Doi traficanți de arme deosebit de periculoși, cu cetățenie moldovenească, au fost arestați în urmă cu cinci zile, acuzați de contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi munițiilor. Printre clienții lor s-a numărat și Marius Costea, zis „Ţâru”, un interlop extrem de periculos, implicat și în furtul armelor de la Ciorogârla. Col. (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare, a vorbit, în exclusivitate pentru „Independent news” despre ciudățeniile cazului Ciorogârla, în care a fost implicată, susține el, ofițeri DGIA de rang înalt.
Marius Costea, zis Ţâru, a „căzut”, la rândul său, în același dosar. El a fost arestat, alături de doi indivizi, pe 17 august, în urma unui flagrant.
Detaliile întunecate ale Afacerii „Ciorogârla”
Potrivit col. Paraschiv, în timp ce Marian Hăpău era șeful Serviciului „Organe centrale” din cadrul Direcției de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), s-au întâmplat mai multe lucruri importante, care au avut drept consecință promovarea lui Hăpău spre vârful DGIA, serviciul secret al Armatei.
„Furtul de arme de la unitatea militară din Ciorogârla – „Afacerea Ciorogârla”, așa cum a fost denumită de presă – a fost unul dintre ele. A fost un episod foarte ciudat, anormal, care s-a întâmplat la 28 ianuarie 2009.
Cu ocazia acestui furt, Hăpău a ajuns să fie desemnat șeful Direcției Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM). Aici a fost primul lui salt mare în carieră, în condițiile în care, culmea, Hăpău era responsabil de protecția contrainformativă a unității militare de la Ciorogârla și trebuia să preîntâmpine acest incident.
Depozitul de unde au fost furate armele aparținea Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA). Situația a fost anormală din toate punctele de vedere, dar nimeni n-a vrut să o constate, s-o cerceteze și să ia măsurile cuvenite.
Vinovat, dar… promovat
Marian Hăpău era șeful celor care gestionau din punct de vedere contrainformativ, dar și al securității militare, zona unde era depozitul de la Ciorogârla, care aparținea SMFA. S-a ajuns la situația anormală să fie destituți cei de deasupra lui Hăpău, iar Hăpău să fie promovat ulterior. Este vorba de generalul Constantin Croitoru, care era șeful Statului Major al Fortelor Aeriene, și generalul de brigadă Ion Ungureanu, șeful Direcției Contrainformatii Securitate Militare, care era șeful lui Hăpău.
Marian Hăpău a scăpat. I-am spus atunci personal: „Băi, ne-ai făcut celebri”. Nu i-a căzut bine.
În ciuda celor întâmplate, Marian Hăpău a fost împuternicit, și apoi numit, la șefia Direcției Contrainformatii Securitate Militare.
Dovezile butaforiei
Apropo de lucrurile anormale care s-au întâmplat cu prilejul acelui furt. Noi, cei care lucram în Contrainformații Militare, am aflat, prin mijloacele muncii noastre specifice, că au fost foarte mulți implicați.
De pildă, procurorii de la Parchetul General și de la DIICOT, care, chipurile, au făcut cercetările, au amplificat lucrurile, astfel că, dintr-un episod punctual, a devenit știre națională.
Armele de la Ciorogârla au fost furate din zona rezervată DGIA. În interiorul depozitului erau mai multe locuri de depozitare și aveam și noi o zonă rezervată. Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA) nu este o categorie de forte, iar armamentul îl depozităm în unități care aparțin altor categorii de forte.
În plus, niciuna dintre armele furate nu era operațională. Nu avea niciuna cui percutor. Dacă voiai să faci din toate acele arme una singură, nu puteai. Un semn că cel care a aranjat acest incident major nu a vrut ca armele să fie folosite ulterior furtului și să fie pusă în pericol populația.
Petrecerea
Mai mult, când a avut loc furtul armelor a fost o petrecere. La fiecare început de an, în Armata Română, dar și în toate instituțiile militarizate, se fac evaluări, așa-zisele bilanțuri ale activității din anul precedent. La activitățile de bilanț participă șefii.
Generalul Constantin Croitoru, șeful Statului Major al Fortelor Aeriene, era era plecat în provincie. Cei care gestionau depozitul de la Ciorogârla erau cei de la Brigada 1 Rachete. Ei au organizat o petrecere pentru cei care erau născuți în luna ianuarie. Vigilența lor era scăzută spre deloc. In plus, cei de la Forțele Aeriene sunt, așa, mai…aerieni. Securitatea militară presupune multă seriozitate. Asta era o vulnerabiliatea a celor din Aviație. Se puteau fura armele mai ușor.
Anomalii decizionale
În mod ciudat, toti cei cu funcții de conducere, care au participat la petrecere, au fost promovați, deși erau responsabili cu protecția depozitului de arme de la Ciorogârla.
Pe generalul Croitoru, care nu a fost acolo, l-au „decapitat”. L-au destituit din funcție. Ceilalți au fost mutați pe funcții în minister, nu au fost decimați.
Consider că ei au fost implicați în acest furt, pentru că, dacă n-ar fi fost implicați, erau cel puțin destituiți, supuși cercetărilor sau se luau măsuri punitive împotriva lor. În fruntea lor: Marian Hăpău, care, în cursul anului 2009, a primit și prima stea de general. Se apropiau alegerile prezidențiale…