Prima ţintă post-electorală declarată a şefului grupului de centru-drepta PPE din Parlamentul European o reprezintă anularea interzicerii maşinilor cu motoarele pe combustie prevăzută de Green Deal.
Acesta promite ca la negocierile din zilele următoare va lua în calcul eliminarea interdicţiei privind motoarele diesel și pe benzină. POLITICO scrie că dreapta reconfigurată nu a pierdut timpul şi a tras astfel primul foc de armă asupra pachetului emblematic de legi ecologice al UE, Green Deal, la doar câteva minute după ce şi-a proclamat victoria, duminică seară, în alegerile europene, citează News.ro.
În vizor este `Interzicerea din 2035 a vânzării de autovehicule cu motoare cu combustie internă` – un pilon central al planului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pe şoselele Europei, prevăzut în cadrul „Green Deal”. Acesta a fost primul lucru menţionat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), grupul de centru-dreapta, care a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor.
Weber a declarat pentru POLITICO că interdicţia a fost o „greşeală”, promiţând că grupul său va discuta despre anularea acesteia în „zilele următoare”.
Este o situaţie complet răsturnată faţă de precedentele alegeri europene din 2019, când toţi liderii, cu excepţia extremei drepte, au mizat pe credibilitate ecologică, în timp ce activiştii pentru climă mărşăluiau în stradă. Acum, planurile istorice ale UE de a limita încălzirea globală sunt atacate, după alegeri în care partidele de pe dreapta au crescut, în timp ce Verzii europeni s-au prăbuşit.
Un Green Deal mai puțin restrictiv
Peter Liese, liderul legislativ al PPE în domeniul climei, a declarat pentru POLITICO că rezultatele alegerilor au confirmat viziunea partidului său pentru un „Green Deal” mai puţin restrictiv. Green Deal este planul istoric al UE de eliminare a poluării cu gaze cu efect de seră până în 2050.
„Va trebui să facem unele ajustări. Interzicerea motoarelor cu combustie – aceasta trebuie să dispară”, a spus el.
Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis să o protejeze de o reglementare mai agresivă în domeniul climei.
Totuşi, nu va fi atât de uşor. Anularea interdicţiei privind autovehiculele ar contrazice direct candidatul principal al PPE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicţia şi a susţinut-o în campania electorală pentru un al doilea mandat de cinci ani în fruntea executivului UE. De asemenea, orice măsură de eliminare a legii ar declanşa un război total cu partidele de stânga care au susţinut această măsură, menţionează POLITICO.