Federația Română de Fotbal a anunțat că, potrivit estimărilor, peste 25.000 de suporteri ai naționalei vor fi în tribune la ora meciului. Cele mai multe bilete au fost achiziționate de fanii români cu domiciliul în Germania (23.000).
Live update: Final: România pierde în fața Olandei, ca de obicei, la cel puțin două goluri diferență. De data aceasta au fost trei. România – Olanda: 0-3. Rămânem prea mici pentru războaiele mari. Contăm în Est dar suntem doar sparring partners pentru cei din Vest. Iar în fotbal, DA numele mari contează! Nimic de reproșat, doar să constientizăm că o performanță nu se poate obține decât prin valoare, iar valoarea o recunoști cel mai bine atunci cănd reprezinți ceva în campionatele importante din Europa… Concluzia: capăt de drum și un vis din care ne-am trezit cu un duș al naibii de rece!
Live update: Pauză: Olanda conduce după prima repriză cu 1-0 după un șut pe colțul scurt al lui Cody Gakpo, atacantul lui Liverpool, la care Niță a reacționat mult prea târziu, România a avut doar un singur șut pe poartă, slab care nu a pus probleme. În schimb, Olanda a fost iertată de un penalty, în minutele de prelungiri din prima repriză după un cot primit în careu de Bogdan Racovițan la un corner al echipei naționale. De asemenea, Denzel Dumfries a fost „uitat” de central, de minim un cartonaș galben – spre roșu, la un atac violent asupra lui Vasile Mogos, care a fost nevoit să părăsească definitv terenul.
România vs Olanda, echipe probabile:
România (4-1-4-1): Fl. Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihăilă – Drăguș
Rezerve: H. Moldovan, Târnovanu – Mogoș, Racovițan, Rus, Nedelcearu, Șut, Cicâldău, Olaru, I. Hagi, Fl. Coman, Pușcaș, Alibec, Bîrligea
Absent: Bancu (suspendat)
Selecționer: Edward Iordănescu (46 de ani)
Olanda (4-2-3-1): Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Schouten, Reijnders – Frimpong, X. Simons, Gakpo – Depay
Rezerve: Flekken, Bijlow – Van de Ven, Blind, De Ligt, Geertruida, Maatsen, Wijnaldum, Veerman, Gravenberch, Malen, Bergwijn, Zirkzee, Weghorst, Brobbey
Absenți: –
Selecționer: Ronald Koeman (61 de ani)
Stadion: Allianz Arena (Munchen), capacitate 66.000 de locuri
Arbitru: Felix Zwayer (Germania)
Arbitri asistenți: Stefan Lupp & Marco Achmuller
Arbitru VAR: Bastian Dankert (toți Germania)
Jucători de urmărit
Mijlocașul român Răzvan Marin a redescoperit gustul de a marca la acest turneu, înscriind în două din cele trei meciuri din faza grupelor. Atacantul olandez Memphis Depay a egalat împotriva Austriei și va spera să repete reușitele sale de la precedentul duel direct din 2017.
De remarcat faptul că echipa Olandei a câștigat fiecare dintre ultimele patru întâlniri directe la o diferență de peste 2 goluri. Misiunea „tricolorilor” nu se anunță deloc ușoară, mai ales dacă ne raportăm la numele aflate în lotul Olandei și la istoricul duelurilor directe.
România și Olanda s-au mai înfruntat de 14 ori, olandezii câștigând 10 dintre confruntări. „Tricolorii” s-au impus o singură dată, 1-0, și au înscris în total doar 3 goluri în cele 14 partide contra „Portocalei mecanice”. De cealaltă parte, batavii au punctat de 29 de ori!
Unica victorie „tricoloră” a venit în octombrie 2007, în calificările pentru Euro 2008, 1-0 la Constanța cu Victor Pițurcă antrenor.
„E un meci de acum ori niciodată”
Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a transmis, luni, un mesaj prin intermediul site-ului oficial al FRF, în care a afirmat că Olanda, adversara din optimile de finală ale EURO 2024, este favorită şi a subliniat că pentru a obține calificarea jucătorii săi trebuie să dea dovadă de unitate în fiecare secundă şi sacrificiu total.
„În mod cert ne aflăm în fața celei mai mari provocări din parcursul nostru împreună. O spune istoricul duelurilor cu Olanda, o spun valorile individuale ale adversarului, experiența lui uriaşă în astfel de contexte la acest nivel. Tot ce am cucerit până acum am cucerit cu realism: da, Olanda e favorită. Iar tot ce am cucerit până acum am cucerit prin unitate, ambiție şi sacrificiu. Acum e nevoie de unitate în fiecare secundă, ambiție fără precedent şi sacrificiu total într-o singură direcție. Dacă înaintea fiecărui meci de la EURO am spus că băieții sunt pregătiți, acum spun că sunt pregătiți, dar e nevoie şi de un răspuns din partea lor pe care nu pot să-l ofer decât după meci. Un răspuns pe care nimeni nu ni-l poate oferi acum în afară de ei: cât de tare ne dorim mai mult?”, a afirmat Iordănescu.
„E un meci de acum ori niciodată, acesta e adevărul. Cu care te întâlneşti o dată în viață. Iar dacă grupul va reacționa după chipul în care a fost construit şi a performat, atunci îşi va croi cu adevărat o soartă. Un destin”, a mai spus Edward Iordănescu.