potrivit unor surse, și Petru Băiceanu era într-o relație apropiată cu Cornel Dinicu, acesta fiind motivul pentru care fiul său alesese să petreacă Crăciunul la Ferma Dacilor. Presa a relatat că Petru Băiceanu a venit la locul tragediei la câteva ore după petrecerea acesteia.
Generalul Băiceanu a fost numit funcția de director al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei în septembrie 2022, înlocuindu-l pe generalul Marian Hăpău, care se afla în această funcție din 2013. Băoceanu este un fost om de încredere al gen. Hăpău, spun sursele noastre
Întrebarea care se pune este: de ce era șeful DGIA în anturajul unor personaje prinse în relații suspecte cu Rusia?
Acuzațiile împotriva lui Alexandru Pișcan
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au reținut vineri, 26 mai, un cetățean român acuzat de trădare. Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
Dorin Alexandru Piscan și-a anunțat în 2019 candidatura ca independent la Primăria municipiului Ploiesti.
În urma unei anchete amănunțite, la care au participat SRI, DGIA și DIICOT, a fost stabilit că inculpatul a desfășurat activități de spionaj în beneficiul Federației Ruse, vizând obiective militare românești și NATO.
Conform probelor administrate, încă din 2022, inculpatul a supravegheat și a colectat informații militare sensibile, inclusiv fotografii ale tehnicii militare de luptă și ale deplasărilor de personal în zona de graniță cu Ucraina, în apropierea municipiului Tulcea. Aceste informații au fost transmise ulterior către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.
În urma perchezițiilor domiciliare, anchetatorii au identificat și ridicat multiple mijloace de probă, consolidând acuzațiile aduse împotriva inculpatului.