Ikebana înseamnă „aranjarea vieții”, așadar nu este doar despre așezarea florilor într-un vas pentru a decora o încăpere. Este mai degrabă o filozofie care celebrează simplitatea, găsind frumusețea în detalii, ba mai mult, în acceptarea imperfecțiunii.
Ikebana înseamnă mai întâi de toate disciplină. În trecut era practicată în temple sau de către generalii japonezi înainte de a pleca pe câmpul de luptă, mai întâi ca formă de meditație, apoi pentru a le da claritate în deciziile pe care urmau să le ia.
În prezent, cei care practică Ikebana învață importanța asimetriei, echilibrului, proporției și spațiului negativ, așezând meticulos fiecare element pentru a obține un întreg armonios.
Sunt reguli stricte despre distanta dintre elemente, gradul de inclinare al acestora și de locul unde e așezat aranjamentul în spațiul unde sunt primiți invitații (tot timpul pe peretele din fața acestora).
Frugabilitatea împărtășește acest accent pe disciplină. Ea necesită stabilirea unor obiective financiare, respectarea unui buget și luarea unor decizii conștiente cu privire la alocarea resurselor.
La fel ca artistul ikebana care selectează cu grijă fiecare ramură, individul frugal își prioritizează nevoile în detrimentul dorințelor și evită achizițiile impulsive.
Atât ikebana, cât și frugalitatea cer disciplină, iar recompensa este crearea a ceva frumos și de durată, fie că este vorba despre un aranjament floral uimitor sau o viață cu siguranță financiară și libertate.
Iată cum principiile de bază ale ikebana pot inspira o viață bogată și plină de satisfacții construită pe consumul conștient, respectiv pe principiile frugalității:
Mai puțin înseamnă mai mult
Aranjamentele ikebana sunt cunoscute pentru eleganța lor sobră. O singură ramură sau floare perfect amplasată transmite mai mult decât un buchet aglomerat și costisitor. În mod similar, frugalitatea ne încurajează să ne concentrăm pe calitate în detrimentul cantității. Prin prioritizarea experiențelor și a obiectelor esențiale din viața noastră, creăm spațiu pentru ceea ce contează cu adevărat.
Wabi-Sabi
Această estetică japoneză îmbrățișează imperfecțiunea și frumusețea găsită în defectele naturale. În ikebana, o ramură strâmbă, frunzele mâncate parțial de insecte sau o petală ofilită adaugă personalitate aranjamentului.
Și frugalitatea celebrează spiritul de autogospodărire și găsirea frumuseții în ceea ce deja avem. Învățăm să apreciem unicitatea obiectelor second-hand sau vintage și bucuria de a repara obiectele peste care trecerea timpului a lăsat urme.
Armonie cu natura
Aranjamentele ikebana reflectă echilibrul naturii, în continuă mișcare. Florile, ramurile și recipientele sunt alese pentru sinergia lor naturală. Frugalitatea ne încurajează să fim consumatori atenți, optând pentru alegeri sustenabile și ecologice. Devenim conștienți de impactul achizițiilor noastre și ne străduim să trăim în armonie cu lumea naturală.
Să trăiești frugal nu înseamnă lipsuri; este vorba despre intenționalitate. La fel ca un aranjament ikebana, viața ta devine o expresie frumoasă a alegerilor conștiente, unde fiecare element contribuie la un întreg armonios.
Mai multe articole despre cum să aduci valoare în viața ta prin frugalitate găsești în newsletter-ul meu de pe Substack.
Foto: Unsplash