Pe măsură ce trec anii, am observat că am mai puține prietenii, dar bune. Nu pot să nu mă întreb, însă, dacă nu cumva am ajuns la acest rezultat pentru că am fost prea ocupată cu munca, sau pentru că ăsta e efectul trecerii timpului, sau și mai rău, pentru că nu am oferit valoare în prieteniile mele.
Frugalitatea funcționează bine în termeni financiari: economisim bani, evităm cheltuielile inutile și obținem cea mai mare valoare din ceea ce cheltuim dar, oare, putem aplica aceleași principii și în relațiile noastre?
Timpul, energia și disponibilitatea noastră emoțională sunt toate resurse finite. La fel ca și cu banii, ajută să fim atenți la modul în care le cheltuim în relațiile noastre.
Iată cum conceptul de „frugalitate în relații” îți poate folosi pe viitor:
Auditul consumului de energie
La fel cum îți monitorizezi finanțele sau timpul (da, eu fac asta!), evaluează-ți și consumul emoțional pe care îl generează relațiile pe care le ai. Asta e ceva la care lucrez și eu. Cine te energizează? Cine te epuizează? Există relații care necesită un efort constant cu o reciprocitate minimă? Aplică același principiu și la impactul pe care îl ai tu asupra celorlalți!
Investește în interacțiuni de calitate
Concentrează-te pe aprofundarea conexiunilor cu cei care aduc pozitivitate și sprijin în viața ta. Cultivă conversații semnificative sau, pur și simplu, fii acolo pentru a asculta când e nevoie de asta. Știi cum se spune: “Be the friend you want to have!”
Stabilește limite (în mod amabil)
Nu toată lumea merită acces nelimitat la resursele tale emoționale. Dai uneori un deget și vezi cum ți se ia toată mâna? Învață să spui „Nu!” celor care îți consumă energia sau nu sunt în armonie cu valorile tale. Este în regulă să limitezi ieșirile cu persoanele negative, bârfitoare sau care pur și simplu nu se potrivesc cu etapa actuală a vieții tale. Acționează însă cu blândețe!
Arta reciprocității
Relațiile sunt o stradă cu două sensuri. Deși oferirea de sprijin este importantă, fii atent la cei care iau fără să dea înapoi. Nu mă refer aici (doar) la bani împrumutați. Poate fi vorba despre oferirea timpului tău, abilităților tale sau pur și simplu un umăr pe care să se sprijine la nevoie. .
Dacă echilibrul pare mereu greu de atins, ar putea fi timpul să reevaluezi dinamica relației.
Puterea „micilor gesturi”
E nevoie să fii alături de prietenii tăi când sunt în dificultate. Micile acte de bunătate, însă, fac și ele o diferență enormă. Surprinde pe cineva drag cu un mic cadou, oferă-te să-l ajuți într-o activitate simplă dacă are multe pe cap sau pur și simplu fii o prezență pe care se poate baza. Acestea ar putea părea ca niște „microinvestiții”, dar întăresc legăturile și pun bazele reciprocității. Nu uita îndemnul lăsat moștenire de Steinhardt: “Dăruind vei dobândi!”
Fruglitatea în relații nu înseamnă deloc să fii zgârcit cu implicarea ta emoțională. Mai curând e despre a fi mai prezent, de a pune mai multă intenție în interacțiunile pe care le ai cu prietenii tăi. Mă bucur că am dedicat timp acestui articol pentru că acum am și eu niște „teme” de făcut pe cont propriu 😉
Lasă-ne un comentariu despre cum ai reușit să întreții prieteniile pe care le ai peste timp!
Mai multe articole pe tema frugalității găsesti în newsletterul meu de pe Substack.
Foto: Lisa Fotios/ Pexels.com