Nici nu s-au răcit bine promisiunile clasei politice din România, legate de includerea in programul Visa Waiver a țării noastre, că cel mai bogat stat din SUA este asaltat la propriu de bandele de infractori români.
Situația fără precend care a șocat California a fost relatată pe larg, la nivel național de catre jurnaliștii de la Fox News.
Astfel procurorii din California vorbesc despre mafia românească care a dat o nouă înfățișare unei vechi escrocherii – skimming-ul cardurilor de debit, credit și sociale – plasând dispozitive pentru a fura informații personale de pe aparatele de self service din supermarketurile și benzinăriile californiene.
Amploarea luată de aceste infracțiuni, atât ca valoare a sumelor furate cat și ca număr a celor implicați a făcut ca FBI-ul să o considere prioritate maximă, și să aloce forțe suplimentare pentru a încerca să țină sub control acest adevărat tsunami al furturilor de pe carduri.
Imaginile video de pe camerele de supraveghere din supermarketuri, obținute de Departamentul de Poliție din El Cajon (California), arată, de exemplu cum suspecții pot plasa un skimmer la casele self service, în doar câteva secunde, acesta arătând aproape identic ca interfața reală a aparatului.
„Vor avea oameni care vor sta în fața unui Walmart sau a unui Target (n.r.supermaketuri americane), și vor părea că cerșesc”, au declarat procurorii pentru Fox News Digital.
„Uneori vor avea și câțiva copii alături de ei. Aceștia folosesc de fapt tehnologia Bluetooth care este conectată la skimmerele plasate anterior în interiorul magazinelor. Așa că este ca și cum ar fi doi în unul, furând atât banii pe care îi plătesc oamenii la casele de marcat cât și datele cardurilor acestora.”
Mai mult decât atât, poliția americană a ajuns să facă adevărate video clipuri cu recomandări și sfaturi cetățenilor pentru a se putea feri de un posibil furt: „Poliția recomandă să încercați să mișcați interfața POS-ului înainte de a introduce cardul. Dacă se clatină sau se desprinde, înseamnă că este fals.”
Autoritățile americane spun că au prins deja zeci de suspecți, majoritatea având legături cu crima organizată din România.
Însă, se pare că nimic și nimeni nu-i poate opri pe infractorii romăni, în ciuda unor arestări de amploare în decembrie și ianuarie a zeci de suspecți aflați în SUA, Europa și Mexic.
Mai mult infractorii români continuă să treacă ilegal granița spre SUA, iar o parte dintre ei chiar sâ se asocieze cu cartelurile mexicane, infracțiunile fiind într-o continuă creștere.
Furturi de peste 9 milioane dolari pe lună
Atât a ajuns să „producă” pe luna o singură grupare de infractori. La rândul lui, procurorul districtual din comitatul Orange (California), Todd Spitzer declara că suma totală depășește 100 de milioane de dolari, aici fiind incluse și furturile de pe cardurile sociale de tip EBT cele mai simple și usoare de escrocat și care dețin ponderea majoritară.
„Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a avea un acoperiș deasupra capului copiilor lor și mâncare pe masă, oameni simpli muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături, doar pentru a fi umiliți mai apoi când constată că nu au bani în cont pentru că un hoț le-a luat totul pe ascuns”, a declarat Spitzer.
„Între timp, hoții folosesc acești bani pentru a finanța crima organizată, pentru a-și cumpăra mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari și pentru a duce o viață de lux la care adevărații beneficiari nu pot decât să viseze.”
În plus, a continuat acesta, granița sudică le oferă infractorilor o sursă constantă de forțe noi, în timp ce o combinație de politici permisive de eliberare pe cauțiune și cazier judiciar incomplet le permite infractorilor arestați să-și taie brățările electronice de monitorizare de pe gleznă și să fugă de justiție pentru a nu fi condamnați.
La rândul ei, Kimberly Edds, directorul de relații publice al biroului lui Spitzer a declarat că „mii de infractori suspectați de legături cu crima organizată din România au fost identificați ca fiind pe teritoriul Statelor Unite, o mare parte dintre ei intrând ilegal în SUA, în principal prin granița de sud, iar o mica parte intrând ca solicitanți de azil”.
De asemenea, cea mai vizată zonă de infractorii români rămâne sudul Californiei, printre care zonele Orange, Riverside, Los Angeles și Santa Barbara, care au înregistrat aproximativ 15% din totalul infracțiunilor mafiei românești de pe întreg teritoriu american, a mai specificat aceasta.
Lux și opulență
Mulți dintre interlopii români au ajuns să-și etaleze fără nici cea mai mică jenă pe TikTok „câștigurile” obținute, inclusiv un suspect de doar 14 ani pe care poliția l-a surprins conducând o mașină sport în valoare de 250.000 de dolari și purtând la mână un… Rolex!
Unul dintre cei implicați în infracțiunile dezvăluite de poliția americană este nimeni altul decât Florin Duduianu, o mai veche cunoștință a poliției romăne, aflat pe lista celor mai căutați infractori din România.
Florin Duduianu în vârstă de 39 de ani a fost arestat în ianuarie, după ce poliția l-a urmărit cum a efectuat mai multe retrageri de la același bancomat folosind carduri diferite în orașul Placentia, aflat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de centrul orașului Los Angeles. Duduianu avea asupra lui patru carduri Visa clonate.
Potrivit Departamentului de Justiție, acesta ar urma să primească 30 de ani de închisoare federală. Reamintim că în luna decembrie a anului trecut, FBI a anunțat că a colaborat cu poliția română pentru a efectua perchezitii în zeci de locații din Argeș și Teleorman legate de furturile tip skimming și fraudarea sistemului social prin care se acordă ajutoarele de șomaj din California.
Operațiunea comună s-a soldat cu 48 de arestări și recuperarea a peste un milion de dolari și a 11 vehicule de lux, prejudiciul creat inițial fiind evaluat la peste 5 milioane de dolari.
Mulți dintre suspecții arestați în România la acel moment au avut,legături și cu banda mexicană Riviera Maya condusă de Florian Tudor, zis „Rechinul”, care este în prezent arestat și asteaptă să fie judecat pentru furturi de milioane de dolari prin clonarea de carduri în stațiuni turistice populare mexicane mai ales pentru americani, ca Tulum sau Cancun din Quintana Roo.