În general, părinții care sunt interesați să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, caută să-și dezvolte un tip complex de leadership și învață să-și gestioneze emoțiile într-un mod eficient au claritate în ce privește scopul educației și sunt mai susceptibili să ofere un mediu de creștere și învățare sănătos pentru copiii lor.
De exemplu, un părinte care a trecut prin diverse etape și programe dezvoltare personală și are o înțelegere profundă a propriilor emoții are de asemenea un set de instrumente utile pentru o educație atentă și constructivă, cu plăcute note de autenticitate și disciplină blândă.
Părinții sunt modele și mentori pentru copiii lor, iar preluarea de comportamente, atitudini și deprinderi de la cei dintâi va fi una dintre principalele forme de învățare a copiilor.
Iată câteva moduri în care dezvoltarea personală a părinților poate influența educația copiilor:
Comunicarea – Părinții care dezvoltă abilități bune de comunicare, inclusiv ascultarea activă și exprimarea clară a ideilor, pot influența pozitiv comunicarea cu copiii lor. Acest lucru sprijină o relație bună între părinți și copii, și facilitează preluarea unor deprinderi de comunicare avansate.
Stima de sine – Părinții care au încredere în sine și stimă de sine pot inspira și copiii lor în ce privește atitudinea pozitivă față de propria persoană.
Rutine sănătoase – Părinții care își dezvoltă abilități de planificare și organizare vor crea rutine și structuri care să ajute copilul să dobândească deprinderi de viață ordonată. Acest lucru este important de „format” până la intrarea la școală.
Modelul comportamental – Părinții sunt modele comportamentale pentru copiii lor. Prin urmare, atitudinile și comportamentele pe care le adoptă părinții în legătură cu învățarea, dezvoltarea personală și abordarea problemelor vor fi preluate de copii și pot deveni parte integrantă din modul lor de gândire și acțiune. Atunci când părinții sunt deschiși la ideea de a învăța lucruri noi și își asumă riscuri pentru a-și îndeplini obiectivele personale, atunci copiii lor pot fi motivați să facă același lucru.
Îngrijirea de sine – este importantă pentru dezvoltarea personală și pentru capacitatea de a fi un părinte bun. Părinții care acordă atenție sănătății lor fizice și mentale, care au deprins să își organizeze timpul și să își gestioneze stresul pot fi mai eficienți și mai plăcuți în rolul lor de părinți și pot transmite aceste „daruri” și copiilor lor.
Învățarea continuă – Părinții dispuși să învețe continuu, să-și rafineze atitudinile și înțelegerile, să-și „viziteze” profunzimile pot fi mai pregătiți și mai disponibili în ce privește buna educație a copiilor lor și modelul comportamental, uman și social oferit.
Legătura dintre dezvoltarea personală și educație este puternică. Este important să fie vizibil pentru copii modul în care noi ca adulți ne dăm mereu șansa de a fi mai buni și știm ce să facem pentru asta.
Foto: CC0 Creative Commons